Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Speciallæge: Hun er syg og familien har brug for mere hjælp

Der findes flere dokumentarfilm, som beskriver ME. Voices from the Shadows er en af de stærkeste og mest rystende. Se den her: http://voicesfromtheshadowsfilm.co.uk/
Annonce

Kim Warming, ledende overlæge ved Klinisk Immunologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, har fulgt Marie Louise Ilsøe Gustavussens sygdomsforløb siden 2015. Han har besøgt den unge kvinde to gange og ellers holdt sig opdateret ved løbende telefonsamtaler med familien. Og han er ikke i tvivl om, at hun er alvorligt syg, og at familien er hårdt presset af situationen.

Det har Kim Warming som speciallæge også givet klart udtryk for i en lægefaglig udtalelse, som både Esbjerg Kommune og Fanø Kommune kender.

- Marie Louise Ilsøe Gustavussen hører til i den sværeste kategori af ME-patienter, og hvis ikke der findes nye behandlingsmuligheder, må man forvente, at hendes tilstand vil være uændret i mange år frem. Skulle der indtræde en spontan bedring, vil den ske langsomt og desværre tage år, mener Kim Warming.

- Set i lyset af sygdommens sværhedsgrad og dårlige langsigtede prognose finder jeg det derfor fuldstændig urimeligt, hvis man ikke tilkender hende en midlertidig førtidspension, man kunne tage op til vurdering om nogle år, om hun skulle få det bedre, siger han.

Kim Warming er imponeret af den indsats, Esben og Vibeke Gustavussen yder i plejen af deres datter. Forældrene gør en fænomenal indsats, og de har med sikkerhed sparet samfundet for mange penge, mener Kim Warming.

- Men hele familien er nu så hårdt presset, at en midlertidig førtidspension med indbygget genvurdering må til, ligesom Fanø Kommunes niveau for praktisk og økonomisk hjælp i hjemmet bør revurderes og gerne forstærkes, lyder det fra Kim Warming.

Han udtaler sig på baggrund af fire års indgående beskæftigelse med ME både teoretisk og forskningsmæssigt. En sygdom han inden da ikke vidste ret meget om, og uvidenhed om sygdommen er sådan set stadig et problem i Danmark, mener han.

- Vi læger i Danmark ved generelt for lidt om sygdommen. Der er brug for mere viden. Danmark er bagefter andre lande, og det går ud over ME-patienter, som kan få en forkert behandling, der gør deres symptomer værre, siger Kim Warming.

Lad hende blive hjemme
Hans bud på det bedste for Marie Louise Ilsøe Gustavussen er at fortsætte den pleje, som familien yder lige nu.

- Det ville være en katastrofe at flytte hende væk fra hjemmet. Hun har brug for ro, tryghed og for at være omgivet af mennesker, hun kender godt. Og så er det vigtigt, at hun ikke presses ud over de grænser, som hun selv er meget god til at mærke. Men hun føler jo også, at hendes familie er presset, og det presser hende. Så der skal styr på en midlertidig førtidspension, som kan lette den økonomiske belastning, og så skal Fanø Kommune på banen med hjælp, der gør det muligt for familien at få en mere normal hverdag til at hænge bedre sammen, end enhver kan se, den gør i dag, siger Kim Warming.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce