Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Triggers tænksomme taknemmelighed

Erik Trigger har udsendt 17 bøger gennem de sidste 30 år
Det er 30 år siden, at Erik Trigger kom med sin første digtsamling. 11 bøger senere er han stolt, ydmyg, såret og ved godt mod.

Portræt: Det er 30 år siden, at Erik Trigger debuterede med digtsamlingen ”Asfaltbark”. Det er 30 år siden, at vi mødtes på havnekajen, hvor vi skulle have et fotografi af digteren siddende på en pullert. For det var den visuelle kobling, der var nem at lave, når man pludselig opdager en mand af mange ord i byen.

Det syntes de landsdækkende medier også. Og så var det ligesom, han blev stemplet.

”At tænke sig, Fru Heilbunth, helt ovre på vestkysten er der en mand, der skriver sanseligt, råt og inderligt. Og så er han havnearbejder”.

Annonce

Som om det var i modstrid, men det var det måske.

- Det var en underlig ting at stå i skolegården, mens de andre fes rundt og spillede fodbold og være forelsket i digte, som man måske ikke forstod det hele af, men som dog fascinerede mig. Jeg ved ikke, hvor det kom fra. Ikke hjemmefra i al fald. De kiggede på mig, men de vidste vist ikke, hvad det var for en søn, de havde fået, og jeg vidste vel knapt selv, hvem jeg egentlig var, siger Erik Trigger.

Begejstringen var stor, og han blev holdt lidt frem i de litterære saloner. Omgangen med ordene blev beundret, men helt ovre på kysten kan man virkelig være digter der, hviskedes der.

- Det var lidt sådan en Yahya Hassan-oplevelse, men dog uden alt det der facebook og internet. Jeg tror faktisk, jeg kunne være noget længere, hvis internettet havde været i brug dengang, who knows, eller hvis jeg var kommet på de rette cafeer i hovedstaden dengang, siger han og ser ned på de 17 bøger plus det løse, han har skrevet frem til i dag.

Der er digtsamlinger, børnebøger med rim og ”Guldklumpen”, der er en bog fuld af muligvis rigtige skrøner fra en forgangen tid. Der er et element af sandhed i alle historierne, men det kan godt være, de lige har fået en tur gennem løgneren.

Digtene blev væk

Fra 1991 og frem til år 2000 udkom endnu fire digtsamlinger med applaus til følge. Man vidste godt, hvem var han i København, men det var ikke de helt store flagalleer, der blev stillet ud, når han kom ind med fire-toget.

Det begyndte at nage. Det var hjerteblod det her. Han fik nogle små legater, men ikke noget af det, der battede sår'n for alvor. Han følte sig forbigået. Underkendt. Overset.

Han begyndte at selvmedicinere sig. Når man gør det i Esbjerg, er det sprut, man ofte gør det med, og det kan godt dulme men forstærker de svingninger, man kan have som bipolar. Helt vild glad eller helt neden under kulkælderen.

- Jeg var ikke glad, og jeg vidste godt, at jeg ikke var den, jeg burde være overfor mine omgivelser, min familie og mig selv. Jeg blev sendt til tælling, og dommeren talte til otte. Flere gange. Det er der nogle gange brug for, konstaterer han.

Fra 2002 kæmpede han sig frem i lyset. Sådan da. I al fald ud i skyggen og i børnebøgernes verden med ordekvilibristiske børnebøger, der ligefrem blev sammenlignet med selveste Halfdan Rasmussens værker. Et skulderklap til den tyndhudede digter, der også kunne glæde sig over, at ”Rimfiskeremser” var indstillet til kulturministeriets børnebogspris. Den røg ikke helt i mål, men så er man ved den søde grød noget ved musikken.

Erik Trigger har modtaget Dansk Litteraturpris 2020. Foto: Tue Sørensen

Og det blev han så selv. Han kom med i musikslænget, der stod bag koncerten ”The Last Waltz”. Han læste et digt op før koncerten, og musikerne lyttede og roste.

”Du er jo den eneste, der laver noget på egen hånd. Vi fortolker jo bare”, sagde de.

- Der lærte jeg at sætte pris på samarbejde, og jeg blev enormt stolt. Man kan stå her og råbe, men er der nogen, der lytter. Man ved det jo ikke, siger han.

Annonce

Danset med dæmoner

Langsomt genfandt han sig fodfæstet og modet. I 2017 kom digtsamlingen ”Mørkets journaler, og nu er han aktuel med digtsamlingen ”Rovmåne”.

Man kan stå her og råbe, men er der nogen, der lytter.

Erik Trigger om det at digte

- Den skulle egentlig have hedder ”Kannibalen”, men min redaktør havde forelsket sig i rovmåne. Og sådan blev det. Det er et ord, jeg selv har opfundet, men det indkapsler stemningen og tilstanden, synes jeg. En måne skaber lys i mørket, og det har den også gjort for mig. Jeg synes, jeg er et sted nu, hvor jeg kan se mig selv i øjnene. Jeg har danset med dæmoner, og det kommer jeg nok altid til at gøre, men heldigvis har jeg folk omkring mig, der kan prikke mig på skulderen og sige, nu slutter det. Jeg har også lært at styre mig selv og mine udsving. En god dag starter med en times fitness, og så er man ligesom i gang.

- Jeg ved, jeg har et vanskeligt sind, og jeg ved, jeg har såret folk og trukket veksler på deres kærlighed. Jeg føler mig tilgivet for det liv, jeg har levet. Jeg forsøger at tilgive mig selv og være den bedste udgave af mig selv i selskab med dem, og det er vel det bedste, man kan gøre, siger Trigger.

"Rovmåne” lyser ved op ved en reception på Esbjerg Bryghus torsdag klokken 18, hvor bogen naturligvis kan købes.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce