Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Smukt værk indfanger Varde, Esbjerg og Fanø

I Vadehavet bliver definitionerne af hav og land sat på prøve. Ved højvande er der sjældent tvivl, men når lavvandet sætter ind og afslører en mosaik af dyb, højsander, slik- og sandvader, bliver betegnelsen hav pludselige sværere at retfærdiggøre. Og det er præcis den uklare overgang mellem land og hav, som sammen med den stadige foranderlighed kendetegner det bemærkelsesværdige tidevandsområde, som fra Ho Bugt strækker sig hele vejen ned langs Jyllands sydvestkyst. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2019
Trap Danmark udkommer den 6. november med 336 sider om Varde, Esbjerg og Fanø Kommuner. Et smuk værk, der på fornem vis indfanger vores områders natur, historie og kultur.
Annonce

Bogudgivelse: Står du og mangler et julegaveønske, så er muligheden her. Den 6. november udkommer Trap Danmark 6. udgave, bind 14, nemlig, og den er ikke blot uhyre omfattende, spændende og flot, den giver også en helt steds specifik viden om Varde, Esbjerg og Fanø Kommuner.

I det smukt illustrerede værk - som hele 164 forskere og eksperter har bidraget med viden til - får du serveret det væsentligste fra Blåvands Huk til Agerbæk og fra Ølgod til Sønderho. Du får indsigt i det meste fra sandflugt og klitplantager til tysk turisme, flodperlemuslinger og Fanødragten.

Du kan også læse om Oksbøl Kaserne, Nordens ældste by, Ribe, der blev bispesæde i 948, og genskabelsen af Filsø. Du kan også få et indblik i dannelsen af Skallingen, og blive klogere på, hvad krigsnederlaget til Preussen i 1864 har at gøre med grundlæggelsen af Esbjerg Havn, der i dag er landets største industrihavn.

I 1944 påbegyndte besættelsesmagten byggeriet af kanonstillingen Batterie Vogelnest som en del af Atlantvolden, der skulle forsvare den europæiske kyst mod invasion. Stillingen ved Blåvand skulle sammen med Batteri Grådyb på Fanø beskytte indsejlingen til Esbjerg Havn. Byggeriet var stadig i gang ved Befrielsen i 1945, og kun de to massive kanonbunkere, hvoraf den ene skulle have været udstyret med en kanon fra krigsskibet Tirpitz, stod færdige. I dag er Tirpitz ved Blåvand Vardemuseernes bud på et museum, som kan tiltrække områdets mange sommerturister til at opleve og forstå mere om områdets kulturhistorie. Museumstilbygningen, som stod færdig i 2017, er tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG) og står i forbindelse med den sydlige af de to gamle kanonbunkere, som udgjorde Tirpitzstillingen. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2019

Tag også med til Vadehavet og lær om tidevandsfladerne og det rige fugleliv eller til løvklitterne med deres mindst 300 år gamle næsten begravede egetræer. Domkirken, dronning Dagmar og Doggerland er også med, ligesom Mou Supper, HTH Køkkener og Rued Langgaard har fået plads. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle. Det er ganske enkelt fremragende!!

Annonce

Om tilblivelsen

Trap Danmark: Varde, Esbjerg, Fanø udkommer den 6. november, og de 336 sider koster 449,95 kroner, og du kan erhverve bogen hos de lokale boghandlere (som du bør støtte) eller hos internetboghandlerne.


Bliv klogere på, hvad krigsnederlaget til Preussen i 1864 har at gøre med grundlæggelsen af Esbjerg Havn.

Fra artiklen


Det er Trap Danmarks redaktion, der står for at indsamle, redigere og formidle faglig viden om hele Danmark. Indholdet skrives dog af udvalgte fageksperter og konsolideres senere af fagkonsulenter. Trap Danmark har desuden et fagligt råd, der sikrer de overordnede redaktionelle retningslinjer.

Det kan måske lyde en smule støvet, men det skal man ikke lade sig narre af, for bogen er leveringsdygtig i en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur. Virkelig spændende læsning, som med garanti gør dig klogere, selvom du mener, du kender din egn som din egen bukselomme.

Efteråret nærmer sig, og på Mandø skal lammene nu skilles fra de får, der sommeren igennem har afgræsset øens diger og marskenge. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2019

I forbindelse med Bogfestival 2020 lægger Hovedbiblioteket i Esbjerg lokaler til en boglancering af Trap Danmark: Varde, Esbjerg, Fanø den 7. november klokken 11.00-12.30. Det arrangement er imidlertid allerede fyldt op (begrænsede pladser), og der er derfor lavet et ekstra arrangement samme dag klokken 13.30-15.00. Der er gratis adgang, men tilmelding er nødvendig på bibliotekets hjemmeside.

Om Trap Danmarks 6. udgave

Danskerne præsenteres i disse år for et formidlingsunivers, som ikke finder sit lige nogen andre steder i verden. Det sker i form af Trap Danmark, og det er nu sjette gang, at Trap Danmark udkommer i perioden fra 1856 til i dag. Se www.trap.dk/historien

De trykte udgivelser består af et 34-bindsbogværk på ca. 10.000 sider, som man kan abonnere på. Kommune for kommune beskriver Trap Danmark de enkelte steders geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst og arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.

Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce