Annonce
Ugeavisen Esbjerg

UNDER MISTANKE: Medarbejdere ikke klædt ordentligt på i forhold til overgrebspakken

Det begyndte en dag i maj og sluttede først i november. Og i tre uger kunne Anders og Julie Frey ikke få at vide, hvad de var mistænkt for. Det viste sig at være vold mod deres børn. Og selvom sagen i dag er lukket med beklagelse fra Fanø Kommune, står familien fortørnede og frustrerede tilbage efter et sagsforløb, der trak parret gennem et mareridt af næsten kafkaske dimensioner og tog et halvt år af deres liv.

Ekstern hjælp og en såkaldt hvidbog skal sikre, at Fanø Kommunes sagsbehandling bliver bedre.

Annonce

De tre underretningssager fra Fanø, som Ugeavisen Esbjerg har afdækket gennem de seneste uger, skal nu gennemgås med ekstern hjælp, ligesom kommunen vil bede Socialstyrelsen om hjælp til at gennemgå sagerne på området med henblik på en vurdering af kommunens procedurer i sager om underretninger.

Efterfølgende skal informationerne bearbejdes, og der skal udarbejdes nøje retningslinjer for, hvordan medarbejderne skal agere i sager af denne karakter.

Vibeke Kinch, kommunaldirektør i Fanø Kommune, ville I have iværksat det her, hvis Ugeavisen Esbjerg ikke havde beskrevet, hvilke ulykkelige konsekvenser det har, når man fejlagtigt går ind og opretter en underretningssag med mistanker om blandt andet voldelige og seksuelle overgreb?

- Nej, vi ville ikke have lavet en ekstern, uvildig undersøgelse, hvis I ikke havde rejst de her sager. Men vi ville have lavet det samarbejde og den model, som stort set alle kommuner har været igennem sammen med Socialstyrelsen. Det havde vi gjort alligevel, for det havde vi allerede aftalt, at vi skulle have gjort. Det gav ikke ret megen mening tidligere, for der var ikke så mange sager at gå igennem.

Borgmester Sofie Valbjørn forklarer i et interview med Ugeavisen Esbjerg, at man nu er i gang med ”en proces, hvor medarbejderne skal klædes på og kvalificeres i forhold til det her arbejde.” I sidste uge havde man blandt andet ”sidste undervisningsgang”, informerer borgmesteren.

Det har de ikke været tidligere - klædt ordentligt på?

- Ikke i forhold til overgrebspakken og i forhold til de krav, der har været, eller der er, siger borgmesteren.

Vil lave hvidbog
Vibeke Kinch fortæller desuden, at et af problemerne for Fanø er, at man er et lille samfund. Derfor er forvaltningen ikke så stor, mens ressourcerne også er små. Og som mange andre kommuner kan det være svært at tiltrække ikke mindst socialrådgivere.

Det giver også anledning til overvejelser hos borgmesteren, herunder om man måske er for lille en kommune til at håndtere sager af denne karakter.

- Nu skal jeg aldrig sige aldrig, men jeg forholder mig virkelig åben til, hvad Socialstyrelsen kommer med. Hvis de siger, at vi aldrig vil blive i stand til at kvalitetssikre grundigt nok, så vil jeg da være totalt lyttende overfor det. Men omvendt, når jeg kigger udover landet, har det ikke så meget at gøre med størrelse, siger borgmesteren og fortæller, at man allerede nu også arbejder på de interne linjer i forhold til at imødegå den kritik, der er rejst:

- Vi er allerede i gang med at samle informationer og erfaringer. Søren Lück (Søren Lück Madsen, Fanø Kommunes velfærdschef, red.) kalder det en hvidbog, hvor vi får lavet en systematisk opsamling af, hvor der er huller og fejl. Herunder også hvor det er, vi ikke har været dygtige nok, og hvad det er, vi skal have fokus på, så vi i samarbejde med vores medarbejdere ude i organisationen kan blive bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce