Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Ventetiden er forbi: Nu kimer det til kirketid

Pastor Benny Blumensaat havde inviteret eleverne på Skt. Nikolaj Skole på is og klokkekimen, da der var rejsegilde for Skt. Nikolaj Kirkes nye klokketårn. Foto: Jan Maass Lindhardt
Skt. Nikolaj Kirke blev bygget uden et klokketårn i 1968. I sidste uge blev der kimet fra kirkens nye klokketårn.
Annonce

Da Slavko Dubak mødte Benny Blumensaat første gang, var pastoren endnu ikke pastor. Det var i Høje Tåstrup, og den præstestuderende Benny Blumensaat gav Slavko Dubak og andre flygtninge fra ex-Jugoslavien en hjælpende hånd.

På det seneste har rollefordelingen været byttet rundt, for Slavko Dubak har hjulpet pastoren med at få en årelang drøm til at gå i opfyldelse.

Allerede da Skt. Nikolaj Kirke blev bygget i 1968, var der planer om at opføre et klokketårn til kirken, men tårnet blev sparet væk.

- Jeg synes, der har manglet noget, sagde Benny Blumensaat, da han i sidste uge endelig kunne invitere til rejsegilde for det nye klokketårn.

- For 3-4 år siden ringer pastor Steffen Holm til mig fra Sorø og siger: Benny der bliver en klokke ledig. Søstrene af det dyrebare blod på Nordvanggård lukker, og de har en klokke og den skal du have, fortalte Benny Blumensaat.

Annonce

Det glemte tårn

Og så var det at Slavko Dubak kom ind i billedet. Ligesom Benny Blumensaat var han nemlig flyttet til Esbjerg, og her havde han lavet sit eget byggefirma sammen med bygningsingeniør Thong Nguyen, der også kom til Danmark som flygtning – dog fra Vietnam. De er begge katolikker, og ret stolte over, at de fik æren af at give den kendte arkitekt Johan Otto Von Spreckelsens kirke et tårn.


Det passer ikke, at vi bare kan skrive til paven i Rom, og så sender han en pose penge.

Pastor Benny Blumensaat


- Det er en stor ære både som byggefirma og katolik. Det er ikke alle der får chancen for at lave et klokketårn, og jeg er virkelig stolt, siger Slavko Dubak, der ledte forgæves efter originale arkitekttegninger og derfor selv måtte til tegnebrættet.

To gange afviste kommunens hans tegninger. Tredje gang blev de godkendt og nu står klokketårnet i Kirkegade. Der mangler stadig stålskodder for vinduerne og et kors på toppen blandt andet, men til rejsegildet fik gæsterne at høre, at der god lyd i den gamle klosterklokke. Nu håber menighedsrådsformand Maria Truelsen, at omgivelserne tager lyden til sig og husker, at den kalder til bøn.

- Jeg håber selvfølgelig, at den minder vores naboer, menigheden og andre, der hører klokken, om, at forlade alt det vi går og er så hektiske med og tænke på den mere himmelske realitet, siger hun bevidst om, at det der for nogle kan være en himmelsk lyd, kan være et irritationsmoment for andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce