Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Skal - skal ikke? Indefrosne feriepenge og bilafgifter giver grund til overvejelser

Skal - skal ikke? Spørgsmålet er, om man skal få sine indefrosne feriepenge udbetalt eller ej. Foto: Presse
Indefrosne feriepenge og ændrede afgifter på biler skaber overvejelser i privatøkonomien.
Annonce

Klumme: Den mulige udbetaling af indefrosne feriepenge har været det helt store samtaleemne på arbejdspladserne rundt omkring i Esbjerg siden foråret.

Meldingerne fra de politiske partier har været mange, men nu ligger det fast, at lønmodtagere til oktober får mulighed for at få udbetalt indefrosne feriepenge svarende til tre af fem ugers feriepenge. For en gennemsnitlig lønmodtager vil det ofte resultere i en udbetaling omkring 25- 30.000 kroner før skat.

Det er naturligvis en dejlig indsprøjtning til privatøkonomien, og hensigten med ordningen er selvsagt også, at hovedparten af pengene skal skabe et merforbrug, som skal understøtte de danske virksomheder og de danske arbejdspladser. Mange har derfor også allerede disponeret over pengene og lagt planer for køb af nye møbler, ny bil eller et ferieophold med familien.

Men er det reelt fornuftigt at lade pengene udbetale? - og kan der være argumenter for fortsat at lade dem være indefrosne?

Annonce

Hvad med topskat?

Eftersom feriepengene vil blive beskattet som almindelig indkomst, bør man for det første skele til, om ens indkomst er så høj, at man allerede betaler topskat, eller om man kommer til at betalt topskat på grund af feriepengene. Topskatten er på ekstra 15 procent, og er man ramt af den, bør man overveje at gemme de indefrosne feriepenge indtil, man går på pension, hvor man typisk ikke betaler topskat. Topskatten indtræder i 2020 for indkomster over 531.000 kroner.

Hvis man som lønmodtager ikke er ramt af topskat, kan det give god mening at lade de tre ugers feriepenge komme til udbetaling. Hvis man tilmed står med et konkret behov for pengene, vil man typisk blot skulle vælge at få pengene udbetalt. Står man foran et boligkøb eller andre større investeringer, vil pengene med fordel kunne anvendes her.

Står man uden det store behov for pengene, kan der imidlertid også være forhold, der taler for at få pengene udbetalt. Hvis man har mindre end 15 år tilbage inden pensionen, kan man i øjeblikket opnå et ekstra skattefradrag på 32 procent ved at indbetale pengene på pension, hvilket altså kan være en overvejelse værd. Hvis man har mere end 15 år tilbage inden pensionen, udgør det ekstra fradrag 12 procent. At indbetale pengene på pension kan desuden være ekstra relevant for kvinder, der har et "hul" i pensionsopsparingen på grund af barselsperioder. Her kan feriepengene anvendes til delvist at udfylde dette hul.

Hvis man er den lidt mere spekulative type, vil man måske også være fristet af, at investere pengene i værdipapirer. Hvis man har en heldig hånd, er der ingen tvivl om, at pengene over tid vil kunne vokse til et pænt beløb.

Annonce

Hvad med bilerne?

Står man med udbetalte feriepenge i hånden, vil mange sikkert også overveje, om de skal indgå i finansieringen af en ny bil til husholdningen. Her melder de næste overvejelser sig så.

De fleste har formentlig hørt om elbilkommissionen, som forleden kom med dets forslag til, hvordan der i fremtiden kommer flere elbiler på de danske veje. Kommissionen kom med en række forslag, som på sigt vil gøre forholdene for elbiler og hybridbiler bedre samtidig med, at benzin- og dieselbiler langsomt udfases.

Kommissionens arbejde er indtil videre et forslag, og nu forestår de politiske forhandlinger. Indtil disse er afklaret, vil markedet for nye og brugte biler uden tvivl være ramt af usikkerhed. Så står man foran et bilkøb, vil der derfor være en række økonomiske forudsætninger, som endnu ikke er afklarede.

Det eneste man nok på nuværende tidspunkt kan konkludere, det er, at værdien af de ældste dieselbiler vil falde relativt meget, og at øvrige benzin- og dieselbiler også vil blive ramt i et vist omfang. Samtidig må det antages, at vilkårene for elbiler og hybridbiler på sigt vil blive forbedret i forhold til benzin- og dieselbiler.

Hvis man ønsker klarhed over de fremtidige forudsætninger ved et bilkøb, vil det bedste råd på nuværende tidspunkt være at afvente at skifte bilen, indtil de politiske forhandlinger er afsluttet, og de fremtidige vilkår klarlagt.


For en gennemsnitlig lønmodtager vil det ofte resultere i en udbetaling omkring 25- 30.000 kroner før skat.

Klaus Rejnhold Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce