Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Spændende: Kæmpe havneudvidelse er rykket nærmere

Med en dugfrisk konsekvensrapport og et møde mellem politikere fra Esbjerg og Fanø torsdag tyder alt på, at en havneudvidelse på op mod 500.000 kvadratmeter er rykket meget nærmere. Fanø mener, at den meget omtalte og kunstige havneø nu er lagt i graven, mens Jesper Frost Rasmussen siger, at planerne for den indtil videre er sparket til hjørne.

Annonce

Skal Esbjerg, og ikke mindst Esbjerg Havn, være gearet til fremtidens opsætning og udskibning af havmøller, så skal der skabes plads i form af kajanlæg og infrastruktur.

Derfor har politikerne i Esbjerg længe ønsket en udvidelse af havnen med næsten en million kvadratmeter i form af blandt andet nye kajer for at opfylde virksomhedernes behov frem mod 2030. Det har hidtil skabt konflikt mellem Esbjerg Kommune og Fanø Kommune, hvor sidstnævnte har frygtet, hvad den enorme udvidelse kan få af konsekvenser for miljøet og Vadehavet som Unesco Verdensarv - og dermed også fremtiden for den lille ø.

Torsdag mødtes Fanøs borgmester Sofie Valbjørn så med blandt andre borgmester Jesper Frost Rasmussen og udvalgsformand Karen Sandrini for at gennemgå den miljøkonsekvensrapport, der netop er landet. Fanøs byrådsmedlemmer var desuden inviteret med via et videolink.

- Det var et meget positivt møde. Der er ingen tvivl om, at vi ønsker den her havneudvidelse, for det er helt essentielt for kommende projekter og den grønne omstilling. Havmølleparker og opførelsen af dem kræver bare mere og mere, siger Karen Sandrini, der er formand for Plan og Miljø i Esbjerg Kommune.

Kræver store arealer
Hun bakkes op af havnedirektør Dennis Jul Pedersen, der netop har været hovedarkitekt i at lande en gigantaftale med den nordiske infrastrukturfond Infranode, som sammen med Esbjerg Havn nu gør klar til at investere op mod en milliard kroner i udvikling af bygninger til vindmølleindustrien på havnen i Esbjerg.

- I takt med at effektiviteten øges for installationen af havvindparker skal hovedkomponenter oplagres, samles og fremføres for udskibning på installations fartøjer. Det kræver store arealer, hvoraf Esbjerg Havn i dag har cirka 800.000 kvadratmeter lagt ud til dette formål. Yderligere 500.000 til 1.000.000 kvadratmeter vil dog være påkrævet i fremtiden, og til det formål er havneudvidelsens Etape 5 på 500.000 kvadratmeter påkrævet, siger havnedirektøren.

På rette vej
Karen Sandrini erkender, at man endnu mangler miljøstyrelsens rapport samt rapporten fra Unesco, men miljøkonsekvensrapporten samt torsdagens møde bekræfter hende dog i, at man er på rette vej i forhold til at komme i mål med udvidelsen.

- Der er en masse at tage hensyn til i form af, at Vadehavet er beskyttet af vadehavsfredninger, der er Natura 2000-områder, det er Nationalpark Vadehavet, og det er Unesco Verdensarv. Men den nye rapport siger klart, at det vi har planer om, det vil ikke påvirke de ting unaturligt eller gøre en stor forskel. Der vil simpelthen ikke være nogen nævneværdig påvirkning på eksempelvis økosystemet, siger Karen Sandrini.

Tilfredshed på Fanø
Fra Fanø Byråd var Christian Lorenzen, formand for Erhvervs- natur og teknikudvalget og Det Konservative Folkeparti, med på videolinket. Og han er ligeledes begejstret efter fremlæggelsen af rapporten.

- Jeg synes, det var et glimrende orienteringsmøde, og jeg er blevet væsentlig mere betrygget efter mødet. Etape 6 i projektet var uspiseligt for os i Konservative med den ø midt ude i vandet. Vi har nu fået bekræftet, at den del af udvidelsen er stendød, og at det udelukkende handler om Etape 5, og den har vi intet problem med. Tværtimod. Grundlæggende er jeg meget begejstret for Esbjerg og Esbjerg Havn, som jeg ser som en af tre appelsiner i Fanøs turban. Vi har 750 borgere, der dagligt pendler på arbejde fra Fanø, og rigtig mange af dem arbejder altså i Esbjerg og på havnen. Så jeg er generelt kisteglad for Esbjerg og Esbjerg Havn, og der er varm opbakning til udskibning af havmøller og en turbo på den grønne omstilling herfra.

Også Sofie Valbjørn havde en god fornemmelse i maven, da hun tog hjem til Fanø efter mødet.

- Det var et godt møde, og jeg er først og fremmest meget lettet over, at den kunstige ø nu er lagt i graven. Det var jo den, der var skyld i, at vi rullede det helt tunge skyts ud, ligesom vi følte, at man forsøgte at liste ting igennem. Der er en hel anden åbenhed omkring projektet nu, og vi fik en grundig gennemgang af rapporten og Esbjerg Havns strategiske planer, og det var super fedt at være inviteret ind til. Jeg føler, at vi bliver taget meget mere alvorligt i det her nu, og det er jeg selvfølgelig tilfreds med, siger Sofie Valbjørn.

Er helt nødvendigt
Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen vil ikke gå så vidt som til at sige, at havneøen nu er stendød, men han erkender, at den indtil videre sparket til hjørne. Derudover ser han havneudvidelsen som en helt afgørende del af fremtiden for Esbjerg, så han er glad for, at Fanø og Esbjerg er ved at finde hinanden i projektet.

- Der er tilført bygninger på havnen til havvind de sidste 5-6 år i stort omfang: Siemens Gamesa, MHI Vestas og lige nu Ørsted. Markedet vil vokset markant fra 2023 og i flere årtier fremefter, så mere kapacitet er helt naturligt nødvendig. For at udfylde denne rolle kræves der investeringer i både faciliteter og kompetencer, siger borgmesteren, mens Karen Sandrini supplerer:

- Intet er afgjort endnu, men rapporten og mødet torsdag var et stort skridt i den rette retning. Alt det her skal selvfølgelig også politisk behandles og i offentlig høring med mere, men jeg er meget fortrøstningsfuld, lyder det fra den socialdemokratiske udvalgsformand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce