Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Socialdemokrater kiksede igen

Et problem kan ikke løses med de samme redskaber, som har skabt problemet.

Det bør være udgangspunktet for den analyse, Socialdemokratiet i Esbjerg må foretage. Den strategi man anlagde i kommunevalgkampen kiksede…igen!

Kigger man på landsresultatet for S, og særligt på byerne, gik S mindre tilbage i Esbjerg end på landsplan. Men det er en sølle trøst. Kæden sidder, hvor kæden sad, og hvis S fortsætter ad sin selvmorderiske kurs, bliver den hængende på den nuværende borgmester i mange år endnu. Der er langt til Venstres 13 mandater.

Annonce

Statsministerens adfærd har ikke været en hjælp. Brede kredse i befolkningen er trætte af magtarrogance og selvtilstrækkelighed. Det kan tænkes, at statsministerens forherligelse af fortiden, og den notoriske udskrivning af Thorning og Corydon af partiets historie, opleves for voldsomt. Alt andet lige, har de seneste valgresultater ikke været prangende for partiet. De store bysamfund hviler på et andet grundlag end arbejderromatik fra fortiden.

I Esbjerg forsøgte S med en kandidat fra fagbevægelsen, fra 3F, kernen af socialdemokratisk selvbevidsthed, hvor en følelse af førstefødselsretten til borgmesterkæden har permanent bolig. Det er jo reelt, at medlemmerne stemmer, som de gør, ved en urafstemning. Men det er ledelsen, der finder de kandidater, der skal stilles op til urafstemningen til spidskandidaturet. Og det er også ledelsen, der har ansvaret for, at organisationen er klar til at føre valgkamp og har forberedt sig til selve konstitueringen. Her kikser partiet i særlig grad. Set udefra begår S i Esbjerg nemlig en række afgørende selvmål i valgkampen og under den efterfølgende konstituering:

Man vælger pludseligt, mens man faktisk har en smule momentum, at gå i opposition til et samlet byråds beslutning om boliger på Esbjerg strand, hvorpå de naturlige samarbejdspartnere i forhold til et systemskifte reagerer prompte og udviser offentlig tvivl om støtten til S efter valget·Statsministeren hidkaldes, selvom hun pt er synonym med politisk magtmisbrug i brede befolkningskredse. At invitere hende er måske valgets største brøler.

·Under to dage før valget melder man ud, at man alligevel godt kan acceptere boliger på havnen. Nu er alle forvirrede. Hvad mener borgmesterkandidaten egentlig, og er det statsministeren, der bestemmer over S i Esbjerg?

S har tydeligvis ikke en velforberedt plan B efter kl. 20.00 på selve valgaftenen. Hele aftenen har man muligheden for at tilbyde borgmesterposten til C, give SF mere end de kunne få hos V, og på denne vis holde løftet om et systemskifte samtidig med at man opnår reel indflydelse de næste fire år. I stedet står man tilbage helt afpillet ude på sidelinjen, mens et bredt konstituteret nyt byråd er trukket i arbejdstøjet. Det er en ren langemand til S, fordi S ikke i god tid har forberedt sig på en plan B og en plan C, der kunne fjerne V fra magten.

Ovenstående giver indtryk af en rodebutik uden format og ledelse, og flere af disse momenter afgør valget, især fordi der naturligvis hos andre af byrådets partier opstår begrundet tvivl om ledelsesevnen.

Det er reelt, at S har spillet en afgørende rolle i Esbjergs historie, fra et lille fiskersamfund, til eksporthavn og industriby med tradition for holdninger og arbejdskampe. Den udvikling kulminerede i løbet af firserne. Byen transformerede sig fra fiskeri, søfart og industri til en global energimetropol med masser af uddannelse på højt teknisk niveau. Esbjerg er en af de mest internationalt orienterede byer i Danmark. Parti og fagbevægelse blev adskilt (på papiret), og senere lukkede Esbjerg Højskole.

Venstre tog kæden i 1994 med Johnny Søttrup i spidsen, og der sad den til 2018 til enorm frustration for parti og bevægelse. Ganske vist snublede S i et musikhus, de fleste nu elsker, men dybest set kunne V og Søttrup blot bevæge sig med byen i en fremadgående bevægelse. S og bevægelsen blev mere og mere skingre mens industrier lukkede, medlemmerne meldte sig ud, og ind i Det Faglige Hus, der også ligger i Esbjerg! Og parti og bevægelse fortsatte sit fortidsforlængende og ensomme ridt mod den tabte borgmesterkæde.

Snublede igen

Da den nuværende statsminister kom til som formand, skulle der gøres op med den nære fortid, mens den (verdens) fjerne skulle ud af mølposen og støves af. Ud med Corydon, valgt i Esbjerg, og ind med den gamle garde. I Esbjerg mente S igen at have fundet vejen til kæden, men, i egen selvtilstrækkelighed, snublede S først i et højhus på Museumspladsen og ved det netop overståede valg i boliger på Esbjerg Strand.

Det kunne give anledning til en analyse af den demografiske udvikling, perspektiverne for by og kommune og dermed mulighed for at gå ind i fremtiden, mens man anerkender fortiden, UDEN at reproducere den.

Men nej. Den gamle garde og ledelsen af partiet lærer ikke af den historie, Karl Marx var så optaget af at lære af. Hverken lokalt eller nationalt. Det er i Esbjerg vigtigere med kandidater med det gammelsocialdemokratiske DNA end kandidater, der rent faktisk repræsenterer befolkningen i et moderne bysamfund.

Internt i S i Esbjerg er det altid nogens tur. Man gør sig fortjent til topposten via en tæt forbindelse til den lokale fagbevægelse. Fagbevægelsen med 3F i spidsen er således synonymt med partiet, og på denne vis kommer havnearbejderromantik og tilbageskuende uoplysthed til at blokere for evnen til at føre en virkelighedsnær valgkamp med åbenlyse politiske talenter, som fx de øverste kvindelige kandidater fra den nuværende liste i spidsen, understøttet af en gruppe, der har styr på relationerne til de andre partier.

Socialdemokratiet i Esbjerg har således endnu engang forsøgt at løse sit problem med de metoder, der har skabt problemet, og man ser allerede for sig, at tiltrængt fornyelse kommer til at vige pladsen for en evaluering, der giver alle andre skylden for endnu et nederlag.

Esbjerg har flyttet sig. Det har Socialdemokratiet i Esbjerg ikke!
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Ugeavisen Esbjerg

Gertie ønskede sig en hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

Drik gin for børnenes skyld

Ugeavisen Esbjerg

Kaja Kamp tager to år til som Team Esbjergs altmuligkvinde

Ugeavisen Esbjerg

SDU Esbjerg inviterer til energidebat: Er energiøer vigtige i den grønne omstilling?

Ugeavisen Esbjerg

Ribe-Esbjerg HH med positivt økonomisk resultat

Ugeavisen Esbjerg

Fornemt valg for Frost

Ugeavisen Esbjerg

A Place To Hotel Esbjerg er nu officielt åbent

Ugeavisen Esbjerg

Fødselsdag for de nærmeste 128

Ugeavisen Esbjerg

Lang rejse for at se Kellermensch

Ugeavisen Esbjerg

Fagenes Fest hyldede igen det gode håndværk

Ugeavisen Esbjerg

Så er formandsposterne fordelt

Ugeavisen Esbjerg

Jakob Lose: Det krævede lige lidt armlægning

Ugeavisen Esbjerg

Hvem får formandsposterne?

Ugeavisen Esbjerg

Fire fantastiske speedwaydage venter

Ugeavisen Esbjerg

Ny mand i sadlen hos Boldesager Cykellager

Ugeavisen Esbjerg

Studerende prøvede kræfter med lokale virksomheders grønne udfordringer

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg vil lyse orange for voldsramte kvinder

Ugeavisen Esbjerg

Konservativ komet fik kanonvalg

Ugeavisen Esbjerg

Byrådets kvinder er stadig i undertal

Annonce