Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sparer masser ved at være miljøbevidst

Morten Lond Hansen har altid været grøn. Og det har han tjent godt på.

Annonce

Vision : Da huset stod færdigt der i 2003 med 200 kvadratmeter under tag, gulvvarme, eget rensningsanlæg, solceller, halm i væggene, blåmuslinger under gulvet og ler på murene, stod det Morten Lond Hansen og hustruen Susanne i lige godt en million kroner. Det var så inklusive en grund på 1.700 kvadratmeter. Billigt - også dengang.
I dag 17 år efter kører huset fint rundt rent energimæssigt. Der kan – hvis det er rigtigt koldt – godt blive brug for at købe nogle trailerlæs brænde, men ellers. Næh det klarer solceller på taget og en sindig og gennemtænkt brug af husets eneste varmekilde, nemlig kakkelovnen, der sørger for gulvvarme og varmt vand. Ovenpå er der en radiator, der kan bruges, hvis vi får Fimbulvinter, men det gør vi meget sjældent, så den står ubenyttet hen.

61 vindmøller
Allerede som ung lærerstuderende var Morten Lond Hansen interesseret i alternative energikilder. Han var med til at stå og koge pølser til ripenserne på et simpelt solvarmeanlæg i begyndelsen af 70’erne, og da vindmøllerne langsomt, men sikkert begyndte at rejse sig, med den i Tvind som den første, så hoppede han med på vognen. 61 i sydjylland har han været med til at rejse, og han ejer personligt tre, der bare står og drejer og smider penge ind på kontoen.
Men der lige omkring årtusindskiftet kastede han og konen sig ud i det største projekt. Nemlig at bygge et energi-rigtigt hus uden at gå på komprosmis med moderne komfort og det skulle være så selvkørende som overhovedet muligt. De fandt ud af, at det skulle være et hus med vægge af ler og at det skulle isoleres med halm. Megagrønt, ikke sandt.
Væggene er en halv meter tykke. Først blev der stillet et skelet op, hvor man havde taget højde for at halmen, der blev specialpresset i store baller, nøje kunne passe ind i. Ovenpå blev der af flere omgange sprøjtet ler på, og det står den dag i dag.
- Vi fandt så sidenhen ud af, at blandingsforholdet skulle have været lidt anderledes, men det er jo sådan det er, når man kaster sig ud i det her som amatør, siger Morten Lond Hansen.
Hvor der kunne bruges genbrug - eksempelvis klinker i stuen - økologiske materialer blev der det og de bedste energirigtige ruder, der var på markedet dengang, blev anvendt. I den slags huse er vægtykkelsen ofte et problem, og det kan godt blive lidt mørkt inde i huset. Det løste ægteparret ved at sætte det, der ligner en vinterstue uden på. Men det meget glas, der giver masser af lys i huset, fungerer faktisk også som en aktiv solfanger og er med til at huset bliver varmet op.

Det tog 18 måneder
I de tilfælde, hvor der blev rodet med strøm og mursten samt smedearbejde, blev det lavet af håndværkere, men ellers har han selv stået for forløbet.
- Vi aftalte, at Susanne skulle stå for mad, vask og det andet, der hører sig til i en husholdning og så skulle jeg ellers knokle på. Det tog så halvandet år fordi jeg også arbejdede, siger Morten Lond Hansen, der understreger, at man skal vide, hvad man går ind til, såfremt man vover at bygget et så anderledes hus.
-- Jeg har hørt om par, der blev skilt, fordi det simpelthen var for hårdt, men hvis man har tiden og det rette håndelag, tror jeg ikke det tager længere tid end det vil gøre at bygge et almindeligt hus, siger han
Men deres ægteskab holdt og nu har de boet der i mange år. Og der har ikke været nævneværdige ulemper med huset. Susanne ymter lidt om at få lagt jordvame ind, så man ikke skal fyre op uafladeligt. Det lyder som om, at det er det næste projekt.
Efter de fik bygget deres eget hus, har Morten Lond Hansen også bygget flere huse både i Esbjerg og andre steder, der reelt set er 0-energi huse. Her er der tænkt alskens teknologi og bæredygtighed ind i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce