Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Spildevandet indsamles fra Esbjergs to renseanlæg og analyseres for coronavirus. På sigt kunne man tænke sig, man også kunne kigge efter influenza, Roskildesyge eller sygdomme uden symptomer. Foto: Din Forsyning
20 rensningsanlæg i landet bliver i denne måned overvåget for coronavirus. Også Esbjergs to anlæg. Masseovervågning af vores toiletbesøg vil kunne opdage sygdomsudbrud 6-7 dage før, vi ellers måske opdager det.

På forsøgsbasis: Vores afføring afslører, om vi er syge, og hvad vi fejler. Også når vi ikke selv kan mærke noget. Så det giver god mening, når Statens Serum Institut betalt af staten i denne måned overvåger spildevandet på tyve rensningsanlæg i hele landet for på et tidligt tidspunkt at kunne spore en lokal smitteudvikling af corona. Også spildevandet på Din Forsynings to anlæg i Esbjerg.

- Vi er rigtig glade for at være en del af dette arbejde, hvor vi giver en hånd til smitteopsporing i samfundet ved at hjælpe med at overvåge spildevandet lokalt her i Esbjerg. Vores medarbejdere på de to anlæg tager dagligt prøver af spildevandet, som sendes til et laboratorium, der analyserer prøverne, siger driftschef i Din Forsyning, Frank Jordt Kappel.


Annonce

Hvis man pludselig ser en stigning af coronavirus i spildevandet, vil man kunne bede folk blive massetestet.

Claus Nielsen, forretningsudviklingschef Din Forsyning


Spildevandet, der overvåges, kommer fra mange tusinde husstande og virksomheder, og man kan altså ikke identificere enkeltpersoner og heller ikke specifikke områder i kommunen. Men man kan se, om det er den ene eller anden halvdel af Esbjerg, siger forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen til ugeavisen.

- Men det vil også være en meget bedre og billigere måde at opdage corona i et område på end ved at skulle teste folk individuelt, hvis der ikke er en smitteboble. Hvis man pludselig ser en stigning af coronavirus i spildevandet, vil man kunne bede folk blive massetestet. Hvis der ikke er nogen, der er syge, er der jo ingen grund til at masseteste. På den måde er det bedre samfundsøkonomi, siger Claus A. Nielsen.

Udenlandske erfaringer

Han fortæller, at Statens Serum Institut med overvågningen vil undersøge, om den er en model til fremover at opdage og reagere på sygdomsudbrud i befolkningen. Det kunne også være influenza.

- Ved at tage prøver af spildevandet kan man jo se, om der er nogle stoffer, der ændrer sig.  Man har lavet noget studier i Holland og Canada sidste år, og de viser blandt andet, at man kan se et sygdomsudbrud 6-7 dage hurtigere, end man ellers ville opdage det, når folk får symptomer og går til lægen. Du kan altså se det hurtigere, hvis der er sygdomsudbrud i et område et sted, og det er en fordel, fordi der er så mange sygdomme uden symptomer - de asymptomatiske sygdomme. Så en masseovervågning af vores spildevand vil gøre os bedre til at holde øje med overvågning af virus og bakteriebårne sygdomme, siger Claus A. Nielsen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

S åbner døren på klem for Headspace

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ikke ligefrem den stærkeste beslutning

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Jura kommer tidligst til Esbjerg efter sommeren 2023

Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Ugeavisen Esbjerg

De unges klimafrygt blev hørt

Ugeavisen Esbjerg

SVS ansætter ny klinisk lektor i blodpropsygdomme

Ugeavisen Esbjerg

Blue Water på opkøb i Canada

Ugeavisen Esbjerg

Fantasyfestival for fulde huse

Ugeavisen Esbjerg

Politikerne drejer nøglen om hos Headspace i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Lørdag rammes Fanø af et kritisk olieudslip

Ugeavisen Esbjerg

Folketingets Præsidium fik meget med hjem

Ugeavisen Esbjerg

Enorm energi: Nu er de trætte, men tilfredse

Ugeavisen Esbjerg

Byhistorisk Arkiv ikke en del af budgetaftalen

Ugeavisen Esbjerg

Blod-is og marcipanæbler

Ugeavisen Esbjerg

Tre ildsjæle svedte bravt i kampen mod Sclerose

Ugeavisen Esbjerg

Skolemesterturnering med 223 hold

Ugeavisen Esbjerg

Hårdt ramt familie donerer 100.000 til kamp for de sygeste

Ugeavisen Esbjerg

20 års jubilæum i de franske alper

Ugeavisen Esbjerg

Så er det finaletid på Granly Speedway Arena

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Havn - tegning og akvarel

Ugeavisen Esbjerg

200.000 kroner til Recovery Bulls

Ugeavisen Esbjerg

Nye pædagogiske assistenter

Annonce