Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Uge Sex på Præstegårdsskolen: Grænser på skemaet

Det blev til både gode diskussioner og svære dilemmaer, da der var grænser på skemaet i sidste uge.

Uge Sex løb i sidste uge af stablen med grænser som det overordnede emne. Det gav anledning til gode diskussioner.

Annonce

Hvad gør man, når man modtager et nøgenbillede af en dreng fra 8.b på Snapchat? Og hvordan håndterer skolen, at en 12-årig pige kaldes ’billige luder’ på Instagram? Ja, hvor går min egen grænse egentlig, og hvordan ved jeg mon, hvor andres grænser går?

De spørgsmål og flere var på skemaet, da det i sidste uge ringede ind til årets Uge Sex. Her var det nemlig med fokus på grænser - og på, hvordan man udvikler evner til at mærke egne og andres grænser samt respektere dem.

Elever på alle grundskolens klassetrin havde mulighed for at undersøge og diskutere grænser og grænseoverskridelser i forhold til krop, køn og seksualitet, og emnet var et, som fik tungerne på gled i blandt andet 6. klasse på Præstegårdsskolen, hvor klasselærer Lotte Filskov Camin udfordrede eleverne med diverse dilemmaer.

Eksempelvis skulle de rejse sig og bytte plads, hvis de havde blåt tøj på eller mørke øjne, men efterhånden blev det mere udfordrende ting, som Lotte lagde frem. For eksempel skulle man rejse sig og bytte plads, hvis man havde set en af det modsatte køn uden tøj eller gået hånd i hånd med en på samme alder af det modsatte køn. Forude bytte-plads-legen gav det også Lotte Filskov Camin mulighed for både at tale uddybende og spørge ind til dilemmaerne.

Penisattrap og bind
Undervejs i timen kom lærer og elever også ind på, hvordan man kan sige fra eller til, hvis man er usikker, på kroppens udvikling med alt lige fra svedlugt over kønsbehåring til brede skuldre og begyndende buler både her og der.

Noget var selvfølgelig lige til lattermusklerne, mens andet gav grund til gode overvejelser og diskussioner i klassen. Og så var der alt det, der var lidt svært at forholde sig til, når man ”kun” går i 6. klasse, men jo faktisk også ret interessant og spændende, når nu hormonerne suser hurtigere rundt, end de gjorde tilbage i 4. klasse.

Eksempelvis kunne denne artikels forfatter forstå, at det havde været temmelig grænseoverskridende for flere af eleverne, at Lotte Filskov Camin havde taget en penisattrap, tamponer, hygiejnebind og kondomer med i begyndelsen af ugen.

- Altså den der penisting var lidt klam, lød det fra en dreng, hvad flere var enige med ham i.

- Men det er også en sjov uge, og vi får grinet meget, lød det fra Freja, mens Barfin tilføjede:

- Ja, det er da lidt klamt, når vi skal ind på nogle ting, men det er jo også godt, at vi får noget at vide om eksempelvis kønssygdomme, hvis der er én, som nu får sådan en.

En god uge
For Lotte Filskov Camin er Uge Sex hverken klam eller grænseoverskridende, men hun ved godt, at det for eleverne kan være udfordrende at tale om de ting.

- Jeg synes personligt, det er en virkelig god uge, hvor vi får mulighed for at snakke om nogle ting med eleverne, som vi normalt ikke gør, siger hun og tilføjer:

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi har Uge Sex i skolen, for det er ikke alle eleverne, der kan eller vil tale med deres forældre om det her. Og omvendt i øvrigt, siger Lotte Filskov Camin, der i øvrigt også formåede at få snakket med klassen om emner som forelskelse, bad efter idræt, hvordan man kan få fortalt en person, man godt kan li’ vedkommende, hvordan man kan slå op, blufærdighed og meget andet, mens avisen var på besøg.

Og bedømt ud fra elevernes engagement, så var det slet ikke så tosset.
Eller helt så grænseoverskridende endda.

FAKTA OM UGE SEX 2019
Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex henvender sig til elever i 0.-10. klasse og på ungdomsuddannelser over hele landet.
Med kampagnen tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning.
Over 18.000 lærere og op mod en halv million elever over hele landet deltager i årets Uge Sex.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce