Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SEJT: Esbjergs lille forsker fik fornem fjerdeplads

William havde lavet sin egen lille stand til finaledagen, der endte med en fjerdeplads til Esbjergs mindste videnskabsmand. Foto: Privat
William Hoffmann Johnsen fra 0. klasse leverede varen og imponerede juryen så meget med sit regnorme-projekt, at han fik en fjerdeplads i konkurrencen Unge Forskere. 5.000 kroner fik han også for sin bedrift.

- Det er da fedt nok, for det var jo ikke noget, jeg sådan lige havde regnet med. Men det er også lidt en tom fornemmelse nu her, for jeg har brugt meget tid på det. Men nå, så må jeg jo bare finde på noget nyt.

Ak ja, mens far og mor er ved at revne af stolthed, og underviser Annelise Kjær kalder det for ”sindssygt” og ”helt vildt,” så er 7-årige William Hoffmann Johnsen vestjyde med stort V og som vanlig ganske uimponeret af situationen.

En situation, der er intet mindre end historisk. I sidste uge imponerede William nemlig juryen i Unge Forskere, Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, så meget med sit projekt om, hvorfor regnormen er et lille, men sejt dyr, at han løb med en fornem fjerdeplads i kategorien Life Science.

Annonce

William, der går i 0.a på Ådalskolen Bohr i Esbjerg, er således ikke blot den første og eneste 0. klasses elev nogensinde, der er gået i finalen, han er også den første, der tager en præmie.

I finalen, der var den 33. af sin slags, var han oppe imod andre videbegærlige elever fra 0. til 10. klasse (!!), men William endte altså med at snuppe pladsen som nummer fire og en check på 5.000 kroner. I dommerens motivering for den flotte placering, lyder det blandt andet:

"Du laver et supersjovt og vigtigt projekt, som vi håber bliver en inspiration for mange andre børn i fremtiden. Du har arbejdet grundigt med et emne, som alle burde vide mere om, og så forklarer du det, så vi kan forstå det. Videnskab behøver ikke at være indviklet eller svært at forstå, og det viser du med dit projekt."

Han bliver til noget

Mens William tager det hele med afmålt ro, så er Annelise Kjær, der er naturfagsunderviser på Ådalskolen Bohr og har hjulpet William med projektet, ovenud lykkelig.


Det er virkelig velfortjent. De andre, William var oppe imod, holdt godt nok et højt niveau. Husk, at dem der har sendt ind i år under coronakrisen, det er dem, der virkelig vil det. Så en placering som nummer fire er helt vildt.

Annelise Kjær


- William var så sej!! Han var igennem seks juryrunder af et kvarter, og jeg var nervøs for, om han ville blive træt til sidst, men nej nej. Han spurgte sågar, om der ikke kom flere juryer forbi. Han bliver til noget den knægt, lyder det fra Annelise Kjær, der også var en smule betænkelig ved, hvordan det skulle gå, når finalen på grund af pandemien i år skulle afvikles online.

- Det klarede han også for vildt. Han havde jo lavet sin egen lille stand, og så står vi ellers klar på finaledagen. Så beder han gudhjælpemig sine forældre og mig om at gå ud af klasselokalet, da han godt vil klare det selv, skraldgriner Annelise, der dog stod i døråbningen med far og mor for at lytte med.

Annonce

Udstoppede dyr

Her kunne de blandt andet observere, hvordan William holdt fokus hele vejen gennem den lange finaledag. Han var god til at bruge fagord som nedbryder, fødekæde, rovdyr og mange andre, der imponerede juryen, som i øvrigt også fik Williams befriende evne til at skære igennem at føle, fortæller Annelise.

William Hoffmann Johnsen fra 0. klasse leverede varen og imponerede juryen så meget med sit regnorme-projekt, at han fik en fjerdeplads i konkurrencen Unge Forskere. 5.000 kroner fik han også for sin bedrift. Foto: Tue Sørensen

- Nogle af dommerne begyndte at spørge til, om William mon havde smagt en orm eller melorme og sådan noget. William sagde bare, at han altså stadig manglede at fortælle om forsøg 4, og det ville han hellere bruge sin tid på end det pjat, ler Annelise og tilføjer:

- Der var også en, der spurgte, hvad han havde stående i en kasse bagved, hvortil han svarede, at det skulle vedkommende ikke spørge til nu, da den hørte til forsøg tre, og nu var han altså lige i gang med at forklare forsøg 2, smiler Annelise Kjær, der slet ikke kan få armene ned, selvom det var 15. år i træk, at hun havde en finalist med i Unge Forskere.

- Men det er også fordi, at Williams projekt og den opmærksomhed det har fået, har betydet, at der nu er flere fra hans årgang, der vil melde sig til Unge Forskere næste år. Det gør mig så stolt, for der er dygtige elever i hver klasse, det er bare ikke altid, vi ser det. Men det er jo, når de er i den alder, vi skal fange dem og få dem til at se, hvor spændende naturvidenskab er, siger Annelise Kjær.


Det er også lidt en tom fornemmelse nu her, for jeg har brugt meget tid på det. Men nå, så må jeg jo bare finde på noget nyt.

William Hoffmann Johnsen


Det ved William Hoffmann Johnsen allerede. Til gengæld er han lidt i tvivl om to andre ting. Hvad hans næste forskningsprojekt skal være, og hvad pengene skal bruges til. Han har dog en idé om begge dele.

- Jeg er i fuld gang med at udtænke et nyt projekt, men jeg vil ikke fortælle så meget om det, for så er der andre, der kan nappe min idé. Men jeg bliver i dyreriget, siger William, der også bliver i dyreriget med en del af sin pengepræmie.

- Jeg vil købe en udstoppet tårnfalk. Og er der penge nok, vil jeg også købe en udstoppet vandrefalk og jagtfalk og lave min egen falkeudstilling, det kunne være fedt. Så vil jeg også købe en udstoppet mus, så det ligner, de alle kommer flyvende mod musen. Jeg vil også give nogle af pengene til naturen, måske nok som et skovbevis. Og så skal jeg måske have lidt nyt til mit Fortnite spil, smiler William, der er lige nøjagtig som sine regnorme.

Lille, men vigtig og sej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kom med til eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Huset har det hele

Ugeavisen Esbjerg

Daimi vendte hjem

Annonce