Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Svamp og de andre er inde i varmen

Hvis vi ikke havde varmestuen, ville jeg nok opholde mig meget mere på gaden, mit liv ville være meget hårdere, og jeg ville være mere ensom, siger Svamp. I efteråret 2022 får han og de andre udsatte i Esbjerg en ny varmestue på grunden bag ham. Foto: Tue Sørensen
Til næste efterår får Svamp og de andre udsatte en ny varmestue. Han glæder sig til flere toiletter og til at få bedre forhold til sin hund.

Ny varmestue: Det er ikke kvadratmeter og comfort, Esbjergs udsatte har mest af i Kirkens Korshærs i Exnersgade. De er på den anden side ikke krævende, og der mangler hverken varme hjerter eller varm mad i varmestuen, som siden 1990 har ligget i Exnersgade. Til august begynder byggeriet af en ny varmestue på 350 kvadratmeter og to plan i Ribegade 5-7. Efter planen står en ny varmestue færdig i november 2022 og formentlig lidt før.

Og Svamp og de andre udsatte og ansatte i Kirkens Korshærs varmestue glæder sig. Forleden holdt de åbent hus med grillpølser og besøg af blandt andre formanden for korshærsrådet Peder Munck og regionschef for region syd, Britt Gaarn-Larsen.


Annonce

De har reddet mig mange gange med fryseretter.

Svamp


Den nye varmestue er en del af et udviklingsprojekt om sociale mursten. Projektet er et partnerskab mellem den A.P. Møllerske Støttefond, Realdania og Kirkens Korshær. Pengene fra salget af den nuværende varmestue og grund indgår i køb af grund og opførelse af den nye.

- Det koster penge at lave det her arbejde, og vi sætter stor pris på vores samarbejde med Esbjerg Kommune og er taknemmelige for de donationer, vi får. Det har været en turbulent tid under corona, og vores genbrugsbutikker, som finansierer en del af vores arbejde, har haft det svært, sagde Peder Munck blandt andet i sin velkomsttale.

Mere ensom uden

For Svamp, som var hjemløs, indtil han for nylig fik en lejlighed i De Skæve Boliger, har Kirkens Korskærs varmestue ofte været hans redning.

- Jeg kommer der 2-3 gange om ugen, for det sociale og for at få hjælp til at læse og forstå kommunepapirer, for jeg er ordblind. De er også gode dernede til at lægge ro på de kaostanker, man kan have som udsat. Og så kommer jeg der selvfølgelig også for middagsmaden. Hvis vi ikke havde varmestuen, ville jeg nok opholde mig meget mere på gaden, mit liv ville være meget hårdere, jeg ville være mere ensom, og det ville være sværere at finde folk. Nu mødes vi jo her, siger Svamp.

- Det er en lidt slidt bygning i dag, og der er kun et brugertoilet/bad, så hvis en er i bad, spærrer man for alle andre. I den nye varmestue kommer der tre brugertoiletter, siger Svamp.

Kirkens Korshærs nye varmestue kommer til at ligge i Ribegade. Foto: Tue Sørensen

I den nye varmestue kommer der café, køkken, aktivitetsmuligheder, samtalerum, et rum til beroligende øre-akupunktur og et rum, hvor de udsatte kan lægge sig og sove.

- Det kan være svært at få en god søvn i naturen eller på en sofa, siger Britt Gaarn-Larsen.

Der kommer også et dejligt gårdmiljø med stort orangeri, hvor de udsatte kan have socialt samvær. Gården skal de udsatte hjælpe med at indrette, så deres behov bliver imødeset.

- De fleste af vores brugere er udemennesker, så udemiljøet er vigtigt. Der skal også være plads til de dyr, de ofte har med, og de skal kunne have deres ejendele tæt på, når de opholder sig udenfor, siger regionschefen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Patrulje med øjnene med sig spottede indbrudstyv

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Tanker om at have et hjem

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Ny aftale skal løfte EfB Akademi

Ugeavisen Esbjerg

Hanne gik til utroskab i 25 år: Nu vil hun hjælpe andre ud af krisen

Ugeavisen Esbjerg

NemByg cykelholdet på kursus i førstehjælp: Med de kilometer vi cykler om året, er spørgsmålet ikke, om der sker en ulykke igen, men hvornår

Ugeavisen Esbjerg

Jens løb Vestkystløbet for 47. gang

Ugeavisen Esbjerg

Cyklistformand: Andre skal tage over ellers lukker Cyklistforbundet i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Nu deler Claus og Christian skæbne

Ugeavisen Esbjerg

Vækst kræver mere plads

Ugeavisen Esbjerg

Fire dage i sadlen

Ugeavisen Esbjerg

Streetmekka åbnede sin gave

Ugeavisen Esbjerg

Esbjergs første Coop365 inviterer til åbningsfest

Ugeavisen Esbjerg

Generationer dystede i kærlig kamp

Ugeavisen Esbjerg

Udflytning på godt og ondt

Ugeavisen Esbjerg

Kammerater og kompagnoner

Ugeavisen Esbjerg

De ældre skal have ny formand

Ugeavisen Esbjerg

Festugen på Torvet aflyst

Ugeavisen Esbjerg

DAT flyver igen mellem Esbjerg og Stavanger

Ugeavisen Esbjerg

En million billeder til eftertiden

Ugeavisen Esbjerg

Nu får Jens Peder Hansen - formentlig - sin vej

Ugeavisen Esbjerg

Tilbage til barndommen

Ugeavisen Esbjerg

Patrick er i duoform

Ugeavisen Esbjerg

Venstres kandidatliste er klar

Annonce