Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg mener: Se til Norge og blive klogere på ME

Annonce

MENING: En ny norsk undersøgelse af det liv, de mest syge ME-patienter har, burde være pligtstof for alle, der har med sundheds-, social- og arbejdsmarkedssager at gøre i Danmark. Alle politikere og praktiserende læger burde også læse undersøgelsen, for så kan det være, at vi i fremtiden ikke skal se flere tragiske sager som den, der handler om 29-årige Marie Louise Ilsøe Gustavussen på Fanø.

Det er ikke rimeligt, hvad hun og hendes familie nu i flere år har stået igennem og kæmpet imod på grund af fordomme, fejlskøn, bedrevidenhed og til tider simpel uvidenhed i det social- og sundhedsvæsen, der ellers er til for at hjælpe hende. Det har for længst varet for længe at give hende den nødvendige hjælp. Alt for længe har tilgangen til hendes sygdom været præget af mistillid og mangel på handling.

Selv en folketingsbeslutning om endegyldigt at betragte sygdommen som en fysisk lidelse og ikke som noget, der er galt i hovedet på patienterne, er ikke trængt igennem til de myndigheder, hårdt ramte familier med ME-patienter har at ty til i Danmark. Mere end to år varede det således, inden den syge unge kvinde nu endelig er blevet tildelt en almindelig førtidspension.

Men også den hjælp blev kun til noget efter et forløb og besøg ved hendes sygeseng, som ifølge hendes forældre og hendes læge har gjort hende mere syg, end hun var. Derfor er den norske undersøgelse så vigtig. I den bliver det nemlig slået fast, at de sygeste ME-patienter er blandt de sygeste af de allersygeste uanset sygdom. De er ekstremt sårbare med minimale eller ingen marginaler, så selv små fejl kan føre til langvarig og alvorlig forværring af deres tilstand. De sygeste ME-patienter er så syge, at hjælp, som kan skade dem, er værre, end ingen hjælp. Al hjælp skal derfor tilrettelægges i snævert samarbejde med patienten og pårørende.
Den lære bør drages af ME-sagen på Fanø.

Se til Norge og bliv klogere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce