Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Venstre beholder magten i Esbjerg - SF med i samarbejdet

jesper Frost Rasmussen kan notere sig for et flot personligt valg, hvor han blev kommunens klare stemmesluger. Han tager nu fire år mere som borgmester. Foto: Niels Husted
Det der så ud til at blive en kort affære, trak alligevel ud. Og spændende blev det også, da det nye byråd i Esbjerg skulle findes. Borgmesteren mere end bestod sin eksamen, mens May-Britt Andrea Andersen får to nye konservative byråds-kollegaer fra 2022. SF får også et flot valg og har indgået et valgsamarbejde med Venstre, De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne får dårligt valg, mens Enhedslisten er helt ude.

Valgnat: De var der alle sammen. Ansigtsudtrykkene. De brede smil, de tomme blikke, de trillende tårer, de nedadvendte mundvige, de glædesstrålende øjne.

Det var en valgaften og nat, som den er og bør være. Og så var det en valgnat, som så ud til at blive mindre spændende end først antaget, da Venstre hurtigt indtog rollen som en af valgets helt store vindere. For Venstre-vikingerne selv var det en åbenlys overraskelse, at partiet tidligt på aftenen kunne præstere så solid en fremgang.

- Det er selvfølgelig meget glædeligt, men nu skal vi lige have det endelige resultat ind. Det er alt for tidligt at sige noget, lød det med forståelig retorik fra borgmester Jesper Frost Rasmussen, der lagde smilet i de rette folder.

Annonce

Kunne en overraskelse komme?

Nej, skindet skulle ikke sælges, før bjørnen lå stendød, og det var måske i virkeligheden godt nok.

For aftenen og natten viste sig alligevel at blive både lang og med et ganske overraskende udfald i form af et samarbejde med SF.

Jesper Frost Rasmussen selv kunne forlade det grønne klæde ved eksamensbordet med en fornem karakter fra vælgerne for de sidste fire år. Men Venstres egne 13 mandater var naturligvis ikke nok til at sikre et flertal.

Tidligt på aftenen i kantinen på rådhuset, hvor alle fortsat havde overskud til smil. Sådan så billedet langt fra ud efter midnat. Foto: Niels Husted

Sammen med Jakob Lose, chefstrateg i Venstre, begyndte borgmesteren derfor de indledende forhandlinger på rådhuset. Og så gik det som, det altid gør. Ind og ud af døre. Op og ned på trapper.

Ved 23.30 tiden begyndte det hele for alvor at spidse til, og mens Venstre relativt hurtigt havde styr på Nye Borgerlige, der kom ind med et enkelt mandat i form af Sabrina Bech Røn, samt Dansk Folkeparti, der fik en gedigen vælgerlussing og blot et enkelt mandat i det kommende byråd, så var den ikke "hjemme" endnu, som Venstre-nestor Uffe Ellemann Jensen engang kom for skade at sige for tidligt.

Den store joker var De Konservative, der fik et flot valg med tre mandater og således havde en del at komme med til bordet. Hos flere på rådhuset gik spændingen blandt andet på, om May-Britt Andrea Andersen fra Ribe måske selv kunne ende med at løbe med den tunge borgmesterkæde i en eller anden form for konstellation?

Det så egentlig ikke ud til at blive en så lang og spændende valgaften og nat på rådhuset i Esbjerg tirsdag. Men det blev det så alligevel. Foto: Niels Husted

Skulle hun kunne det, så skulle hun i hvert fald kunne tælle til 16 mandater, og det kunne May-Britt Andrea Andersen ikke på noget tidspunkt.

Matematikken kunne simpelthen ikke arte sig for den konservative spids, og selvom der blev gjort kur fra både socialdemokraternes Jakob Lykke og Radikales Anne Marie Geisler Andersen, der mente, at May-Britt Andrea Andersen - sammen med SF's Diana Mose Olsen - kunne være med til at sikre et systemskifte i Esbjerg, så gik May-Britt Andrea Andersen i sidste ende med Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Måske i virkeligheden - og uden al larmen fra en valgnat på rådhuset - ganske klart? For det første har Diana Mose Olsen hele tiden gjort det klart, at hun ikke kommer til at pege på en blå borgmester, og så er det ligegyldigt, om navnet er Jesper eller May-Britt.

For det andet er May-Britt Andrea Andersen vel vidende om, at det relativt desperate træk som Anne Marie Geisler Andersen og Jakob Lykke forsøger ved sent på natten at stille sig op på trappen til rådhusets 2. sal og indtrængende bede hende og Diana Mose Olsen om at komme ned, så de kan tale sammen og få et systemskifte i byrådet, ingen gang på esbjergensisk jord har. Diana Mose Olsen vil simpelthen aldrig hjælpe den konservative spids borgmesterkæden på, ligesom May-Britt Andrea Andersen i baglandet heller ikke kan få andet end ballade, hvis hun går imod vælgernes klare ønske om et borgerligt styre i Esbjerg Kommune.

Tilbage står derfor, at May-Britt Andrea Andersen måske potentielt - og i alleryderste teori -  kunne tilrane sig borgmesterkæden denne aften, men om fire år ville hendes politiske karriere så muligvis være forbi? Og endelig ville det virkelig kræve sin konservative kvinde at skulle regere fire på et knaldrødt bagtæppe i fire år.

Så nej, May-Britt Andrea Andersen var aldrig for alvor i spil til at blive Esbjerg Kommunes nye borgmester.

Annonce

SF med i samarbejde

Det er Jesper Frost Rasmussen derimod, og da konstitueringen blev præsenteret ved 2.30 tiden natten til onsdag var den største overraskelse, at den siddende borgmester havde fået SF, der fik et kanon valg med tre mandater, med i en aftale.

Overraskende for mange, men ikke som sådan for SF's spids Diana Mose Olsen, der udtrykte den anderledes aftale således:

Vi må jo erkende, at det ser tungt ud. Vi er sat temmelig meget uden for indflydelse med den aftale, der er indgået.

Jakob Lykke


- Vi bliver først tilbudt at indgå i en valggruppe, da det står klart, at Jesper Frost Rasmussen fortsætter som borgmester. Og sådan som billedet ser ud for både Socialdemokraterne og Enhedslisten, ja så handler det for mig om at sikre mest mulig SF-indflydelse med den fremgang, vi har fået. Det synes jeg, vi har fået, siger hun til Ugeavisen Esbjerg og fortsætter:

- Vi får blandt andet en udvalgsformandspost, som jeg sætter mig på, samt posten som 2. viceborgmester. Derudover får vi tunge pladser i form af blandt andet et sæde i Esbjerg Havns bestyrelse, Education Esbjerg, AMU-Vest og flere andre. Det var vi aldrig kommet i nærheden af, hvis vi ikke var gået med i en aftale, siger Diana Mose Olsen.

Med SF's indtræden i den blå valggruppe har samarbejdet 21 mandater ud af Esbjerg Byråds i alt 31. Det giver gruppen en markant overhånd, når de politiske poster skal forhandles og fordeles.

Socialdemokraterne, der får ni mandater i det kommende byråd, kan derimod se frem til fire meget lange år som opposition, hvor der mildest talt ikke er meget at komme efter. Det sagde den slagne borgmesterkandidat Jakob Lykke da også sent på natten - eller tidligt onsdag morgen om man vil.

Tre kvinder fra Borgerlisten. Borgerlisten kunne ikke løfte arven fra den afgående formand Henrik Vallø, og listen er fra årsskiftet fortid i Esbjerg Byråd. Foto: Niels Husted

- Vi må jo erkende, at det ser tungt ud. Vi er sat temmelig meget uden for indflydelse med den aftale, der er indgået. Det ser ikke så nemt ud, men så må vi for alvor agere oppositionsparti.

Det står for nuværende klart, at Venstre tager to udvalgsformandsposter, det samme gør socialdemokraterne, mens De Konservative får én udvalgsformandspost samt 1. viceborgmesterposten. Posterne var endnu ikke fordelt ved redaktionens deadline.

I dag sidder der én rød og en blå politiker på de to menige poster i økonomiudvalget, og når det nye byråd sætter sig sammen, så vil de to sæder indtages af henholdsvis Nye Borgerliges mandat og Dansk Folkepartis mandat.

Hverken Esbjerglisten, Borgerlisten, Enhedslisten, Liberal Alliance, Partifrit Samfund, Frihedslisten eller Kristendemokraterne opnåede valg til byrådet.


Det var vi aldrig kommet i nærheden af, hvis vi ikke var gået med i en aftale.

Diana Mose Olsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Ugeavisen Esbjerg

Billige bøger i arkivet

Ugeavisen Esbjerg

En nisse kom sejlende

Ugeavisen Esbjerg

Annbritt er landet på fødderne

Ugeavisen Esbjerg

Så er der baaaaasss

Ugeavisen Esbjerg

Jazzfestival i Esbjerg med store og små koncerter

Ugeavisen Esbjerg

Hvad skyldes blodpropper i hjernen hos type 2 diabetikere?

Ugeavisen Esbjerg

Da Esbjerg blev orange

Ugeavisen Esbjerg

Flot titel til Bjarne Nielsen i Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Black Friday i city kunne have været bedre besøgt

Ugeavisen Esbjerg

Keld og Hilda og Baileys til kaffen

Ugeavisen Esbjerg

Lykke om ballade i S: Jeg forstår deres skuffelse

Ugeavisen Esbjerg

Nyt brætspil: Nu kan du købe Rundkørslen, Havkatten og Tobakken

Ugeavisen Esbjerg

DI vil give staten nødbremse mod boligbyggeri på havne

Ugeavisen Esbjerg

Statsminister: Esbjerg er en oplagt placering for en klimaerhvervsskole

Ugeavisen Esbjerg

Rød bloks drømme faldt til jorden med et brag

Ugeavisen Esbjerg

Voxpop: Hvad skal det nye byråd i gang med?

Ugeavisen Esbjerg

Nu ringes Julen ind

Ugeavisen Esbjerg

Løb med og hyld Camilla Pedersen

Ugeavisen Esbjerg

Det blev næsten for let at vinde

Ugeavisen Esbjerg

Sådan ser de kommende udvalg ud

Annonce