Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Mit tilbageblik: Vi må håbe det bliver bedre i morgen

Peter Hyballa på sidelinjen i sin debutkamp mod Vendsyssel. Foto: Tue Sørensen
Mens de fleste danskere nok husker fodboldåret 2021 for landsholdets fremragende EM-slutrunde, så var det en helt anden fodboldhistorie, der blev skrevet i Esbjerg. Og det er historien om Peter Hyballa, jeg husker 2021 for.

Tilbageblik: Det skulle have været året, hvor amerikanernes indtog i EfB sendte byens fodboldflagskib på ret kurs. Og jeg glemmer aldrig det fodboldår, der begyndte med besnærende ord fra de nye ejeres talsmand Paul Conway. Han fortalte en historie om data og om at have en spillestil a la Jürgen Klopps Liverpool. Han fortalte om en fokuseret satsning på klubbens egne talenter, og han gjorde det med en overbevisning, så jeg ikke var i tvivl, om at  amerikanerne havde langt bedre forstand på at drive en fodboldklub end de tidligere ejere.

Så begyndte det at smuldre.

Jeg mødte Peter Hyballa første gang, da han i juni måned havde sin første træning i EfB. I Hyballas øjne så jeg passion, og i hans ord hørte jeg en fuldkommen afklarethed. Her var der en træner, der vidste, hvad han ville. Han vidste, hvordan han ville spille fodbold, og han vidste, hvilke krav han havde til sine omgivelser.

Annonce

- I don’t like pussies, sagde Peter Hyballa til mig den dag, og selvom jeg studsede over hans ordvalg, så gik jeg hjem og skrev min artikel med en tro på, at Hyballa og EfB kunne blive det helt rigtige match.

Hvor tog jeg fejl.

Den 1. juli spillede Peter Hyballas EfB en opvisningskamp i Guldager i anledning af SGI Fodbolds 50 års jubilæum. En uges tid var der gået, siden Hyballa tog over i EfB, og nu stod halvdelen af holdet i badetøfler på sidelinjen.

- Overbelastning, lød det opgivende fra en af spillerne.

Mediestormen ramte

14 dage senere var Peter Hyballa på forsiden af Ugeavisen Esbjerg. ”Spillerne taler ud om Hyballas hetz”, stod der. Jeg havde mødtes med flere af spillerne, der i desperation forsøgte at gøre omverdenen opmærksom på Hyballas hårdhændede metoder på træningsbanen og i omklædningsrummet. Mobning og fysiske overgreb var nu en del af dagligdagen på Gl. Vardevej, fortalte spillerne.

Jeg var rystet. Jeg var også bekymret for EfB’s fremtid. For ikke nok med, at Hyballas metoder var langt over grænsen, så tog de amerikanske ejere ham i forsvar.

De bebrejdede spillerne og begrundede det hele med kulturforskelle. Men når jeg talte med journalister i Polen, hvor Peter Hyballa tidligere havde været træner, kunne de berette om lignende problemer, og når jeg talte med journalister i Tyskland, chokerede beretningerne også dem. Hyballa trak overskrifter i hele Europa, og jeg var som journalist på Ugeavisen Esbjerg endt midt i en mediestorm. Jeg blev kimet ned af tv, podcasts og radiostationer. Jeg var i nyhederne på TV2 og i P1 morgen og i Radio4 og i DR’s podcast Genstart, og jeg måtte sige nej til Onside, fordi jeg også skulle have tid til at holde lidt ferie og være sammen med min familie. Og jeg glemmer aldrig den sommer, hvor agurketiden blev til en mediestorm.

Selvfølgelig endte det hele med, at Peter Hyballa var fortid i klubben. Men historien om de amerikanske ejere er ikke skrevet færdig. De har ikke fået EfB på ret kurs. Den sportslige situation har vel ikke været mere miserabel siden genrejsningen af klubben i slutningen af 90’erne, og jeg kan godt tage mig selv i at føle mig som den lille dreng i kejserens nye klæder. Jeg kan tage mig selv i at sidde på stadion og have lyst til at skrige udover tribunerne:

- De amerikanere har jo ikke noget tøj på. De har heller ikke forstand på fodbold!

Men jeg ikke gjort det endnu, for jeg håber jo, at det bliver bedre i morgen.


Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Hele Danmark kommer til at kigge på Esbjerg i morgen: TV-vært bange for hosteanfald

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- I dansk lærer jeg at formidle noget

Annonce
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg kan godt lide at matematik er facts

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

- Jeg synes Kalmarunionen er virkelig spændende

Ugeavisen Esbjerg

Tretten Da Vinci-elever er videre i DM i skolefag

Ugeavisen Esbjerg

Før transfervinduet smækker i: Direktøren vil have fysik og rutine til midtbanen

Ugeavisen Esbjerg

Der er vaccinehjælp at hente: Jørgen fik sit tredje stik

Ugeavisen Esbjerg

Rekord: Esbjerg-virksomheder runder en million kroner til Danmarks Indsamling

Ugeavisen Esbjerg

Så går Theodors tid godt med det

Ugeavisen Esbjerg

Hjælp til det nye MitID

Ugeavisen Esbjerg

Opråb: Lad nu de butiksansatte trække vejret igen

Ugeavisen Esbjerg

Ansatte lider under værnemidler: Hovedpine, varm ånde og uren hud

Ugeavisen Esbjerg

Hus uden gavl i Østergade skal genopbygges

Ugeavisen Esbjerg

Ingen gider være den, der aldrig kom væk fra Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Jesper Jensen: - Vi er mange om succesen

Annonce