Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Street food-ejer: Jeg vil aldrig stå i sådan en situation igen

Ejeren af Esbjerg Street Food, Dan Lia Christensen, var både påvirket og ked af de mange vrede reaktioner, der kom efter onsdagens EM-fest. Arkivfoto: Niels Husted
Der er nye regler for unge under 18 år, siger Dan Lia Christensen efter onsdagens EM-fest og efterfølgende shitstorm mod Esbjerg Street Food. Det var en fodboldfest, der udviklede sig til en ungdomsfest, og som Dan Lia Christensen prøvede at navigere i.

Nye regler: Det var en øm, træt og medtaget ejer af Esbjerg Street Food, der vågnede torsdag efter en dårlig nats søvn. For det første havde det været en meget lang og tung onsdag eftermiddag og aften med fuldt hus til EM-semifinalen mellem Danmark og England. For det andet ramte der Dan Lia Christensen og hans street food en shitstorm af verbale tæsk på Facebook fra forældre og unge, som var vrede over, at alle unge under 18 klokken 16.30 fik besked på at skulle forlade stedet klokken 20 – en time før kampstart.

- Beslutningen var forkert at træffe på dagen, det skulle vi have meldt ud forud for kampen, men det er første gang, vi har haft så mange unge under 18 år inde på en gang, siger Dan Lia Christensen.

Han mente, street foods bevilling gik til klokken 20, når madboderne lukker. Bagefter skal alle være over 18 år, men da han fik kigget efter, kunne han konstatere, at bevillingen lød til klokken 24. ”Det var mig, der huskede forkert”, siger han.

Annonce

Langt de fleste unge fik altså lov til at blive og fodboldfeste til slutfløjt. Men en del unge under 18 år blev smidt ud af andre grunde. Og dem står ejeren af Esbjerg Street Food ved. Det ændrer bare ikke på, at han er ærgerlig over, hvordan tingene udviklede sig, og han er både påvirket og ked af de reaktioner, der kom.

Ikke forberedt på antal

- Vi var slet ikke forberedt på, at der kom så mange unge under 18. Du kan se på billederne fra alle de andre EM-fodboldaftener hernede, at det var et helt andet publikum onsdag aften til semifinalen, og det blev vildere og vildere. Der var unge helt ned til 12 år, som væltede fulde rundt og brækkede sig og tissede, hvor det passede dem. Der var unge på 12, 13, 14 år, som drak fra bordene. Mange fik ældre søskende og venner på 18 plus til at købe alkohol for sig. Gæsterne måtte tage en flaske vand med ind, fordi det var så varmt, men nogle unge havde fyldt vandflaskerne op med spiritus, og andre gemte alkohol udenfor i buskene. Vi konfiskerede så meget alkohol, som de unge havde gemt i tasker og slæbt med ind. Det kom helt bag på os. Og det skulle jeg forsøge at navigere i den aften. Jeg har ikke smidt unge under 18 år ud for at sidde og hygge sig i vores gårdhave, men jeg har smidt unge under 18 år ud for at medbringe spiritus hjemmefra eller snyde sig til det. Det er stadig min klare holdning, at det ikke bliver under mit tag, der indtages alkohol, hvis man er under 18 år, siger Dan Lia Christensen og tilføjer:

- Jeg har været i restaurationsbranchen, primært natklubber, i over 20 år, men der har vi jo bare afvist unge under 18 år i døren. På Esbjerg Street Food har vi altid haft et voksent publikum, og fodbold-EM er et event, hvor alkohol er en stor del af eventet, men det endte med at blive en ungdomsfest, og jeg er ikke vært ved ungdomsfester. Jeg hverken må eller vil servere alkohol for unge under 18 år, og jeg har et ansvar for, at det ikke sker. Vores bartendere lavede ikke andet onsdag end at slå ned overfor de unge under 18 år, der forsøgte at snyde med alder på alverdens måder.

Han vil ikke stå i spidsen for et sted, der forbindes med fulde unge under 18 år.

- Jeg har også et ansvar for de unge, når de er her – jeg synes, jeg prøvede at tage det ansvar, og det kan man så stille spørgsmålstegn ved, om jeg kunne have gjort anderledes. Jeg har selv børn og kommer aldrig til at synes, det er okay, at de opholder sig et sted med så meget fest og alkohol, som der var under EM, når de endnu ikke er fyldt 18 år, siger Dan Lia Christensen.

Annonce

I selskab med forælder

At han på dagen og i dagene efter blev beskyldt for at ”snyde” de unge ved at lade dem være på street food mange timer før kampen og bruge penge på mad og drikke for så at sende dem hjem før kampen, fordi han ville gøre plads til et ældre publikum, der kunne øge omsætningen i baren, gør ham virkelig ked af det.

- Det er så langt fra sandheden som noget. Vi kunne ikke sælge flere fadøl, end vi gjorde den aften. Og det er fedt, de unge gerne vil herned og se fodbold, men det tog overhånd i onsdags, og det blev først et problem sent på eftermiddagen, da nogle meget unge var blevet meget fulde. Det endte i en situation, som jeg ikke kunne stå inde for. De unge gør nok ikke noget, vi andre ikke har gjort, men de er mit ansvar, når de er her. Hvis vi var endt i en situation, hvor en dreng eller pige på 16 år var røget til udpumpning, så havde det også været mit ansvar. Og jeg mener ikke, at jeg skal løbe den risiko - min bevilling er mit levebrød. Ingen bevilling, ingen street food, så den leger man ikke med, siger ejeren.


Vi vil aldrig kunne love, at vi ikke igen vil stå i en situation, hvor der igen stilles spørgsmålstegn ved vores måde at gøre tingene på. Vi bliver ikke enige med alle i, hvordan man gør tingene. Jeg oplevede heldigvis også en helt fantastisk stemning under årets EM, og jeg er stolt af den opgave, som mit personale, mine dørmænd og mit hold af fastansatte har forsøgt at løfte på bedst mulig måde. Jeg er også super stolt over den kæmpe opbakning, byen har givet os. Det har været fantastisk.

Dan Lia Christensen


Han vil ikke ende i en lignende situation fremover, så nu tager han sine forholdsregler. Når madboderne lukker fremover, skal mindreårige være i selskab med en forælder/værge mellem klokken 22 og 24. Efter midnat og ved voksenarrangementer skal man være 18 år uanset tidspunktet.

-  Jeg ved, at street food blandt andet i Fredericia, stod med det samme problem, som vi gjorde onsdag, så jeg vil få snakket med de andre street foods. Jeg har fået en masse slag, og det må jeg lære af. Den falder tilbage på mig. Jeg er også virkelig træt af det - jeg prøvede bare at tage ansvar. Men vi er også nye i det her, og jeg har aldrig haft et sted, hvor så mange mennesker kommer. Nu har vi lavet en plan - for jeg vil aldrig stå i sådan en situation som i onsdags igen, siger Dan Lia Christensen.

De nye regler

Alle er velkomne på Esbjerg Street Food, men når stedet fremover skifter fra at være spisested til at være udskænkningssted, når madboderne lukker, skal mindreårige være i selskab med en forælder/værge mellem klokken 22-24. Efter midnat og ved voksenarrangementer skal man være 18 år uanset tidspunktet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Aldi godt på vej med ny butik

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

It-uddannnelser trækker studerende

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Trænersag presser båndet til EfB’s støtter

Ugeavisen Esbjerg

Glemte at festugen har jubilæum

Ugeavisen Esbjerg

Slip din indre klovn løs

Ugeavisen Esbjerg

Alle skal være trygge i nattelivet

Ugeavisen Esbjerg

"Mødte jeg mig selv som ung pige i Esbjerg, ville jeg sige "bliv lidt mere forelsket""

Ugeavisen Esbjerg

Bent Pedersen bliver helt elektrisk

Ugeavisen Esbjerg

Hygiejnebind til mange gange

Ugeavisen Esbjerg

Skiltefirma flytter på havnen

Ugeavisen Esbjerg

HH og vennerne vil lave flere fodboldcamps

Ugeavisen Esbjerg

Spildevandet skal afsløre om vi er syge

Ugeavisen Esbjerg

Trænersag afgørende for fremtidens klubkultur

Ugeavisen Esbjerg

Breve fra spillerne har nået ledelsen

Ugeavisen Esbjerg

Hyballa vækker lokal bekymring

Ugeavisen Esbjerg

Sønderhos store fest

Ugeavisen Esbjerg

Andreas på vej mod toppen

Ugeavisen Esbjerg

Hele kvarteret sammen om hjertestarter

Ugeavisen Esbjerg

EfB-ejer: Advokatfirma skal undersøge Hyballa-sagen

Ugeavisen Esbjerg

Stjernekok Morten Falk: ”Der er for fanden ingen, der arbejdsmæssigt er uundværlig”

Ugeavisen Esbjerg

Verdensmål for store og små

Ugeavisen Esbjerg

Baren er åben i Esbjerg Bryghus

Ugeavisen Esbjerg

Spillerne taler ud om Hyballas hetz

Annonce