Annonce
Ugeavisen Esbjerg

UNDER MISTANKE: For tre måneder siden var jeg lykkelig

Et forældrepar fik vendt op og ned på livet, da Fanø Kommune ud af det blå oprettede en sag på dem.

Et forældrepar fik vendt op og ned på livet, da Fanø Kommune ud af det blå oprettede en sag på dem.

Annonce

De er velforberedte. De har store mapper med fyldt med papirer med datoer, sms-udskrifter og lovtekster. Men allermest synligt ved bordet er de usynlige sår efter den håndgranat, som ansatte hos Fanø Kommune smed ind i deres liv en septemberdag sidste år.

Fra den dag var verden ikke længere den samme, og det at kigge sig over skulderen, rette på tøjet og tysse på ungerne, hvis de larmer for meget, er - i modsætning til tidligere - blevet en del af hverdagen. De sagte og uudsagte trusler, der har hængt over deres hoveder, er blevet permanente ar.

Ved bordet bliver der talt dæmpet, mens tårer tørres væk, da forældreparret fortæller deres personlige beretning. Familien består af far, mor og de to børn på tre og fire år. Forældrene har i første omgang valgt at være anonyme. Fanø er et lille samfund, og alle kender nogen, der kender nogen, der har hørt noget om nogle tredje, og lige for nu vil de gerne skærme børnene og sig selv. Så godt de nu kan.

De bor på en ø, der på kommunens hjemmeside tilbyder det gode liv med et billede af et par herlige rollinger på trehjulede cykler og udsagnet: ”Det gode liv er at leve livet hele året i et trygt nærmiljø”.

Forældrene har gode stillinger i det private erhvervsliv i Esbjerg, så sejlturen frem og tilbage er en del af hverdagen. Det har de selv valgt, for de ønsker netop at give ungerne en god og tryg start på livet. Det var derfor, de valgte at flytte til den lille Vadehavsø, hvor børnene i begyndelsen af 2019 bliver meldt ind i daginstitutionen Odden. De kommer fra Esbjerg, hvor de har haft det godt, men nu begyndte nyt liv på Fanø.
Læg mærke til den sidste sætning. Den er i datid, og den er dækkende. Det fungerede. Indtil verden blev vendt på hovedet for godt tre måneder siden.

Tidligere indsats
Familien bor på en ø, hvor udgifterne til sociale indsatser på børne- og ungeområdet er stigende. Det dækker både over anbringelser på døgninstitutioner og forebyggende indsatser samt støtte i hjemmet og andet.

På to år viser kommunens egne tal, at udgifterne på området er steget med 25 procent fra 2016 til 2018. Samtidig er antallet af underretninger på børn, blandt andet på de helt mindste fra nul til tre år, eksploderet de seneste år. I 2014 havde man 10 underretninger, men i 2019 er antallet oppe på 101. Blandt andet fordi Fanø byråd har ønsket mere fokus på området, og fordi der kan være god ræson i at iværksætte tidligere foranstaltninger og indsatser så hurtigt som muligt. Når der er en sag vel at mærke.

Græder hver dag
De forældre, Ugeavisen Esbjerg mødes med en eftermiddag, har dog uforvarende fået vendt vrangen ud på deres liv. På næste side kan du læse deres historie om, hvordan de føler sig fanget i et kommunalt sagssystem. Samtidig er det familiens beretning om, hvordan de mener, at offentligt ansatte og myndigheder, der tilsyneladende efter instruks fra ledelsen, tromler henover forældre, regler og almindelig anstændighed.

Eller som moderen siger: For tre måneder siden var jeg lykkelig. Nu græder jeg næsten hver dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Liv i midtbyen

Annonce