Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Under mistanke: Socialstyrelsens sagsgennemgang var planlagt i forvejen

Socialstyrelsens gennemgang af seks-ni sager fra Fanø Kommune, hvor der har været mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb mod et barn, viser sig at være led i et planlagt undervisningsforløb. Der er således ikke tale om en ekstraordinær undersøgelse, som kommunaldirektøren ellers gav udtryk for under et interview tilbage i januar.

Annonce

Uanset om Ugeavisen Esbjerg havde skrevet om de tre sager fra Fanø, hvor tre forældrepar blev udsat for langvarige undersøgelser på et meget spinkelt grundlag eller ej, så ville Fanø Kommune i samarbejde med Socialstyrelsen alligevel have udtaget seks-ni sager til et nærmere eftersyn.

Det ville være sket som et led i et undervisningsforløb af en række personer indenfor det sociale-faglige arbejde på øen, der skal klædes bedre på i forhold til at agere i underretningssager om udsatte børn og unge. Det oplyser Socialstyrelsen til Ugeavisen Esbjerg.

Der er altså her ikke tale om, at Fanø Kommune nu i samarbejde med Socialstyrelsen gør noget ekstraordinært i forhold til at undersøge, om der er begået fejl eller uhensigtsmæssigheder i forhold til sine sagsgange i forhold til Overgrebspakken.

Det bekræfter Rasmus Bruun, der er leder af Team Overgreb, Center for Børn, Unge og Familier under Socialstyrelsen, der direkte adspurgt:

”Vil det sige, at den her undersøgelse ville være noget, I også ville have gjort, selvom Fanø Kommune ikke havde haft de sager, som vi har skrevet om i Ugeavisen Esbjerg?”

Svarer:

”Ja, Fanø ville være blevet tilbudt en sagsgennemgang som led i rådgivningsforløbet, selvom der ikke havde været sager, som blev behandlet i pressen”.

Det strider dog imod, hvad kommunaldirektør Vibeke Kinch under et fælles interview med borgmester Sofie Valbjørn sagde til Ugeavisen Esbjerg tilbage i januar:

”Det, vi gør nu, er at bede om en ekstern, uvildig undersøgelse af de her tre sager. Derudover vil vi så bede Socialstyrelsen, der har forskellige tilbud, om at gå ind og tage et udpluk af alle de andre sager og så vurdere på dem. Er der noget i dem. Er det systemfejl, er det procedurefejl, er det foranstaltningsfejl, eller hvad handler det her om”, sagde hun til citat den 23. januar.

Det, der står tilbage, er således, at det Fanø Kommunen har gjort i forbindelse med blandt andet Ugeavisen Esbjergs artikler om de tre mangelfulde og fejlbehæfte underretningssager, er at lade revisionsfirmaet BDO gennemgå lige præcis de tre sager.

Derudover vil man lave en såkaldt intern hvidbog, som kommunens velfærdschef, Søren Lück Madsen, ifølge borgmester Sofie Valbjørn har sat sig i spidsen for at udarbejde.

Det er meningen, at BDOs gennemgang af de tre omtalte sager skal være tilendebragt i løbet af tre til fire uger, hvorefter resultatet skal fremlægges for Børne- og Kulturudvalget. Her vil de implicerede forældre også blive informeret om undersøgelsens resultat.

Socialstyrelsens gennemgang af de seks-ni andre sager skal efter planen være færdig omkring juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce