Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Smartphone i stedet for ventetid på skadestuen

På skadestuen har man indført video-konsultation. Det gør ventetiden kortere for både personale og patienter. Foto: Niels Husted.
Livestreams og fotografier gør ventetiden kortere, når uheldet er ude.
Annonce

Smart: Telefon ringer på skadestuen i Esbjerg ved ni-tiden. Det er en kvinde, der er kommet til skade med sin finger. Den har fået et ret dybt snitsår, men det er ikke sådan, at fingeren hænger og dingler.

Sygeplejerske Sarah Frey spørger, om patienten har en smartphone. Jo, det har hun da.

- Hvis jeg nu sender et link til dig, kan du så lige fotografere dig finger, så jeg kan danne mig et indtryk af, hvor alvorligt det er, spørger hun

Patienten siger ja, og Sarah Frey sender et link til patienten i en sms. Patienten klikker på det, og få øjeblikke efter er der et live-link mellem patienten og skadestuen.

-Sarah Frey vurderer, at det vist godt kan klares med en forbinding. De siger farvel, og Sarah Frey tager imod det næste opkald. Dem kan hun have omkring 150 af på en travl dag. Her af kan 15-20 stykker godt være et af dem med livestreaming på.

Annonce

Så det i tv

Forsøget har været i gang siden februar, hvor Ina Andersen, der er afsnitsledende sygeplejerske og leder af skadestuen, så nyhederne i tv.

Her var der blandt andet et indslag om Region Hovedstaden, hvor man havde indført proceduren og endda med meget held.

- Jeg tænkte, at det kunne vi da også godt bruge her, og da vi fik lov at bruge teknikken fra København, så gik vi i gang. I begyndelsen skrev vi op, hvor mange opkald vi havde med eller uden billede for at dokumentere, hvor meget det egentligt blev brugt, men det gør vi ikke mere, for nu ved vi, at det har en gavnlig effekt, således, at nogle af dem, der ringer, ikke behøver tage turen herind, men i stedet for selv kan gøre noget aktivt derhjemme, siger hun.


Systemet bevirker altså kortere fysisk ventetid, fordi nogle af patienterne, der før ville komme herind, kan blive hjemme.

Ina Andersen, afsnitsledende sygeplejerske og leder af skadestuen.


- Det er specielt i forbindelse med sårskader, hvor man med det blotte øje kan se, at det er sket en skade og på den måde kan vurdere omfanget af denne, at de nye procedurer er brugbare. Det er lidt vanskeligere med eksempelvis forstuvede ankler, hvor man kan være i tvivl om, at noget er brækket, eller om der blot er sket et vrid.

- Nogle ting har man brug for at mærke på for vurdere, om der skal foretages noget, men systemet bevirker altså kortere fysisk ventetid, fordi nogle af patienterne, der før ville komme herind, kan blive hjemme, og det er alle glade for, siger Ina Andersen.

Erfaringerne fra skadestuen blev hurtigt grebet af vagtlægerne under udbruddet af covid-19, og her gør man nu også brug af det nye system.

Hvis man er en af dem, der er bange for at lade sig fotografere, så kan man i denne her sammenhæng slappe helt af. De levende billeder, man sender via sin smartphone, bliver ikke optaget og er væk i det øjeblik, at samtalen afbrydes, skulle vi hilse og sige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce