Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Vaccine i fødselsdagsgave

Loren Christensen fra Gl. Vardevej blev vaccineret på Skovbocentret torsdag. Og det endda på sin fødselsdag. Foto: Tue Sørensen
Loren Christensen fik torsdag sin første vaccination mod Covid-19. Det gjorde cirka 290 andre borgere fra målgruppe 5 i Esbjerg også. De betegnes som hjemløse, misbrugere, socialt udsatte samt sårbare borgere.

Store stik-dag: Der er en første gang for alting. Også at blive vaccineret på sin fødselsdag nummer 61.

Men Loren Christensen var nu ganske glad for sin statslige fødselsdagsgave, da hun torsdag klokken 13.55 fik et stik i overarmen på Skovbocentret. Med i stikket fulgte en omgang Pfizer/BioNTech vaccine, og på Kristi himmelfartsdag tjekker Loren igen ind hos Skovbocentret for at få sit andet stik.

- Det er da flot, at man får sådan noget tilbudt gratis. Det viser igen, at Danmark er et godt sted at bo, smiler Loren Christensen, mens hun sidder det obligatoriske kvarter og 'puster ud' efter vaccinationen.

Annonce

Loren Christensen er denne torsdag én ud cirka 290 esbjergensiske borgere fra Sundhedsstyrelsens målgruppe 5, der bliver vaccineret. Det betyder, at det både er hjemløse, misbrugere, socialt udsatte samt sårbare, der får stikket.

Loren Christensen havde ingen betænkeligheder, inden hun skulle vaccineres. Hun glædede sig derimod til at få den. Foto: Tue Sørensen

Loren er hverken hjemløs eller misbruger, men hun er syg med en dårlig ryg. Knogleskørhed, slidgigt og leddegigt plager hende dagligt, og hun håber snart, der kommer en afklaring på, om hun kan få tilkendt pension.

Hun bor i en af blokkene på Gl. Vardevej og hun kommer jævnligt i Morgenrøden, hvor hun blandt andet hjælper med at spritte håndtag af, når tiden ikke går med at slå en sludder af med de andre brugere.

- Da jeg fik tilbudt en lejlighed på Gl. Vardevej, sagde jeg, at det nok ikke var noget for mig. Men lejlighederne hang ikke på træerne, og jeg skulle have et sted, hvor min lille hund kunne komme med, så jeg endte med at flytte herud, siger Loren Christensen, inden hun bliver afbrudt af en god veninde fra Grønland, der lige vil ønske hende tillykke med fødselsdagen.

- Og i dag kan jeg slet ikke forestille mig at bo andre steder. Jeg har fået så mange søde og hjælpsomme venner. Jeg har det så sjovt herude, smiler Loren Christensen.

Ekstra udsatte

Når hun ikke er i Morgenrøden eller til vaccination i Skovbocentret, så nyder hun at gå i skoven med sin hund samt besøge sin veninde, der er kommet i ældrebolig.

Ellers går tiden gerne med at lægge kabale på computeren og tage tilværelsen én dag ad gangen.

- Jeg lever helt stille og roligt. Sådan kan jeg godt lide det, siger Loren Christensen og hiver op i mundbindet, der har det med at glide ned over næsen.

Det gjorde ikke det mindste ondt, lød det fra Loren Christensen, der heller ikke efterfølgende oplevede problemer. Foto: Tue Sørensen

Helt så stille lever mange af de andre, der sidder og venter efter vaccinationen ikke. Mange af dem kan lide en tår til halsen, måske også det, der er stærkere. De har ikke heller ikke alle fast bolig eller arbejde. De er med andre ord personer med social og økonomisk udsathed, og dermed er de også ekstra udsatte i forhold til Covid-19.


I dag kan jeg slet ikke forestille mig at bo andre steder.

Loren Christensen, om at bo på Gl. Vardevej.


En del vil eksempelvis være i særligt øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved Covid-19, idet de i forvejen har en række sygdomme og tilstande.

- Særligt derfor har det også været vigtigt for os i Esbjerg Kommune at finde frem til så mange af kommunens borgere i denne målgruppe som muligt. Det har været et kæmpestort logistisk arbejde, der har stået på over flere uger, Lise Willer, der er direktør for Borger og Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune, og fortsætter:

Gentagne gange blev der råbt tillykke til Loren Christensen, mens hun ventede det obligatoriske kvarter efter sin vaccination. På Gl. Vardevej kender alle alle. Foto: Tue Sørensen

- Men det er lykkedes i samarbejde med kommunens gode samarbejdspartnere fra blandt andet borgere fra målgruppen, Region Syddanmark, Vaccinecentret, Soldaterhjemmet, De Hjemløses Venner, Kirkens Korshærs Varmestue, Mandecentret, Folkekirkens Hus, Recovery Bulls og SAND at finde frem til de udsatte borgere, som har ønsket at få vaccinen. Så vi er rigtig glade for, at de kan få det første vaccinestik i dag.

Annonce

Forløb rigtig godt

Lise Willer fortæller endvidere, at næsten alle borgere har sagt ja til at blive vaccineret.

Fordi mange af borgerne i denne målgruppe har et misbrug og en livsstil, der gør det svært at holde afstand, så vil de gerne have vaccinationen, så de ikke smitter dem, de er sammen med til daglig eller den almene befolkning.


Det har været et kæmpestort logistisk arbejde, der har stået på over flere uger.

Lise Willer, direktør for Borger og Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune.


Hver borger blev fulgt til vaccinationen, hvis de havde behov for det i torsdags. Borgerne blev vaccineret tre forskellige steder rundt i Esbjerg – både på Klinikken på Bakkevej, Hallen ved Forsorgshjemmet i Exnersgade og på Skovbocentret.

Og så er der en lille gruppe borgere, som blev vaccineret på vaccinecentret i Ribe. Blandt dem der sørgede for, at logistikken løb rundt, var Rasmus Frøkjær Christensen, der er leder af Morgenrøden.

- Dagen forløb rigtig godt. Vi har oplevet en positiv stemning og forventning om, at dagens vaccination er et skridt på vejen tilbage mod en hverdag med større grad af tryghed og frihed, siger Rasmus Frøkjær Christensen til Ugeavisen Esbjerg.

Han bakkes op af Anja From, formand for Udsatterådet i Esbjerg Kommune, som siger:

- Det er rigtig glædeligt, at vi kan få vaccineret så mange af vores udsatte borgere i dag. Folk har levet i isolation rigtig længe, og vaccinen giver dem mulighed for at komme ud i virkeligheden igen.

Tilbage i "friheden". Med en vaccination i fødselsdagsgave. Foto: Tue Sørensen

Samme følelse sidder Loren Christensen med. Skal den tidligere syerske hos Carl Backs og servitrice sætte ord på, hvad det betyder for hende at blive vaccineret, er det først og fremmest tryghed. For sig selv og for sine omgivelser.

- Jeg har ikke som sådan været bange for corona, men jeg kan godt mærke nu, hvor jeg er blevet vaccineret, og du spørger mig, at det faktisk giver mig en rigtig stor tryghed. Så jo, det er faktisk en rigtig dejlig fødselsgave, smiler Loren, inden endnu en 'stolemakker' tværs gennem salen i Skovbocentret råber "tillykke Loren."


Det er da flot, at man får sådan noget tilbudt gratis. Det viser igen, at Danmark er et godt sted at bo.

Loren Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce