Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SEJT: 67-årige Rita nåede toppen af Kilimanjaro

Rita Meilandt er til daglig lægesekretær i Esbjerg. Men i februar var hun bjergbestiger i 11 dage og nåede flot toppen af Afrikas højeste bjerg. Men på vej ned blev hun syg og måtte have ilt. Men det var det hele værd.

Annonce

Der er det der med drømme. Man kan lade dem forblive drømme, eller man kan gøre alvor af dem. Også selvom drømmen er 5895 meter oppe i luften og dåbsattesten måske fortæller, at det er nogle år siden, man rundede 20 somre og blot var ved foden af bjerget i forhold til livet.

For 67-årige Rita Meilandt dukkede drømmen om at bestige Kilimanjaro - Afrikas højeste bjerg, der ligger i Tanzania nær grænsen til Kenya og hæver sig 4.800 meter over det omgivende landskab – op for godt ti år siden. Men en spændende rejse i Vietnam og en trekkingtur i Borneos jungle skød i første omgang Kilimanjaro til hjørne for den esbjergensiske kvinde, der til daglig arbejder som lægesekretær i hudklinikken i Borgergade.

- Men i efteråret fik jeg igen tanker om det, og lysten var der i den grad fortsat, så jeg tænkte, at nu skulle det være, fortæller Rita Meilandt, der generelt elsker at cykle og holde sig i gang.

Skal ikke lade sig begrænse
Grundformen var med andre ord på plads, men der skulle alligevel ekstra træning til, for at Rita Meilandt følte, at hun havde det fysiske beredskab på plads for at bestige det enorme bjergmassiv, der omfatter tre vulkantoppe, som blev dannet som en del af Rift Valley for 1/2-3/4 millioner år siden.

- Jeg spinnede og lavede styrke- og balancetræning, Og jeg gik og gik med min hund. Lange ture med seks fyldte 1-liters dunke i rygsækken. Og der var da tider i de våde, blæsende og mørke vintermåneder, hvor jeg tænkte, hvorfor dælen jeg ikke havde planlagt en sommertur i stedet for, griner Rita Meilandt, der generelt ser lyst på tingene.

- Hvorfor skal man andet eller lade sig begrænse, bare fordi man er kommet en smule op i alderen? Jeg tror på, man kan det, man vil. Og det var da også en af grundende til, jeg gerne ville prøve kræfter med det her, smiler Rita, der rejste fra København mod Afrika den 19. februar med Kipling Rejser.

Én time om 139 meter
Efter en nat på hotellet begyndte den godt én uge lange opstigning, hvor de otte i gruppen løbende blev akklimatiseret. Det er især højdesygen, som mange må give op over for, når de forsøger at bestige det kæmpemæssige bjerg, der er en del af de legendariske ”syv tinder”.

- Det frygtede jeg også mest selv, for jeg vidste, at jeg var i en rigtig god form fysisk. Men man kan ikke rigtig forberede sig på den del, fortæller Rita, der klarede de mange højdemeter i flot stil og stolt kunne lade sig fotografere på toppen af Kilimanjaro sidst i februar måned.

- Til tider var det ganske overkommeligt, men til andre tider var det virkelig hårdt. Jeg havde faktisk aldrig nogensinde troet, at jeg kunne æde mig selv så meget. Det eneste, man kan koncentrere sig om det sidste stykke vej op til toppen, det er at sætte den ene ben foran det andet, siger Rita og forklarer, at udmattelsen af den tynde luft og trætheden hos deltagerne, da de nåede toppen, bedste kan forklares med, at det tog dem én time at gå de sidste 139 højdemeter fra Stella point i 5756 meters højde til til Uhuru peak i 5895 meters højde.

Syg på vej ned
At det heller ikke er helt ufarligt at bestige det, der svarer til 40 gange Himmelbjerget, fik Rita oplevet på egen krop på vejen ned fra bjerget. Iltindholdet i højden skal helst ikke komme under 80, men efter fire timers nedstigning fik Rita pludselig hoste og åndenød.

- Iltindholdet i mit blod var der nede på 54 og jeg fik hurtigt tilført ilt. Jeg blev dernæst transporteret videre ned af bjerget på en slags båre, i et meget stenet og besværligt terræn, og jeg følte nærmest, at jeg var ved at flyve af flere gange. Jeg blev hjulpet af seks afrikanere, tre på hver side, og de knoklede virkelig i det svære terræn for at få mig nogle hundrede meter længere ned, hvor luften ikke var så tynd, fortæller Rita og fortsætter:

- Der mødtes jeg så med de øvrige fra gruppen, og efter en god nats søvn var jeg igen så frisk, at jeg kunne fortsætte sammen med dem. Men man tænker jo umiddelbart kun, at man kan få højdesyge på vej op af et bjerg, men det kan man altså også få, når man er på vej ned. Det fandt jeg i hvert fald ud af på den hårde måde, siger Rita, der på trods af den voldsomme oplevelse synes, det var det hele værd.

- Jeg er så glad og stolt over, at jeg gjorde det. Det har også efterfølgende givet mig en helt særlig ro og indre styrke. At jeg ved, hvor meget jeg kan formå. Og udstå. Men mest af alt er jeg glad for, at jeg måske har kunnet inspirere andre i forhold til, at alder ikke behøver at sætte grænser for at udleve sine drømme. At man kan gøre, hvad man sætter sig for, hvis man ellers er sund og rask.

FAKTA
Ritas eventyr har - foruden solid træning op til - kostet 25.000 kroner. Det kunne måske gøres billigere, siger Rita, men hun valgte en pakkeløsning fra Kipling Rejser, der har specialiseret sig i de ture. Rejsen inkluderede fly tur/retur, langt de fleste måltider, overnatning og guide.

Fakta om Kilimanjaro
Kilimanjaro er verdens højeste fritstående vulkan. Cirka 25.000 forsøger hvert år – 12.000 giver op. Langt de fleste vender om grundet for dårlig ruteplanlægning og akklimatisering (omkring 8-10 personer dør hvert år på Kilimanjaro, og langt de fleste tilfælde er højderelateret).
Kilimanjaro har fem klimazoner.
Førstebestigningen foregik i 1889, hvor den tyske geograf Hans Meyer og den østrigske bjergguide Ludwig Purtscheller kom på toppen.

Citat: Der er mange ting, der er vigtige i forbindelse med sådan et eventyr. Men hvis jeg kun må nævne én ting, så ville det være gode vandrestøvler.
Rita Meilandt

Citat: Kilimanjaro levede ikke bare op til forventningerne, det var langt ud
over, hvad man kan forestille sig. Man kan drømme om det og læse om det, men det bliver først reelt, når man står der. Det er bare - på alle måder - så mega stort.
Rita Meilandt

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

FysioDanmark udvider

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce