Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Skibet er ladet med demokrati

Barfin Sheikh Abdo (i løb til venstre) og de andre nyvalgte børnebestyrelsesmedlemmer fra Præstegårdskolen besøgte Legeskibet i Dokhavnen, men inden de gik ombord, var det tid til en gang fangeleg. Foto: Tue Sørensen
Den esbjergensiske folkeskole er sat fri og på Urbanskolens tre afdelinger betyder det, at elevdemokratiet kommer i fokus. Avisen var med, da Præstegårdsskolens nye børnebestyrelse var samlet for første gang.

Medbestemmelse: Da eleverne på Præstegårdsskolen gik til valg, var det med valgplakater og valgslogans. En enkelt elev lovede at sende lærerne udenfor i regnvejret, men det var der alligevel ikke stemmer i, da eleverne i rigtige stemmebokse skulle sættes deres krydser.

Der havde den 15-årige Barfin Sheikh Abdo mere held med sit valgslogan ”Stem på Barfin så kører bussen”.

- Den kører til København, siger hun og forklarer, at sloganet er inspireret af den tur, hun selv var med skolen på til ungdommens folkemøde i København.

Annonce

- Vi lærte om Folketinget, valgretsalder og partierne, så det er godt at komme ud, siger hun.

Det er mandag og Barfin Sheikh Abdo sidder med de andre nyvalgte medlemmer af Præstegårdskolens børnebestyrelser i det gamle lastrum i Legeskibet, der den sidste uge har ligget til kaj i Esbjerg.

Som en del af øvelsen skulle eleverne brainstorme og udvælge de ideer, de nu kommer til at arbejde videre med. Foto: Tue Sørensen

”Flere ture ude af huset”, skriver hun nu på en gul post-it. Eleverne er ved at brainstorme, og de skal finde ud af, hvordan de vil bruge deres indflydelse på skolen.

For det er hele ideen med børnebestyrelserne (som afløser skolenernes gamle elevråd), at eleverne skal have mere indflydelse på deres skoledag, forklarer Anders Toft Andersen, pædagogisk leder for undervisningsdelen på Præstegårdskolen, der sammen med Boldesager Skole og Danmarksgades Skole udgør de tre Urban-afdelinger.

Det bliver samtidig elevernes ansvar at give feedback og sparring til lærerne i forbindelse med frihedsforsøget, og selvom det betyder, at Anders Toft Andersen må slippe noget af styringen, så er han overbevist om, at det er den rigtige vej at gå.


Jeg havde sommerfugle i maven, og jeg rystede af glæde, da jeg blev valgt.

Aylin Hassan, 3. klasse på Præstegårdskolen om at blive valgt til børnebestyrelsen


- Jeg tror jo, at meget ledelse handler om at turde spørge dem, der ved mest. Og det er jo vores personale og elever, der ved mest om, hvordan det er at gå i skole. Det er også det, hele frihedsforsøget lægger op til, at tingene skal komme nedefra, siger han.

Lektiehjælp og frugtbod

Ombord på Legeskibet på kajen i Esbjerg har eleverne fået brainstormen ud af deres hjerner og ned på gule lapper, og Barfin Sheikh Abdo glæder sig til at gå på en skole, hvor hun selv er med til at sætte en retning.

- Det gør jo, at man får lyst til at komme i skole, når vi er med til at bestemme, og jeg tror også, at vi får mere ud af undervisningen, siger hun, som udover flere ture har valgt at kæmpe for en frugtbod på skolen.

På Præstegårdsskolen bliver elevbestyrelsen delt i tre, og mens Barfin Sheikh Abdo går i 9. og er med i udskolingens bestyrelse, så er den niårige Aylin Hassan i bestyrelsen for de yngste elever. Spørger man hende, hvad elevdemokrati betyder for hende, så lyder svaret:

- Det er, når børn også skal bestemme, hvad der er godt for skolen, så vi kan have det lidt sjovere.

Den niårige Aylin Hassan har mange gode ideer til, hvordan hendes skole kan blive endnu bedre. Foto: Tue Sørensen

Aylin Hassan vil også gerne have en frugtbod på skolen, så de elever, der ikke har fået en madpakke med hjemmefra, kan få noget at spise, men hendes ideer stopper ikke med frugtboden. Hun vil gerne overnatte på skolen, fordi det kunne være sjovt, men hvis hun kun må vælge en ting, hun kan ændre, så vælger hun en mere alvorlig mærkesag.

- Lektiehjælp til dem i min klasse, der har svært ved det. For det handler ikke kun om mig, det er derfor de valgte mig, siger hun.

Dagen efter kigger Anders Toft Andersen tilbage på børnebestyrelsernes indledende arbejde. Ombord på Legeskibet fik eleverne udvalgt de temaer, de nu skal arbejde videre med. På mellemtrinnet går de i gang med at undersøge, hvordan skolen kan få udendørs drikkefontæner, i udskolen vil de blandt andet arbejde videre med etableringen af en frugtbod og på at skabe legepatruljer i frikavartererne, men også Aylin Hassans ønske om lektiehjælp i de mindste klasser er kommet på dagsordenen.

- De kan godt se, at det her kan blive ret konkret ret hurtigt. Det er det, der er formålet med det. At de skal se at deres arbejde udmønter sig i nogle konkrete ting, forklarer Anders Toft Andersen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sweaterbutik åbner midlertidigt i Broen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

SOSU-udvidelse kan koste foreningslivet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Budgettet banket på plads

Ugeavisen Esbjerg

Studie 10 sender insekter på hotel

Ugeavisen Esbjerg

God kemi mellem forskning og familieliv

Ugeavisen Esbjerg

Børn og voksne tog en tørn for naturen

Ugeavisen Esbjerg

Gågadespørgsmål med sprængstof i

Ugeavisen Esbjerg

Alle kan tale med om højhuse og byudvikling

Ugeavisen Esbjerg

- Dejligt, at der sker noget her

Ugeavisen Esbjerg

Rosengreen fyldte kroen med kvinder og mode

Ugeavisen Esbjerg

Søren Rasmussen stopper i 2022

Ugeavisen Esbjerg

Diana drømmer om endnu mere indflydelse

Ugeavisen Esbjerg

Ny sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Færøernes største sygehus på inspirationstur til Sydvestjysk Sygehus

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg stolt vært for Santander Final4 i februar

Ugeavisen Esbjerg

Gå en tur i det ukendte

Ugeavisen Esbjerg

Opråb fra vindbranchen: Den grønne omstilling mangler grøn strøm

Ugeavisen Esbjerg

Linda går efter græskar-guld

Ugeavisen Esbjerg

Juletræsforeningen overlever efter privat donation

Ugeavisen Esbjerg

Verdensstjernens danske forbindelse

Ugeavisen Esbjerg

Sikkerhed uden kiksere i 35 år

Ugeavisen Esbjerg

20.000 kroner til den rullende kagemand

Ugeavisen Esbjerg

Hjerting Badehotel styrker ledelsen

Annonce