Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Tjæreborg: Politikerne har virkelig lyttet

Debatten om opsætning af kæmpemøller ved Tjæreborg Enge har skabt stor debat. Mange byrådspolitikere har været på besøg for at besigtige de gener beboerne i Tjæreborg kunne komme til at lide under. Her Nini Oken og Jakob Lose, der vises rundt af Martin Olsen. Nu er der endelig kommet en afklaring for borgerne. Der kommer IKKE 180 meter høje møller op. Foto: Tue Sørensen
Selvom champagnen endnu ikke helt er poppet i Tjæreborg, er der stor glæde over udviklingen i sagen om gigantmøller i Tjæreborg Enge.

Reaktion: Det vakte naturligvis stor glæde, da Vattenfall i sidste uge meddelte, at projektet var sat på pause. Alligevel satte en gruppe sig allerede tirsdag aften sammen for at drøfte den videre proces.

- Ingen kunne jo være tjent med at skulle leve de næste to år i uvished. Alt ville gå i stå, siger Anders Pedersen, der blandt andet har været initiativtager til underskriftsindsamlingen samt rundturene med politikere.

Det gælder blandt andet Søren Balsby, indehaver af Balsby El og Data, som gerne vil bygge ud og også har fået sin byggetilladelse af kommunen.

Annonce

- Det projekt har selvfølgelig været sat på hold, da vi ikke har vidst, om vi var købt eller solgt, siger Søren Balsby, der - som mange andre borgere i byen - gerne ser, at politikerne én gang for alle træffer en beslutning om, at der ikke kommer så høje møller op.

God høringsproces

Alt tyder på, at det også bliver enden af processen, og til Ugeavisen Esbjerg siger borgmester Jesper Frost Rasmussen da også, at Søren Balsby roligt kan bygge ud.

Søren Balsby, Hans Godske, Viggo Wölck Schmidt, Martin Olsen, Mikael Kirk Simonsen, Henrik Weis Aalbæk, Ulrik Stokholm og Anders Pedersen samt mange andre borgere i Tjæreborg har i flere måneder kæmpet for, at politikerne ville høre deres argumenter mod de nye møller.

- Derfor var det også glædeligt, at flere partier, herunder Venstre og Socialdemokratiet, allerede onsdag meldte ud, at Vattenfall godt kunne undlade at sende en ny ansøgning med 180 meter høje vindmøller i 2022, siger Anders Pedersen, mens Martin Olsen supplerer:

- Høringsprocessen har været rigtig god, og politikerne har virkelig lyttet og brugt tid på at søge informationer. Det gør, at man som borger i Esbjerg Kommune virkelig kan føle sig tryg. Høringsperioden har virkelig en betydning, og byrådet prioriterer kommunens borgere. Vi vil gerne sige tak til de mange politikere, som har været på tur i Tjæreborg, og vi håber, at de alle fik et fantastisk indtryk af vores dejlige by. De er altid velkomne på disse kanter.

Annonce

Skal følges til dørs

Gruppen indrømmer, at det har krævet mange timer at organisere de kræfter, som der er lagt i kampen mod projektet. Men det har været det hele værd.

-Tjæreborg har virkelig stået sammen i denne sag. Det har været en fornøjelse at se sammenholdet vokse både på de sociale medier og i bybilledet, siger Hans Godske, mens Mikael, Viggo og Henrik supplerer:

- Det har været helt unikt, hvordan så mange forskellige folk har budt ind og har ønsket at hjælpe. En stor gruppe har således stemt dørklokker for at få de sidste underskrifter med, andre har lagt have til, når der har været politikerbesøg, mens andre igen har produceret ekstra visualiseringer og sat bannere/skilte op rundt omkring i byen. Nøj, hvor har alle kæmpet. Også selvom det var koldt og man egentlig hellere ville have hygget sig med familien i sin juleferie eller lignende, siger de med et smil.


Høringsprocessen har været rigtig god, og politikerne har virkelig lyttet og brugt tid på at søge informationer.

Martin Olsen


Selvom der altså er glæde i Tjæreborg, så er champagnen dog endnu ikke poppet. Det skyldes, at Vattenfall endnu ikke har meddelt taksationskommissionen, at projektet er annulleret. Først når det er sket, kan taksationskommissionen nemlig tilbagebetale de 4.000 kroner, som mange husejere i byen har indbetalt for at søge om værditab.

- Derfor er det så forbandet vigtigt, at politikerne træffer en politisk beslutning om at forkaste ændringsforslaget til lokalplanen samt beslutter, at der hverken nu eller fremover kan opsættes vindmøller større end 130 meter i Tjæreborg Enge. Alternativt er der risiko for, at rigtig mange penge indefryses. Hvis bare 100 borgere har søgt om værditab indefryses 400.000 kroner, indtil Vattenfall annullerer projektet. Vi kan ikke have, at der er en dør, som står på klem. Derfor appellerer vi til, at politikerne følger sagen helt til dørs nu, siger Anders Pedersen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce