Annonce
Ugeavisen Esbjerg

US Army har forladt havnen: Esbjerg siger på gensyn til Nato

Flere hundrede tanks og andre militærkøretøjer fra US Army er nu sendt med lastbiler fra Esbjerg til en Nato-øvelse i Polen. Foto: Hjemmeværnet
Flere end 300 amerikanske militærkøretøjer er nu sendt fra Esbjerg til en Nato-øvelse i Polen, men Esbjerg Havn vil også i fremtiden blive brugt af Nato.

Nato: Tirsdag i sidste uge forlod det amerikanske fragtskib Endurance Esbjerg Havn. Det længste skib, der nogensinde havde besøgt Esbjerg Havn, havde opfyldt sin rolle i den storstilede Nato-øvelse, som Esbjerg altså også spiller en afgørende rolle i.

Flere end 300 amerikanske militærkøretøjer havde Endurance med, da skibet lagde til kaj i Esbjerg onsdag den 6. april, og så begyndte arbejdet med at få kampvogne, kanoner og lignende militært udstyr ombord på lastbiler, så US Armys militærgrej kunne komme videre til Polen.

For Claus Klaris, oberstløjtnant og chef for Hjemmeværnet i Syd- og Sønderjylland, sluttede arbejdet på Esbjerg Havn op til påsken, da de sidste lastbiler var sendt afsted. Inden da havde han i tre uger haft flere hundrede soldater fra hjemmeværnet i gang på Esbjerg Havn med først det forberedende arbejde og senere med koordinering og sikring af operationen.

Annonce
Flere hundrede amerikanske militærkøretøjer blev sat i land, da fragtskibet Endurance lagde til kaj i Esbjerg. Nu har amerikanerne forladt havnen, men de vender tilbage igen. Foto: Jacob Schultz

- Jeg har heldigvis så mange motiverede soldater, der finder en fridag eller får lov af deres arbejdsgivere til at bruge en arbejdsdag på det. Det er under de helt normale vilkår, det er frivilligt arbejde, og det er det, jeg synes, er så stærkt ved os i Danmark, siger Claus Klaris.

Det her er den største værtsnationsopgave, vi har prøvet indtil videre, men jeg er ikke i tvivl om, at vi vil kunne se tilsvarende opgaver og måske større i fremtiden.

Claus Klaris, oberstløjtnant og chef for Hjemmeværnet i Syd- og Sønderjylland

Flere skibe

Netop den frivillige indsats fra de danske hjemmeværnssoldater blev også bemærket af de amerikanske og britiske gæster.

- De er meget bevidste om det, de er helt vilde med løsningsmetoden og overraskede over, at det kan lade sig gøre. De er imponerede og tager hatten af for det, siger Claus Klaris.

Opgaven med at få Endurance losset og få køretøjerne fra US Army sendt videre til Polen skete i et samarbejde mellem både myndigheder og private virksomheder, og hjemmeværnet spillede i den sammenhæng en koordinerende rolle, som Claus Klaris ikke ikke er bleg for at klappe sig selv og sine folk på skuldrene for.

- Det har været en kæmpe logistik operation. Vi har brugt rigtig meget tid på at få materiel på lastvogne og kørt det sydpå. Jeg tænker, det er sket uden at genere syd og sønderjyderne væsentligt. Det er gået godt. Det er gået som planlagt og dialogen er det, der får det her til at gå op, siger Claus Klaris, som altså kunne sende sine hjemmeværnssoldater på en velfortjent påskeferie.

De kommer dog til at se meget mere til Esbjerg i fremtiden, er oberstløjtnanten sikker på.

- Vi forventer flere skibsanløb i den nærmeste fremtid. Det her er den største værtsnationsopgave, vi har prøvet indtil videre, men jeg er ikke i tvivl om, at vi vil kunne se tilsvarende opgaver og måske større i fremtiden, siger Claus Klaris.


Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Installation og superhits

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Cecilie valgte Da Vinci: Der er mange flere hænder oppe i timen

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Elever er enige: Sport i skoletiden gør os bedre til at lære

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Der snakkes lidt i hjørnerne: Er profilklassen blevet folkeskolens favoritbarn?

Ugeavisen Esbjerg

Har Esbjerg-skoler fundet opskriften på succes? Her er Esbjergs mest populære skoleklasser

Ugeavisen Esbjerg

Kalder alle mødre: I Esbjergs Mødregruppe hjælper mødre andre mødre. Det bliver ikke smukkere

Ugeavisen Esbjerg

Musikere får kunstnerhjælp til øvelokaler

Ugeavisen Esbjerg

Restaurant bygger om for millioner: Imens kan kunderne tage i nummer to

Ugeavisen Esbjerg

Tøjbutikken flytter i boghandel og dobler op på plads

Annonce