Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Skoleelever lægger pres på testkapaciteten

Anna-Marie Bloch Münster, lægefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus, erkender, at der har været dage med for lang ventetid i forhold til sygehusets corona-testcenter. Arkivfoto: Tue Sørensen
Covid-19-testkapaciteten er presset af hjemsendte skoleklasser og snottede næser.
Annonce

Smittespredning: Mens folkeskoler og gymnasier sender hele klasser hjem for at undgå smittespredning, så lægger de samtidig et pres på corona-testkapaciteten i Esbjerg.

- Vi har rigtig mange børn og unge mennesker fra gymnasier og skoler, der bliver testet. De fylder rigtig meget også i vores vurderingsspor, for det er rigtig svært at finde ud af, hvornår det er snot-11-taller, og hvornår det er corona, siger Anna-Marie Bloch Münster, lægefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus, med henvisning til den helt almindelige forkølelse og medfølgende snotnæse, der uheldigvis kan forveksles med corona-symptomer.

Annonce

Bedre visitation

Derfor er sygehuset også i dialog med de praktiserende læger for at sikre en bedre visitation, mens forældre opfordres til at læse de seneste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

- Mandag klokken 8.00 havde vi mere end 300 tider i testteltet ved sygehuset, mere end 400 tider tirsdag, mere end 500 tider onsdag og mere end 600 tider torsdag. Halvanden dag efter var alt booket. Så det er enormt fluktuerende og afhængigt af, hvor mange skoleklasser der kommer, siger Anna-Marie Bloch Münster.

Der har derfor været dage i sidste uge, hvor testpersoner med symptomer har oplevet to dages ventetid efterfulgt af op mod 72 timers ventetid på et prøvesvar, og det er ikke godt nok, erkender Anna-Marie Bloch Münster.

- Borgere med reelle symptomer skal kunne komme til indenfor et døgn og helst samme dag, siger hun.

Annonce

Snot for sig

- Men det er enormt afhængigt af, at vi får sorteret de raske børn fra, så de ikke fylder i sundhedssporet. Vi har lavet nogle aftaler med samfundssporet (testcentret ved lufthavnen red.) om, at vi får visiteret nogle børn derud, hvis vi kan se, de er en del af screeningen og ikke har symptomer. Derudover tager vi vores eget personale ud for at give mere buffer i sundhedssporet, siger direktøren, der forventer, at en sammenlægning af de to testspor vil have en positiv effekt.

- Vi kommer til at samdrifte, og det gør også, at vi kan udnytte kapaciteten bedre, udnytte ressourcerne bedre og øge vores kapacitet, siger Anna-Marie Bloch Münster.

Er snotnæse tegn på COVID-19?

  •  Det er helt almindeligt, at næsen løber med klart snot, når barnet er ude i koldt vejr, eller hvis det græder. Hvis det er det eneste symptom, dit barn har, skal du ikke mistænke COVID-19. Men hvis barnet virker sygt, slattent og træt og har symptomer, fx masser af gulgrønt snot, sygdomsfølelse og hoste, bør du holde det hjemme fra skole eller dagtilbud.
  •  Hvis dit barn virker sygt og har symptomer, som giver mistanke om COVID-19, eller er du i tvivl, bør du ringe til egen læge for at få en vurdering og evt. en henvisning til test.


Det er også et spørgsmål om, hvor meget spild vi skal acceptere, og det er derfor vi følger det nøje dag for dag.

Anna-Marie Bloch Münster, lægefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce