Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Super samarbejde: Overskudsmad kan gøre den store forskel

To gange om ugen kører daglig leder af Café Finns Paraply, Dorthe Uth Eriksen, forbi Netto i Storegade for at hente overskudsmad.

Café Finns Paraplys to madfællesskaber for socialt udsatte vil i fremtiden komme til at modtage overskudsmad fra Netto i Storegade. Støtten giver caféen mulighed for at lave flere aktiviteter med borgerne.

Annonce

Mens Café Finns Paraply har masser af hjertevarme, så er stedets økonomiske situation en helt anden snak. Derfor er daglig leder, Dorthe Uth Eriksen, også taknemmelig over, at pengene formentlig kan komme til at række lidt længere i fremtiden. Fremover kommer Café Finns Paraplys to projekter for socialt udsatte, ’EnsOm Mad’ og ’Fælles om Mad’, nemlig til at modtage overskudsmad fra Netto, der sammen med FødevareBanken står bag et nyt landsdækkende initiativ, som har til formål at gøre en aktiv forskel for ensomme i Danmark.

De gratis dagligvarer fra Netto vil blive brugt i de to madfællesskaber hver mandag og onsdag, hvor Café Finns Paraply, der er en del af KFUM’s sociale arbejde, samler flere af byens mest isolerede borgere til madlavning og samvær. Hjælpen vil komme til at nedbringe caféens udgifter, så der ifølge Dorthe Uth Eriksen bliver økonomisk råderum til at lave andre aktiviteter med borgerne. Noget de har haft stor succes med tidligere, hvor der eksempelvis er blevet afholdt ludo-turnering med præmier til vinderholdet.

- På den måde kan vi også lave nogle ting, som styrker menneskers egen kraft til at klare livet bedre. Eksempelvis skal vi også på et tidspunkt have en psykolog på besøg, der laver et oplæg omkring angst, forklarer Dorthe Uth Eriksen.

Det bliver Netto i Storegade, som kommer til at forsyne Café Finns Paraply med overskudsmad minimum to gange i ugen. Maden kommer aldrig til at have overskredet holdbarhedsdatoen, forklarer butikschef Niels Gude. I stedet kan det være frugt og grønt, som ikke er pæn nok til at sælge i butikken. Eller hvis butikken har et stort parti leverpostej, hvor udløbsdatoen er lige om hjørnet, så kan Dorthe Uth Eriksen få et kald. På den måde vil der både være til madlavningen og måske også til et par hjælpeposer i ny og næ, forklarer Niels Gude og understreger, at det her projekt også giver hans medarbejdere glæde.

- For os giver det jo en stolthedsfølelse. Det gør jo ondt, ikke kun i pengepungen, men også helt ind i hjertet at smide ting i skraldespanden. Det giver os virkelig noget værdi at være med til at støtte Café Finns Paraply.

Mens det for Niels Gude og hans medarbejdere giver glæde i hverdagen at deltage i projektet, så betyder overskudsmaden fra Netto også, at Dorthe Uth Eriksen og Café Finns Paraply får mulighed for at hjælpe endnu flere borgere ud af ensomheden. For som hun understreger. De her projekter virker.

- Vi har nogle, der har siddet helt alene i deres lejlighed, som nu er frivillige hos os. De her små tiltag kan give noget overskud til, at man som sårbar borger bedre kan holde livet ud.

Nyt nationalt madprojekt:
Ensomhed er ifølge Den Nationale Sundhedsprofil et stigende problem i Danmark. Undersøgelser viser, at hver femte voksne dansker føler sig uden for fællesskabet. Derfor har FødevareBanken i samarbejde med Netto iværksat et nyt landsdækkende projekt, der skal støtte og skabe flere lokale madfællesskaber med henblik på at bryde ensomhedsmønstret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

FysioDanmark udvider

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce