Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sundhedspsykolog siger fra: Jeg forstår ikke, at der ikke er røget hoveder

Sundhedspsykolog Peter la Cour forstår ikke, hvordan Sundhedsstyrelsen kan slippe afsted med at arbejde udenom Folketingets beslutning i forhold til de danske ME-patienter. Privatfoto
Det var et enigt folketing, der fjernede ME fra listen over funktionelle lidelser. Alligevel arbejder Sundhedsstyrelsen videre i en anden retning, og nu råber sundhedspsykolog Peter la Cour vagt i gevær.

ME: Der trillede tårer i Folketinget den tirsdag i marts sidste år. Folketingets politikere bakkede op om ME-Foreningens ønske, da de besluttede, at ME fremover skulle behandles som en neurologisk sygdom og samtidig fjernede sygdommen fra massebetegnelsen funktionelle lidelser.

Det var altså glædestårer, der trillede ned ad kinderne hos nogle af medlemmerne af ME-Foreningen, der var mødt op på Christiansborg iført røde T-shirts med teksten ”Millions missing”. Den dag fulgte Peter la Cour, sundhedspsykolog og tidligere leder af Videnscenter for funktionelle lidelser i Region H, også med.

En stædig styrelse

- Jeg tænkte, at ME-foreningen havde været dygtige og endelig kom igennem med deres dagsorden, sådan som patientorganisationers opgave at gøre det. Det her var et stykke patientpolitisk arbejde, der lykkedes, husker Peter la Cour.

I dag kigger han på tiden efter Folketingets beslutning med stor forundring.

- Det er jo Folketinget, der i et folkestyre bestemmer, hvad vej man vil i sundhedspolitikken, hvis der er flere muligheder. Jeg regnede med, at Sundhedsstyrelsen ville rette ind efter deres sololøb omkring funktionelle lidelser, hvor Danmark var stukket af fra linjen i den øvrige verden og fra WHO. Folketinget bad jo blot Sundhedsstyrelsen om at rette ind efter resten af verden. Det regnede jeg da også med ville ske. I stedet har man siden set en helt uhørt stædig fastholdelse af egne private forståelser fra Sundhedsstyrelsen, siger Peter la Cour og forklarer:

- Jeg er chokeret på folkestyrets vegne. Jeg forstår ikke, at embedsværket kan gøre det modsatte af, hvad Folketinget har besluttet, uden at der ruller hoveder. Sundhedsstyrelsen har jo sort på hvidt gjort det modsatte af, hvad de har fået at vide, de skulle gøre. De har også misinformeret i eget favør, når de har informeret ministeren og svaret på de spørgsmål, der er stillet i Folketingets Sundhedsudvalg. Ja, der er tale om decideret misinformation, siger Peter la Cour og henviser blandt andet til den vejledning om diagnostik af funktionelle lidelser, som Sundhedsstyrelsen udgav tilbage i januar måned.

Heri figurerer ME sort på hvidt som en funktionel lidelse i direkte modstrid med Folketingets beslutning. Peter la Cour har bemærket, hvordan der samtidig er beskrevet, hvordan ME specifikt skal diagnosticeres som en funktionel lidelse og WHO-diagnoserne tilsidesættes.

Gør som Sverige

Peter la Cour lægger ikke skjul på, at han altid har været imod Sundhedsstyrelsens opfattelser af både ME-patienter og andre patientgrupper, der er endt under betegnelsen funktionelle lidelser.

- Vi kan aldrig blive klogere på sygdommene, når man blander det hele sammen i en pærevælling. Jeg håber, at fibromyalgi fortsat vil kunne behandles på et fibromyalgi-center, og at ME i fremtiden vil få et ME-center. Jeg håber, at tingene bliver lagt ud til læger med specialviden, så der også kan forskes specifikt, forklarer han.

Peter la Cour var i sommeren 2019 i Stockholm og besøgte svenskernes ME-klinik Stora Skjöndalen, hvor patienterne foruden den lægelige ekspertise har en afdeling, hvor de hører til.

- Jeg håbede, at der i Danmark kunne opstå noget, der svarede til det. Der så jeg en klinik, der tog ME alvorligt som ME. Jeg kom hjem og sagde, det der kan vi sagtens lave magen til. Der var en specifik lægelig viden bag, de kunne sætte sig ind i patienternes specifikke problemstillinger omkring deres sygdom. Hele deres tilgang var baseret på anvendelsen af ME-diagnosen fremfor den intetsigende funktionelle blandingsdiagnose, siger han.

Han håbede, at Folketingets beslutning ville sikre de danske ME-patienter et lignende tilbud, men indtil videre er det som sagt slet ikke gået sådan. Selvom politikerne har meldt klart ud, så findes der i det danske sundhedssystem læger, der kritiserer politikerne for at blande sig i den slags beslutninger. Det så man tidligere i år, hvor 73 danske læger skrev under på et åbent brev til Sundhedsministeren og Folketingets øvrige medlemmer.


Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsen har følt sig meget overbevist om egne meningers visdom og fuldstændig affejet andres faglighed og argumenter. De har holdt fast ved, hvad jeg vil kalde deres egne fikse ideer ...

Peter la Cour, sundhedspsykolog


Brevet var blandt andet underskrevet af Per Fink, ledende overlæge på afdelingen Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital. I brevet skriver lægerne blandt andet:

”Når ingen endnu ved præcis, hvad ME er, er det måske et udtryk for håb og ønsketænkning, når folketinget bestemmer, at det skal være en neurologisk sygdom. Tænk hvis I også kunne bestemme, hvad kræft, hiv eller rygerlunger er. Så ville meget være langt mere simpelt.”

Annonce

Kontroversielle synspunkter

Netop Per Fink nævner Peter la Cour som Sundhedsstyrelsens allierede i etableringen af diagnosesystemet med funktionelle lidelser.

- Disse læger tager fejl omkring, hvad der er faktisk lægevidenskabelig viden, og hvad der er lægevidenskabelige synspunkter. Sundhedsstyrelsen og Søren Brostrøm har hele vejen været allieret med de international set kontroversielle synspunkter, der bliver fremført i Aahus af Per Fink. Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsen har følt sig meget overbevist om egne meningers visdom og fuldstændig affejet andres faglighed og argumenter. De har holdt fast ved, hvad jeg vil kalde deres egne fikse ideer, som de måske selv tror på er mere sande end andre. Men de fremturer med synspunktet om, at de repræsenterer lægevidenskaben som sådan. Det gør de jo ikke. Der er jo ingen lægelig enighed, ikke en gang i Danmark, så det er ikke faktisk lægevidenskab, de repræsenterer, men derimod et blandt mange lægevidenskabelige synspunkter. Som i alle sådanne spørgsmål skal sundhedspolitikken vel udstikkes af folkestyret og ikke af lægevidenskabelige lobbyer, som det er sket her. Som nævnt med Danmark som uheldig international enegænger på området, siger Peter la Cour.

Han er som sagt dybt uenig i den retning Sundhedsstyrelsen har valgt i sine anbefalinger, men han har også et håb for fremtiden.

- Sundhedsstyrelsen bliver nødt til at trække deres uholdbare konstruktioner omkring funktionelle lidelser tilbage. Det bliver nødt til at gå sådan. WHO har valgt en anden registreringspraksis på området, og al fornuft siger, at området bevæger sig den vej, som WHO anviser. Min personlige oplevelse er, at det ofte er de ældre læger, der sidder med de gammeldags og ideologiske holdninger, hvorimod de unge læger i højere grad er mere fleksible og pragmatisk indstillede overfor det store sundhedspolitiske problem, som området repræsenterer, siger Peter la Cour.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Svingdøren på Fanø

Ugeavisen Esbjerg

Professor: Det er en kreativ omgåelse af udbudsreglerne, som vi ikke ser så ofte, fordi man som offentlig myndighed normalt gør sig umage med at følge reglerne

Annonce