Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Tak til musikken

”Esbjerg rytmer – en tiårs rejse” er fyldt med smukke billeder, intense billeder, sjove billeder – og i slutningen også et par fanfotos med fotografen selv. ”Jeg har det sammen med nogle af musikerne sådan, at jeg føler, jeg er en 15-årig fan. Jeg bliver så pjattet og rørt”, siger Peter Langwithz Smith. Foto: Niels Husted
I ti år er Peter Langwithz Smith kommet hjem fra koncerter med billeder, mens vi andre er kommet hjem med branderter. Den 4. november udkommer hans fotobog ”Esbjerg rytmer – en tiårs rejse”.

Peters pletskud: Kan man overhovedet fotografere musik? Formidle lyd og larm i billeder? Få guitarsoloer og sprøde stemmer over på papir? Kan man stille skarpt på energi og pause i en livekoncert? Svaret er ja, det kan man godt. Det har Peter Langwithz Smith gjort. Og selvom fotografen siger, han faktisk ikke kan se og slet ikke kan fotografere med briller på er afhængig af autofokus, når han tager billeder med sit Nikon 800, så er der kommet en smuk bog ud af ti års fotografering af musiklivet i Esbjerg.

Fra Tobakken og Torvet, fra Little London og Industrien, fra Konfus og konservatoriet, fra Skræddergården og Rankin Park, Vinbaren, musikhuset og Huset. ”Esbjerg rytmer – en tiårs rejse” hedder bogen på 215 sider med fotografier af den 76-årige Peter Langwithz Smith, som kommer til salg den 4. november og samme dag præsenteres ved en release på Industrien klokken 16 – naturligvis med musik i baggrunden og forgrunden. For det er musik, det hele handler om. Genoplevet gennem Peter Langwithz Smiths øjne og objektiv. Den rytmiske musik spillet og sunget på scener i Esbjerg fra 2010 til 2020 af 90 procent lokale bands og musikere. Peter Langwithz Smiths tak for musikken, gåsehuden og glæden.

Anne Jensen og mikrofon i nærkontakt. Foto: Peter Langwithz Smith

- Jeg har primært lavet bogen fordi, jeg synes, det er sjovt og fordi, jeg gerne vil vise, hvad jeg har lavet i ti år, hvor jeg har generet folk, der har været til koncert i Esbjerg. Men det er også en tak og en hyldest til de mange dygtige musikere, vi har i byen. Esbjerg har et uhyre rigt musikliv, og jeg vil gerne vise, hvor omfattende det er. Der skete jo ikke ret meget musikalsk i 2020. Det var næsten et år uden livemusik. Faktisk havde jeg en huskoncert hjemme i min lejlighed for 16-17 mennesker den 11. marts, da meddelelsen om, at Danmark lukkede ned, kom. Jeg tror kun, jeg derefter var til to koncerter med blandt andet Kellermensch der i slutningen af 2020, siger Peter Langwithz Smith.

Annonce
Anja Møllerskov på scenen. Foto: Peter Langwithz Smith

Et hint til kommunen

Der er musik, han ikke dækker i bogen, men når man næsten har fotograferet alle rytmiske koncerter i Esbjerg gennem ti år, siger det sig selv, at det bliver til mange billeder. Så da Peter Langwithz Smith besluttede sig for at udgive fotobogen, blev det først og fremmest et stort sorteringsarbejde. Frasorterings-arbejde. Han fik printet alle sine udvalgte fotos ud i 10x15 format, lagde dem på stuegulvet og fik hjælp af to musikinteresserede venner til at vælge ud. Han drømte så sent som i nat om bogen, at han havde skrevet et forkert navn på et band.

Et godt musikbillede er et billede, hvor musikken kommer igennem billedet. Også selvom det er uskarpt.

Peter Langwithz Smith
Signe Juhl Jensen i et intenst øjeblik. Foto: Peter Langwithz Smith

- Jeg havde tre krav til billederne, der kom med i bogen. Det skulle være et godt billede, der skulle være billeder af mine yndlingskunstnere, og der skulle så mange esbjergensiske musikere med som muligt. Og udover at hylde byens musikliv vil jeg også gerne med min fotobog hylde de arrangører, der giver plads til kunstnerne. Sådan et sted som Skræddergården for eksempel behøver jo ikke bruge penge på livemusik – folk kommer alligevel. Men jeg vil også gerne med bogen sige til dem på kommunen, at de skal komme ud af hullerne, for vi har nogle ildsjæle i den her by, som stabler forrygende koncerter og arrangementer på benene, som bystyret får en masse branding ud af uden selv at ofre noget særligt, skyder Peter Langwithz Smith.

For fem år siden besluttede jeg, at jeg ikke tager til koncerter udenfor Esbjerg – Gravel Roads, nu Moellerskov, er den eneste undtagelse, for dem er jeg officielt maskot for. Jeg kan ikke overkomme det. Jeg bliver heller ikke altid og hører koncerterne til ende. Jeg vil ikke for sent hjem, og på et tidspunkt skal jeg tvinge mig selv til ikke at tage flere billeder – eller kan jeg jo komme hjem med 500 billeder fra en Kellermensch-koncert. Og nogle gange går jeg, fordi jeg bliver for påvirket af musikken. Jeg er meget sentimental, og det er ikke blevet mindre med alderen.

Peter Langwithz Smith


Jesper Dyhre Nielsen og Peter Uhrbrand. Foto: Peter Langwithz Smith

Han har fotograferet, siden han var helt ung og musiklivet i Esbjerg siden 1986. Han er ikke uddannet fotograf og svarer nej, når folk spørger ham, om han er fotograf. ”Men jeg har lavet fejl i 50 år, så nu kan jeg det efterhånden”, som han siger med et skævt smil. Har man været i byen i Esbjerg, har man formentlig mødt ham med kameraet, for den tidligere gymnasielærer på Esbjerg Statsskole fotograferer også gæster i nattelivet på Skræddergården og Little London til deres facebooksider. Og så er han forfatter til et anmelderrost værk på knap fire kilo og 765 sider, ”Dødens Bolig” fra 2019, som fortæller historien om koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau og nu er udkommet i 3. oplag på forlaget Peoples Press. ”Esbjerg rytmer – en tiårs rejse” udkommer på forlaget Kvist Kommunikation med støtte fra Esbjerg Ugeavis’ Fond. Nu kan byens rytmiske musikscene så passende sige Peter Langwithz Smith en tak for støtten.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Paywand er klar med kam og saks i Jernbanegade

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

88 nye familieboliger er klar til sommer

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det Faglige Hus vækster fortsat

Ugeavisen Esbjerg

2care4 støtter med lokale julegaver

Ugeavisen Esbjerg

Årets revisionselev præmieret

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Kommune vaccinerer mod COVID-19

Ugeavisen Esbjerg

Plejer bor på et andet hotel

Ugeavisen Esbjerg

Så sælges Esvagt igen videre

Ugeavisen Esbjerg

Kendt shippingmand færdig som formand for Esbjerg-rederi

Ugeavisen Esbjerg

Redaktørens tilbageblik på ugeavisen og Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Hjalte vil være verdens bedste

Ugeavisen Esbjerg

Redaktør siger farvel efter 20 år med Ugeavisen Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Læge fra SVS vinder Dansk Ortopædisk Selskabs Best PhD 2021

Ugeavisen Esbjerg

Prøv de nye elbusser gratis

Ugeavisen Esbjerg

Skal Esbjerg være en levende og bæredygtig by eller en kulturel oplevelsesby?

Ugeavisen Esbjerg

Præmiering blev udskudt på grund af corona

Ugeavisen Esbjerg

Elever blev YouTube-stjerner

Ugeavisen Bramming

Veterantog hyrer marcipanbrød til at trække juletog

Ugeavisen Esbjerg

Klage afvist: Bygherrer er nu klar til næste fase for højhus i Torvegade

Ugeavisen Esbjerg

Markant forkæmper siger farvel til fond

Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Annonce