Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Håndspritten har sine bagsider

Som følge af coronapandemien melder Giftlinjen om et stigende antal henvendelser fra børn og voksne, der har drukket håndsprit. Problemet opleves ikke stort på Sydvestjysk Sygehus.
Annonce

Håndsprit: I takt med coronavirussens indtog i Danmark er håndsprit blevet en fast bestanddel af mange danskeres hverdag. Det gælder derhjemme, på arbejdspladser, i daginstitutioner og i håndtasker, ja stort set alle steder.

Det mærker man blandt andet hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, der tager imod henvendelser fra borgere fra hele landet, der er blevet forgiftet på den ene eller anden måde.

Fra starten af marts, hvor coronavirussen for alvor blev en del af danskernes hverdag, til slutningen af juni, har Giftlinjen modtaget knap 400 henvendelser om personer, der enten har indtaget håndsprit eller fået det i øjnene. 160 af henvendelserne drejer sig om indtagelse af håndsprit, mens de fleste af de resterende henvendelser drejer sig om folk, der har fået det i øjnene, skriver TV2.

Det er ikke nyt, at Giftlinjen modtager henvendelser fra folk, der har smagt på håndsprit. Det er dog sædvanligvis voksne mennesker, der indtager det for at blive berusede. 
I den forbindelse erfarer Ugeavisen Esbjerg fra flere kilder, at man faktisk for nylig fandt en person død på et toilet på Sydvestjysk Sygehus som følge af, at vedkommende havde drukket store mængder sprit. Manden var voldsomt misbrugende, og har angiveligt drukket håndspritten for at opnå en rus.

Annonce

Skal ikke panikke

På Sygehuset ønsker man ikke at kommentere på den konkrete sag, men i forhold til henvendelser, hvor voksne eller børn har indtaget håndsprit, siger Jens Jakob Herrche Petersen, der er konstitueret ledende overlæge på Børne- og Ungeafdeling på SVS:

- Vi har ikke oplevet et stigende antal henvendelser som følge af, at håndsprit er blevet mere tilgængeligt. Men det er generelt heller ikke noget, som folk skal indlægges for, så jeg kan ikke afvise, at der har været flere tilfælde i Esbjerg, siden coronavirussen gjorde sit indtog.

Jens Jakob Herrche Petersen forklarer, at det bestemt ikke er harmløst at indtage håndsprit, men hvis det sker for ens barn, skal man dog ikke panikke.

- Barnet vil formentlig få dårlig mave, men ikke andre symptomer. Man skal give dem vand at drikke, men de skal ikke på sygehuset, medmindre der er tale om meget store mængder. Men normalt spytter barnet det jo ud igen, for det smager grimt. Jeg kan faktisk slet ikke huske, at vi har haft nogle børn indlagt, fordi de har drukket sprit, siger Jens Jakob Herrche Petersen og tilføjer, at er man som forældre i tvivl, kan man henvende sig til Giftlinjen eller se på Giftlinjens hjemmeside.

Generelt hører man hos både Giftlinjen og på sygehuset primært om børn, der har fået håndsprit i øjnene. Men heller ikke her behøver man være nervøs, lyder det fra den lokale overlæge.

- Får man det i øjnene, skal man skylle med lunken vandhanevand, det vil lindre symptomerne, siger Jens Jakob Herrche Petersen, som forklarer, at håndspritproblematikker normalt omhandler voksne.


På andre afdelinger har man længe fjernet håndspritten, fordi man er bange for, at patienter finder på at drikke det.

Jens Jakob Herrche Petersen, ledende overlæge på Børne- og Ungeafdeling på Sydvestjysk Sygehus.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det bliver i familien

Annonce