Annonce
Ugeavisen Esbjerg

UNDSKYLD!

Fanø Kommune har nu givet de tre forældrepar en officiel undskyldning samt erkendt, at deres sager aldrig skulle være startet.

Annonce

- Det har været en stor forløsning endelig at blive bekræftet i, at vi aldrig skulle have været en børnesag samt at vi har fået medhold i det hele. At de medarbejdere, som har været involveret i de tre sager, de simpelthen ikke har været kompetente nok til deres arbejde. De seneste uger har været anderledes end de sidste otte måneder, og lige nu oplever vi alle en stor mental og fysisk træthed, fordi vi endelig kan slappe lidt af og se, at der sker ændringer nu. Den største vrede er endelig ved at give slip på én. Der er stadig nogle ting, som vi skal have afsluttet, men bare det at være kommet hertil gør, at man tør tro på en hverdag på øen igen.

Sådan siger Kristine Berg Hansen, der en af de anklagede forældre, efter at Fanø Kommune i sidste uge gav en officiel og uforbeholden undskyldning til de tre forældrepar, der uretmæssigt har været under anklage for at misrøgte deres børn. Samtidig erkender kommunen, at sagerne aldrig skulle have været startet.

Familierne har i Ugeavisen Esbjerg dokumenteret og beskrevet, hvordan de uretmæssigt er blevet trukket igennem sagsforløb, hvor der er begået store fejl. Flere andre familier har siden meldt ud, at de også har oplevet væsentlige fejl i deres sagsforløb.

Ugeavisen Esbjergs fokus på sagerne bevirkede, at Fanø Kommune tilbage i januar bad om ekstern hjælp til at gennemgå de tre omtalte sager. Det blev konsulent- og revisionsfirmaet BDO, der skulle lave en gennemgang af sagsbehandlingerne, og resultaterne fra undersøgelserne resulterede i sønderlemmende kritik.

Efter aftale med de tre familier blev dele af BDO rapporten i sidste uge offentliggjort på Fanø Kommunes hjemmeside. Ugeavisen Esbjerg har tidligere detaljeret gennemgået den massive kritik, som BDO har givet Fanø Kommune og dets personale for sagsforløbene.

I forbindelse med sidste uges offentliggørelse af dele af BDO rapporten har Fanø Kommune også valgt at give en helt officiel og uforbeholden undskyldning til forældrene. Derudover erkender kommunen, at sagerne aldrig skulle være startet. Borgmester Sofie Valbjørn udtaler således til kommunens hjemmeside:

”Fanø Kommune må som kortlægningen afdækker konkludere, at disse børnesager aldrig skulle have været startet. Ingen af de problemstillinger, der var i de tre sager, skulle have afstedkommet en handling efter overgrebspakken som akutte sager. Derudover påpeger afdækningen også, at de oplysninger som løbende kom ind i sagerne ikke resulterede i, at sagsbehandlingen blev tilpasset, men fortsatte som akutsager selvom oplysningerne pegede på væsentlig mindre problemstillinger eller slet ingen.
Fanø Kommune tager kortlægningen meget alvorlig og har igangsat både en proces, der skal sikre den faglige og professionelle sagsbehandling og et kulturforandringsforløb der skal sætte fokus på det professionelle samarbejde med familier, relationsarbejde og tilgange og holdninger til samarbejdet.
Fanø Kommune har givet forældrene en uforbeholden undskyldning for det forløb, de har været igennem.”

Er både vred og lettet
Familierne er glade for, at Fanø Kommune nu både giver dem og deres børn en officiel undskyldning, ligesom de ser med tilfredshed på, at kommunen også erkender, at sagerne aldrig skulle være startet. Men som én af forældrene formulerer det:

- Jeg står tilbage med en følelse af tomhed samtidig med, at jeg er vred og lettet. Det er utroligt, at det krævede Ugeavisen Esbjergs afdækning, før Fanø Kommune igangsatte de nødvendige undersøgelser af sagerne, selvom vi kom med den ene dokumentation efter den anden på, at de havde lavet fejl. Jeg håber virkelig, at andre kommuner, fagfolk med videre kan tage ved lære af disse medieomtalte sager, således at andre uskyldige familier ikke ender i samme umenneskelige situation som os.

- Men jeg må ærligt erkende, at jeg mener, at Fanø Kommune burde afvikles, uanset hvor mange mennesker man ender med at afskedige efter det her. Med de nuværende forudsætninger, en så lille kommune har, så kan jeg simpelthen ikke se, hvordan den skal kunne tiltrække dygtige, kompetente og professionelle mennesker. Der er bare ikke den kapacitet, mulighed for sparring, fagområder og videreuddannelse samt økonomi, som der kræves. Det har vores sager jo med al tydelighed vist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kandidat: Hende kan man have tillid til

Annonce