Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Trolde-nabo har meldt Fanø Kommune til politiet

Anker Drømmefanger blev opført af kunstneren Thomas Dambo og et hold af frivillige sidste sommer. Foto: Anders Bjerring
Historien om trolden Anker Drømmefanger, der blev bygget på den gamle losseplads nord for Nordby får nu endnu et kapitel. Troldens nabo Jens Madsen har meldt Fanø Kommune til politiet.

En troldehistorie: Jens Madsen og hans familie blev aldrig spurgt, da trolden og kunstværket Anker Drømmefanger flyttede ind som en ny nabo på Fanøs gamle losseplads. Jens Madsen blev ikke spurgt, da der blev anlagt en sti ind over hans grund, og han bliver ikke spurgt når Anker Drømmefanger får gæster, der ikke kan kende forskel på privat område og offentlig vej.

Og selvom Jens Madsen nu har holdt møde med Fanøs borgmester Sofie Valbjørn, så føler han ikke, at han bliver taget alvorlig, og derfor har han følt sig tvunget til at tage et drastisk skridt.

- Jeg har politianmeldt kommunen. Folk benytter stadig den sti, der er anlagt ind over min grund. Jeg har fra start gjort opmærksom på, at det er ulovligt. Nu er der gået otte måneder uden at trolden er blevet flyttet, og det der foregår på lossepladsen er stadig ulovligt. Der sker jo ikke noget, og det er sagen i en nøddeskal, at de trækker det i langdrag, siger Jens Madsen, der mildt sagt er frustreret over den måde kommunen har ageret på i sagen.

Annonce

- Jeg håber da på, at jeg kan få min ejendom i fred og ro, det handler ikke bare om stien, det er også i vores skov, folk færdes uden at de må, hvor de også krydser hegn og går ind på vores jord, siger han.

Men det er ikke kun den ulovligt anlagte sti, han har meldt til politiet. Da Fanø Kommune placerede Anker Drømmefanger på den gamle losseplads, blev den et udflugtsmål for mange, den blev et rekreativt område, men Jens Madsen mener, kommunen burde haft have en såkaldt paragraf otte tilladelse på plads, inden det skete.

- Jeg har gjort opmærksom på at, de ikke har den paragraf otte tilladelse. For at få den skal der jo laves jordprøver på hele området. Der foreligger kun grundvandsanalyser, og så er der nogle jordprøver, hvor bemærkningen fra Ribe Amt var, at der er manglende slutafdækning, siger Jens Madsen.


Vi har kigget i gamle arkiver og været deroppe og kigge, og vi har ikke nogle indicier, der siger, at der er akut fare ved at færdes på lossepladsen.

Henrik Kikkenborg, kontorchef ved Esbjerg Kommunes Natur & Vandmiljø


Privat ejendom

Ugeavisen Esbjerg har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt). Det er ikke lykkedes, mens viceborgmester Erik Nørreby (V) til gengæld har besvaret avisens henvendelse. Han forklarer, at det var den gruppe af frivillige, der i samarbejde med kunstneren Thomas Dambo byggede trolden, som sidste år trådte den sti, der nu er har kostet kommunen en politianmeldelse. Og selv om Erik Nørreby mener, trolden skal blive på den gamle losseplads, så kan viceborgmesteren godt forstå, at Jens Madsen er frustreret.

- Jeg kan da godt forstå ham, for folk skal respektere den private ejendomsret, selvfølgelig skal folk ikke gå ind over en anden mands jord, siger Erik Nørreby, som foreslår, at kommunen gør noget ved problemet.

- Selvfølgelig vil det være på sin plads, når det nu er os der har givet tilladelsen til at trolden skal stå, hvor den gør. Vi kunne jo sætte hegn og skiltning op, så man ved, hvor man må gå, siger Erik Nørreby.

Annonce

Forurenet jord

Hele spørgsmålet om den manglende paragraf otte tilladelse er ved at blive undersøgt. Det er en tilladelse i jordforureningsloven, der kan gives, hvis man ønsker at benytte et forurenet område til følsom aktivitet. Det kan for eksempel være til hotelbyggeri, en børneinstitution eller som rekreativt område. Og netop det sidste er den gamle losseplads blevet til efter at Anker Drømmefanger er flyttet til Fanø. Jens Madsen har fået aktindsigt i den gamle sag om lossepladsen, og han mener, der er flere faresignaler i de gamle sagsakter.

- Jeg ville jeg ikke have det godt med at sende mine børn derop med den usikkerhed, der er i forhold til, hvordan lossepladsen er afdækket. Mit ønske er, at området bliver lukket af - i det mindste indtil det er belyst, om det er forurenet eller ej, siger Jens Madsen, som også undrer sig over, hvordan økonomien hænger sammen i troldeprojektet.

- Er der overhovedet nogle i byrådets flertalsgruppe, der har tænkt på, hvad det kommer til at koste at lave de undersøgelser og få den tilladelse, i forhold til hvis man flyttede trolden, spørger han.

Fanø Kommune har hyret et rådgiverfirma til at undersøge sagen, og når den undersøgelse er færdig, skal Natur & Vandmiljø i Esbjerg Kommune, vurdere om brugen af den gamle losseplads kræver specifikke vilkår i en paragraf otte tilladelse.

- Vi skal sikre, at uanset om der skal eller ikke skal meddeles specifikke vilkår i en paragraf otte-tilladelse, at besøgende ikke kan komme i kontakt med forurenet jord, siger kontorchef Henrik Kikkenborg og forklarer, at Jens Madsen må leve med, at området er åben for offentligheden i det mindste indtil undersøgelsen er færdig:

- Vi har ikke nogen indicier for, at der er en akut risiko for mennesker at færdes omkring trolden. Hvis vi havde det, skulle vi give Fanø Kommune et påbud. Nogle synes måske, vi læner os lidt tilbage, men vi gør det, vi plejer at gøre i de sager, hvor vi ikke har indicier for akutte forureningsrisici, siger han.

Hvis undersøgelsen alligevel viser, at den gamle losseplads ikke er tilstrækkelig afdækket, vil Fanø Kommune få besked på at rette op, hvis Anker Drømmefanger og lossepladsen fortsat skal gøre sig som turistdestination.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce