Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Trist udvikling: Fanø-tragedie bliver nu til politisag

Fanø Kommune politianmeldes i sagen om den ME-syge Marie Louise Ilsøe Gustavussen. Kommunen har krænket både privatlivets fred og sin tavshedspligt, siger den jurist og socialrådgiver, som den syge kvinde og hendes forældre støtter sig til.

Fanø Kommune kan se frem til en politianmeldelse i sagen om den 28-årige ME-syge Marie Louise Ilsøe Gustavussen, som på andet år er sengeliggende og afhængig af hjælp i hjemmet hos sine forældre. De passer hende døgnet rundt med et tilskud fra Fanø Kommune, der svarer til 38 timers hjælp om ugen.

Baggrunden for politianmeldelsen er et lægebesøg den 24. maj, hvor Marie Louise Gustavussen nye lægehus for første gang skulle møde deres patient. Helt uanmeldt dukkede der også to medarbejdere fra Fanø Kommune op i hjemmet sammen med to læger fra lægehuset.

- Det besøg havde Fanø Kommune ikke hjemmel i nogen lov til. Det var en krænkelse af privatlivets fred, mener Louise Schelde Frederiksen, der er familiens jurist.

For groft
De uanmeldte kommunale deltagere og mødets karakter i det hele taget har fået den bekymrede familie til at sige stop i forhold til Fanø Kommune, hvis håndtering af sagen længe har været under kritik fra familien for blandt andet langsommelighed.

Kritikken har ført til konkrete klager af en art, så Ankestyrelsen i følge Ugeavisen Esbjergs oplysninger overvejer en tilsynssag mod Fanø Kommune med afsæt i ME-sagen. Og nu kommer en politianmeldelse altså oven i, oplyser jurist og socialrådgiver Louise Schelde Frederiksen.

- I bakspejlet har Fanø Kommunes sagsbehandling længe været fagligt for langsom og mangelfuld i et omfang, som Ankestyrelsen kigger på. Men den seneste udvikling handler om endnu alvorligere forhold, mener hun og uddyber baggrunden for politianmeldelsen på denne måde:

- Fanø Kommune har krænket den grundlovssikrede privatlivets fred ved at dukke op uanmeldt og uden lovhjemmel i den unge kvindes hjem.

- Fanø Kommune har, som vi ser det, også forbrudt sig mod sin tavshedspligt ved uden tilladelse at dele personfølsomme oplysninger og egne holdninger om den syge kvinde og hendes familie med 3. part som for eksempel et lægehus, siger hun.

Forkert paragraf
Louise Schelde Frederiksen mener også, at Fanø Kommune gør sig skyldig i sagsbehandling uden lovhjemmel ved at tage afsæt i servicelovens paragraf 82. I følge både rapporter fra Socialstyrelsen og redegørelser fra Folketinget kan den paragraf kun anvendes for personer med betydelig og varig psykisk funktionsnedsættelse. Men Fanø Kommune har ingen som helst dokumentation for, at Marie Louise Ilsøe Gustavussen er psykisk syg. Tværtimod findes der i den omfattende sag en række erklæringer fra læger og speciallæger, der siger det modsatte.

Marie Louise Ilsøe Gustavussen er fysisk meget syg, men psykisk velfungerende og fuldt ud klar over sin situation, forklarer familiens rådgiver.

- Som familien og jeg ser det, er Fanø Kommunes vurdering af den syge kvinde udtryk for en holdning fra en specifik sagsbehandler, der hverken har sin dokumentation i orden eller kompetence til at træffe en sådan vurdering. Derfor er det alvorligt, at netop denne ukompetente vurdering kommer til at præge Fanø Kommunes håndtering af sagen, mens kommunen tilsidesætter alt, hvad der kommer fra læger og speciallæger, der har kompetencer. Det er groft, at Fanø Kommune på den måde og mod bedre vidende spreder udokumenterede oplysninger, der belaster både den syge kvinde og hendes familie grundløst, siger Louise Schelde Frederiksen.

En kompleks sag
Fanøs borgmester Sofie Valbjørn, Alternativet, ønsker ikke at forholde sig til politianmeldelsen, før hun har set den endelige udgave. Hun vil heller ikke kommentere sagen om den 28-årige ME-syge Marie Louise Ilsøe Gustavussen i andet end generelle vendinger, da det er en personsag.

- Det er en trist og meget kompleks sag, men i alle tilfælde er det et mål for Fanø Kommune at hjælpe sine borgere bedst muligt indenfor lovens rammer. Det gælder også i denne sag, siger hun i en kort kommentar.

BAGGRUND:
Marie Louise Ilsøe Gustavussen har diagnosen ME – Myalgisk Encephalomyelitis med diagnosekoden ICD-10 G93.3. Det er en kronisk sygdom uden kendte og sikre helbredende muligheder for behandling. Sygdommen findes i alle sværhedsgrader. Hun hører til i den alvorligste kategori og har brug for hjælp døgnet rundt.
Der er ingen klart definerede eller enestående årsager til sygdommen, ligesom der er delte meninger om behandlingen. Der forskes og forsøges mere i udlandet end i Danmark. Lande som Sverige, Norge, Holland og USA er også meget længere end Danmark, når det gælder særlige ME-centre eller specialafdelinger, hvor ME-patienter kan få en målrettet lindring af professionelt personale med specialindsigt i ME. Ansøgninger om førtidspension til den 28-årige kvinde er blevet afslået af Jobcenter Esbjerg Kommune, der tager sig af det område for Fanø Kommune. Men Ankestyrelsen har kendt afslaget ugyldigt og bedt Esbjerg Kommune behandle en ansøgning igen. Fanø Kommune har ansvaret for hjælpen i hjemmet.


FAKTA:

Jurist og socialrådgiver Louise Schelde Frederiksen har i et brev til Fanø Kommune efterlyst blandt andet dokumentation for den lovhjemmel, Fanø Kommune mener at have for det uanmeldte besøg i familien Gustavussens hjem på Fanø. En politianmeldelse af Fanø kommune er på vej. Den handler om følgende forhold:

1. Brud på tavshedspligten i henhold
til forvaltningslovens § 27 jf.
straffelovens § 152.

2. Uanmeldt besøg og indtrængen i
privat hjem uden lovhjemmel,
hvilket kan betragtes som et brud
på grundlovens §71 og overtrædelse
af straffelovens § 264d om værn mod
krænkelser af privatlivets fred.

Serviceloven § 82:
Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp efter denne lov i overensstemmelse med formålet, jf. § 81, til personer med betydelig nedsat psykisk funktionsevne, der ikke kan tage vare på deres egne interesser, uanset om der foreligger samtykke fra den enkelte. Hjælpen kan dog ikke ydes ved brug af fysisk tvang.

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Når han ikke træder mere, så ved jeg, at han sidder og lytter efter traktorer

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Miss Sunshine er selvskrevet: Man kan godt både have vundet All England og VM i badminton og være god til golf

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Charlotte og Jean har lavet en creme de la creme fodcreme

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

25 år med taekwondo i city

Ugeavisen Esbjerg

Ny plade og sjove mænd

Ugeavisen Esbjerg

Berglund har ikke haft fodboldstøvler på i 12 år: Så scorer han på sin første berøring

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg-legender retter skarp kritik mod EfB-ejere: - Det er imponerende, at man på så kort tid kan smadre det hele

Ugeavisen Esbjerg

Jorden rundt med fodbold i tasken og SGI i hjertet

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Esbjerg

Nyt i Broen: Dobbelt op på lingeri

Annonce