Annonce
Ugeavisen Esbjerg

19 kandidater i spil som Årets Esbjergenser 2020

Nu skal Årets Esbjergenser 2020 findes. Han eller hun bliver nummer 50 på æresvæggen, som findes på Hovedbiblioteket i Esbjerg. Foto: Tue Sørensen
Årets Esbjergenser nummer 50 skal findes. Dommerkomite har meget forskellige kandidater at vælge imellem.

Jubilæum: Titlen som Årets Esbjergenser har 50 års jubilæum i år. Den ærefulde titel blev første gang tildelt en esbjergenser i 1971. Nu skal nummer 50 findes og have plads på Esbjergs æresvæg på Hovedbiblioteket. 19 kandidater er blevet indstillet. I løbet af den næste uge bliver det afgjort, hvem der bliver den næste i rækken.

Titlen som Årets Esbjergenser er en anerkendelse til en borger, der med sine evner, ideer, og handlinger har gjort Esbjerg til et bedre sted at være for esbjergenserne. Der kan være tale om en enkeltstående bedrift, handling eller succes til gavn og glæde for Esbjerg og mange esbjergensere. Der kan også være tale om et årelangt virke eller ligefrem et livsværk af stor betydning for byen og byens borgere.

Det er fint, hvis en kandidats bedrift har været med til at profilere og skabe respekt om Esbjerg nationalt og internationalt, men det er ikke en betingelse for at komme på tale som Årets Esbjergenser. Man kan kun blive Årets Esbjergenser en gang. Æren er evig.

Annonce

Dommere fra fem årtier

Ugeavisen Esbjerg afgør sammen med en dommerkomite, hvem af de indstillede kandidater, der skal være den næste Årets Esbjergenser. I år består dommerkomiteen af seks personer. Fem af dem er alle selv blevet kåret som Årets Esbjergensere på et tidspunkt i den ærefulde titels 50-årige historie. Det sjette medlem er Ugeavisen Esbjergs redaktør.

Her kan du se navnene på de fem komitemedlemmer og det årstal, de selv blev Årets Esbjergensere: Per Günther - 1975, Erik Gundersen - 1984, Jørgen Dieckmann Rasmussen - 1996, Lise Retbøll - 2004 og Johnny Søtrup 2016. Det sjette medlem er Ugeavisen Esbjergs redaktør Erik Haldan.

Herunder kan du i tilfældig rækkefølge se de 19, der er blevet foreslået som Årets Esbjergenser 2020. Du kan også se et kort sammendrag af de begrundelser, Ugeavisen Esbjerg har modtaget sammen med indstillingerne. Navnet på Årets Esbjergenser 2020 offentliggøres i næste  uges udgave af Ugeavisen Esbjerg, hvor vi også bringer en artikel om hende eller ham.

Jesper Jensen

Som træner for både Team Esbjergs kvindehold og det danske landshold i kvindehåndbold har Jesper Jensen på fornemste vis sat Esbjerg på landkortet. Med sin seriøse tilgang, sin beskedne facon og sit stærke bånd til Esbjerg er han en fin ambassadør for byen. Både med sine resultater og med sin måde at skabe dem på.

Stephanie Lose

Stephanie Lose arbejder benhårdt - ikke kun for Esbjerg og region Syddanmark. Hun er også formand for Danske Regioner og kæmper på den måde for det lokale i hele landet. Hun har fortjent at blive Årets Esbjergenser. Stephanie Lose er ikke er født her, men hun har efterhånden boet i Esbjerg i halvdelen af sit liv og er både privat og professionelt stærkt knyttet til byen. Senest er hun kommet i spil som ny næstformand i Venstre.

Lars Strandby

Han er en kæmpe dynamo og drivkraft for klublivet i SGI-Fodbold. Lars Strandby er en af de mange stærke frivillige, som foreningslivet i Esbjerg ikke kan undvære.

Tina Sällberg

Tina Sällberg har også i 2020 arbejdet utrætteligt for Esbjergs udsatte og hjemløse i blandt andet Varmestuen. Hun mente i 2020, at alle fortjener en julegave og fik idéen til Mission Julegave. Et kæmpe koordineringsarbejde. Foruden juleindsatsen er Tina året rundt frivillig i Varmestuen og yder derudover også en stor indsats i Scleroseforeningen Esbjerg Fanø. Hun fortjener et skulderklap for sit store engagement.

Karin Schwartz

Hun er kendt for sin sport på verdensplan med OL-sølv og EM-guld. Hun er kendt for at starte Esbjerg Taekwondoklub og respekteret for at gå imod vægttyranni og andet pres i forhold til sportsfolk. Karin Schwartz har modtaget et hav af priser: Esbjerg Bys Ærespris, Danmarks Idræts Forbunds Kvindeidrætspris, Gunnar Nu Prisen og udnævnt som årets leder i taekwondoforbundet i 2004. Som kronen på værket blev hun i 2018 optaget blandt de andre markante sportsfolk i walkoffameesbjerg. Derudover har hun i over et årti siddet i Esbjergs byråd og vil gerne ind igen. Karin Schwartz er også en ildsjæl for de udsatte børn i Esbjerg via sit arbejde i Aktiv Fritid.

Dan Lia Christensen

Dan Lia Christensen har formået at få vendt skuden for Esbjerg Street Food, som i første omgang ikke kunne løbe rundt. Han fandt nye veje og hænger i trods corona, som i den grad kom i vejen for genåbningen. Streetfood er i Dan Lia Christensens udgave blevet et populært samlingspunkt for mange både unge, familier og ældre. Samtidig formår han sammen med sit personale at lave fine arrangementer, som skaber liv i det gamle teater.

Dorthe Uth Eriksen

Dorthe Uth Eriksen er leder af Café Finns Paraply, en social café i Esbjerg under KFUM. Udover at være verdens bedste chef, daglig leder og blæksprutte er hun også  en empatisk vejleder for socialrådgivere under uddannelse. Dorthe Uth Eriksen er med til at passe på vores udsatte borgere. Caféen er med til at bekæmpe ensomhed gennem fællesarrangementer, fællesspisning og ellers ren hygge. I caféen er alle - også skæve eksistenser - ubetinget værdifulde. Hun behandler folk sådan.

Arne Nikolajsen

Esbjergs krig mod Coronaen kunne ikke være kæmpet uden Esbjerg kommunes sundhedsdirektør Arne Nikolajsen. Blandt andet på grund af hans beslutninger er Esbjerg i top blandt landets kommuner,  når det gælder om at holde sygdomme under kontrol. Derfor er han et oplagt valg som Årets Esbjergenser i det udfordrende, forgangne år. Normalt bruger han sin tid på at forbedre Esbjergs sundhedssektor og sørge for, at vi i vores kommune har de bedst mulige forhold på alle de områder, han beskæftiger sig med som direktør for Fritid, Sundhed & Omsorg.  Men under Corona-epidemien har hans primære fokus været at beskytte de svage borgere og sørge for, at vi i Esbjerg ikke ville bukke under for smittetrykket. Det har han indtil videre klaret så godt, som det kan lade sig gøre.

Helene Plet

Helene Plet er som arkitekt og formand for Esbjerg Byfond velkendt i byen. Hun er påskønnet for sin store indsats for byens forskønnelse og bevaring af den historiske midtby, herunder ikke mindst hendes modstand mod omdiskuteret højhusbyggeri i centrum og manglende respekt  for Esbjergs arkitekturhistorie. En modstand og kritik, hun har sat ord på mange gange. Senest, da hun for nylig meddelte, at hun vil stoppe som formand for Esbjerg Byfond

Laila Christensen

Laila Christensen, bager og indehaver af konditerbageren i Storegade i Esbjerg. Hun kæmper for sin lille butik i en svær coronatid. Hun er ikke kun fantastisk god ved sit personale, hun støtter også mange foreninger, byens udsatte, skolebanko og meget andet. Hun glæder de gamle og firmaer med overraskelser. Hun har et hjerte af guld, og er en af de mange små selvstændige, der ofte bliver overset. 

Debbie Bisgaard Jensen

Årets Esbjergenser skal være Debbie Bisgaard Jensen, leder af Troldehulen i Bryndum. Hun har i de sidste år udvidet Troldehulen med tre institutioner. Debbie Bisgaard Jensen er en ildsjæl, der brænder for alt, hun gør med børn og for sine ansatte. Hun er mere end en leder, hun er meget empatisk og dygtig. Hun hjælper alt og alle, hun kommer i kontakt med. Hun smider, hvad hun har i hænderne, når nogen har brug for hjælp, det være sig børn, ansatte og forældre. Hun har formået at skabe en helt speciel slags institution med højt til loftet, professionalisme, empati, omsorg, kærlighed, forståelse, fantastisk læringsmiljø for både voksne og børn. I sandhed en fantastisk kvinde, leder og dygtig iværksætter.

Tonny Nielsen Bruun

Årets Esbjergenser 2020 skal være direktør Tonny Nielsen Bruun fra firmaet Nicehair, som han stiftede i 2009 i en kælder på Klintevej i Esbjerg. Siden har virksomheden vokset sig stor, men en ting, der aldrig er ændret, er hans afgørende rolle for virksomheden og medarbejdere. Han knokler dag ind og dag ud, men har altid plads til at skabe smil på arbejdspladsen. Trods Corona-krisen har Nicehair formået at vokse med 35 procent og på samme tid lave et flot overskud. Dette havde ikke været muligt uden ham. Tonny Nielsen Bruun har skabt en ægte Esbjerg-virksomhed, som har betydet mange arbejdspladser til unge, ældre, dem med specielle behov og mange andre. Som chef og leder har han taget imod folk med åbne arme og forsøgt at skabe plads til netop dem, som har haft ekstra behov for det.

Ella Hedegaard

Ella Hedegaard har brugt mindst 50 år af sit liv på humanitære områder. I Esbjerg har hun blandt andet startet patientstøtteordningen samt vågetjenesten i Røde Kors regi på Sydvestjysk Sygehus. Her er der i dag knap 90 personer, som bruger mange timer på sygehuset både nat og dag til glæde og gavn for patienter, pårørende og medarbejdere. Ella Hedegaard har i en menneskealder også brugt mange kræfter på at styrke integrationen i Esbjerg. Samtidig er hun og har hun i årevis været en drivkraft for det lokale arbejde i Røde Kors Region Syddanmark

Nicolai Kubel Olesen

Nicolai Kubel Olesen bør blive Årets Esbjergenser 2020. Begrundelsen er hans utrættelige arbejde for udsatte unge i Esbjerg. Han arbejder uophørligt for dem uden at tænke på sig selv.  Det har han blandt andet gjort i den tid, han var på Korn 180, og det gør han nu som forstander for Skjoldbo i Esbjerg, der er et botilbud til hjemløse unge mellem 18 og 29 år.

Morten Nissen

Morten Nissen har været en fantastisk ildsjæl, som i en svær tid for handelslivet og byens butikker gik foran for at samle butikkerne i et fællesskab, hvor de kunne inspirere hinanden og dele fælles udfordringer i en coronatid. Morten Nissen fik også samlet mere end 8.000 borgere, som blev gjort opmærksom på alle de små og mellemstore butikker, der ligger spredt i Esbjerg. Handelslivet i Esbjerg er ikke kun butikkerne i Kongensgade og centrene. Morten Nissen har har hjulpet mange og hjulpet bredt. Det fortjener han et skulderklap for.

Jan Sinnbeck

Jan Sinnbeck sørger for et sted med en dejlig afslappet atmosfære og hyggelige omgivelser på Restaurant Hos Ingeborg. Her får man veltillavet lækker gammeldags mad og der er nok at vælge imellem både af koldt og varmt. Betjeningen er professionel. Man går altid derfra med en god oplevelse og et smil på læben. Jan Sinnbeck er en fantastisk person, der opvarter sine gæster på et højt plan. Og han tager sig altid tid til en snak med god humor oveni.

Michael Koed

Michael Koed har i mange år været en populær julemand i Esbjerg Storcenter, hvor han hvert år frem til jul glæder børn og voksne med sin optræden. Desuden har Michael Koed i mange år været formand og primus motor for "Juletræsforeningen for udsatte børn i Esbjerg Kommune", hvor han hvert år gør et stort uegennyttigt arbejde for at være med til at give udsatte børn en herlig eftermiddag med julegaver og alt, hvad der hører til en juletræsfest.

Jan Grønbæk

Jan Grønbæk er indstillet som Årets Esbjergenser for det store arbejde, han har gjort i forbindelse med sit formandskab for CP Danmark Esbjerg afdelingen i de sidste 25 år. Han har også givet af sig selv som aktiv deltager i det menneskelige bibliotek,  hvor han med stor iver har fortalt om livet som spastisk lammet og de udfordringer, det giver, men også om de muligheder, man kan have trods en så alvorlig sygdom. Sidst men ikke mindst spreder han også glæde på gader og stræder som den glade spillemand, når han underholder med harmonikaspil og gøgleri til glæde for store og små.

Tonny Jens Johansen

Tonny Jens Johansen har som daglig leder gjort Esbjerg Bingoklub til et rummeligt sted for både kunder og ansatte. Det er en klub, der støtter den lokale bokseklub.  Som alle andre klubber har den været udfordret i 2020 med lang nedlukning. Alligevel er der lavet en flot donation til børneafdelingen på Sydvestjysk Sygehus, som afdelingen kan få nye møbler.  Tonny Jens Johansen gør en indsats for at skabe en hyggelig og god atmosfære i bingoklubben så det er et rart sted at være for alle. Og det kommer der meget godt ud af for mange andre.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Parkeringshus bliver højere

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Metal-formand er overrasket over Vestas-lukning

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Vestas lukker fabrik i Esbjerg - 75 ansatte er berørt

Ugeavisen Esbjerg

Optakt: Det er tid til at præstere

Ugeavisen Esbjerg

Kunsten at leve normalt

Ugeavisen Esbjerg

Efterlysning af vidner til hasarderet kørsel i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Samling om budgettet

Ugeavisen Esbjerg

Foreninger skal lokke til idræt og bosætning

Ugeavisen Esbjerg

Teater Fra London

Ugeavisen Esbjerg

Folkemøde for skolebørn og børnefamilier

Ugeavisen Esbjerg

Kom med: I dag begynder Energiens Folkemøde

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival er tilbage i virkeligheden

Ugeavisen Esbjerg

Corona-sæson lover godt for ture med skonnert

Ugeavisen Esbjerg

En punket tegneserie

Ugeavisen Esbjerg

Til Danmark efter grønne jobs

Ugeavisen Esbjerg

Fra Fanø til Esbjerg med ballon

Ugeavisen Esbjerg

To verdener mødes i kulturen

Ugeavisen Esbjerg

Ny nærpolitistation skal hjælpe Stengårdsvej

Ugeavisen Esbjerg

20 år senere i Esbjerg …

Ugeavisen Esbjerg

Optakt: Sejre skaber tro på noget større i Team Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Alvin kommer på kalenderen

Ugeavisen Esbjerg

Legeskibet sætter igen sejl mod Esbjerg: Kom og leg med

Ugeavisen Esbjerg

Kæmpe stigning i friværdien - nogle steder

Annonce