Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Vil du være min helt?

Mette Finderup elsker at bringe tilfældigheder i spil, når hun skaber sine karakterer. Hun forsøgte engang at standse TV Avisen på et tilfældigt tidspunkt, for at bygge en skurk op over personen i billedet. Nogle kan derfor genkende Donald Trump (i en modereret skurkeudgave) i en af hendes bøger. Foto: Tue Sørensen
Hvis coronaen er superskurken i historien om Fantasyfestival, der var tæt på at få dødsstødet, hvem skal så være helten? Og kan man overhovedet slå sådan en superskurk ihjel?
Annonce

I lørdags gik en mand hen mod hovedbibliotekets trappe. Han fiskede sin telefon op af lommen og sendte en sms:

”Kan du komme og lukke os ind?”

Døren til hovedbiblioteket var låst, og manden kunne ikke lade være med at tænke et år tilbage, hvor der var et liv af mennesker, orker og hekse på trappen foran biblioteket. Dengang løb børn ud og ind ad dørene på jagt efter magiske eliksirer med hjemmelavede tryllestave og amuletter, herolder annoncerede dagens begivenheder, mens Fantasyfestival indenfor tiltrak besøgende fra hele landet.

Telefonen vibrerede med et svar:

”Jeps”, stod der.

I år skulle historien om fantasyfestivalen fortælles på en ny måde, tænkte manden. I denne historie var coronaen den onde superskurk, for virussen havde i første omgang aflyst Fantasyfestival 2020, tvunget den i knæ som den ondeste ork født af Mordors flammer. Men hvem skulle så være helten, spurgte han sig selv.

Det kunne være en af de utrættelige arrangører af Fantasyfestival, der på trods havde sørget for, at festivalen alligevel blev til noget, om end det var i en noget anden form end normalt. Det skete nemlig først og fremmest online, da årets Fantasyfestival trodsede Covid-19 situationen, men inde i et af bibliotekets mødelokaler stod forfatter Mette Finderup alligevel foran både et streamende kamera og et lille udvalgt publikum.

Forfatter Mette Finderup var en af oplægsholderne til sidste uges fantasyfestival, der foregik online for de fleste. Mette Finderups foredrag fik dog lidt liv af et lille publikum. Foto: Tue Sørensen

Hun fortalte om at skrive, om at bygge karaktererne til sine bøger, om at læse højt for sin søns bamser, om at få originale ideer og om at enhver historie har sin egen lyd. Der var spørgsmål både fra salen og fra folk, der fulgte med online. Skulle denne histories helt være en af gæsterne, spurgte manden sig selv, mens han noterede på sin notesblok.


Fantasy bliver stadig betragtet som underlødigt. Der er jo en tendens til, at det opfattes som at spise candyfloss. Men jeg tror, vi i fantasy får lov til at arbejde med nogle større spørgsmål (og her tænker jeg ikke bare på det gode mod det onde), end man gør, når man læser en realistisk roman.

Mette Finderup


Det kunne være Christina Retbøll fra læsegruppen The Fantasy Fellowship #1. Hun var med til at starte læsegruppen for et par år siden, og siden har den bredt sig fra Esbjerg og til det meste af landet.

Christina Retbøll var med til at starte læsegruppen The Fantasy Fellowship i forbindelse med Fantasyfestival for et par år siden. Foto: Tue Sørensen

- Hvordan skal Corona-skurken dø i historien om Fantasyfestival, spurgte manden hende.

- Det gør noget, at vi kan mødes og sidde sammen og bekæmpe det ved at være sammen på en forsvarlig måde. Man skal altid finde skurkens svaghed, men jeg tror, Mette (Finderup red.) kan finde et mere kreativt svar, end jeg kan, siger Christina Retbøll.

Mette Finderup var blevet færdig med sit foredrag, nu satte hun sig i en sofa på biblioteket. Et par meter derfra havde hun haft en stand sidste år med udsigt til udklædninger fra fantasy-verdenen og med samtaler med gæsterne.

Manden satte sig i en stol overfor Mette Finderup, og lagde en tændt diktafon på bordet.

- Mette vil du være min hovedperson?

- Det vil jeg gerne. Hvad skal jeg gøre?

Siden Mette Finderup forlod et job som redaktør hos Gyldendal, har hun levet af sit forfatterskab. I mødelokalet havde hun forklaret, hvordan hun kunne finde på at lade tilfældighederne råde, når hun skulle skabe sine karakterer. Et terningekast kunne gøre smeden klodset eller gal. Christina Retbøll fra læsegruppen satte et hjerteligt nørdprædikatet på Mette Finderup. Ikke fordi Mette Finderup, selvom hun er 52 år, stadig spiller rollespil omkring et bord med pen og papir og terninger, men på grund af måden hun har arbejdet med sine bøger.


Jeg elsker fantastyfestival for den er noget andet end den store bogfestival i Bella Centret, den er fed fordi det er en kæmpe boghandel, hvor du kan købe alt, men det er også en købmandshandel. Her kommer så mange søde mennesker, der er fans af fantasy, og der er en vidunderlig nørdvibe.

Mette Finderup


- Nørden i mig er jo stor og stolt. Nørden er både den, der skriver bøger, spiller brætspil og laver rollespil, selvom hun er blevet en voksen dame. Så er der sådan en livsnyder-ting i mig, som elsker at bruge en halv dag på at lave mad og have gæster, og så har jeg en spirituel sidebygning, der mediterer. Der skal lige lidt flere terningeslag på, forklarede hun fra sin plads i sofaen.

Hun lærte aldrig at svømme som barn, men hun har ikke ladet sin alder sætte grænserne. Derfor gik hun i gang med svømmelektionerne i år, ligesom hun tog kørekort som 50-årig.

- Angsten for at køre bil første gang med 110 i timen på motorvejen i myldretiden. Når man kan lære den angst at kende, så kan jeg sige: Er jeg egentlig bange nu, eller er jeg bare spændt fordi jeg skal ud at køre på motorvej. Jeg er jo skide bange for det dybe vand, men jeg overlevede motorvejen, forklarede hun.

Der er alligevel lidt superheltepotentiale i hende Mette Finderup, tænkte manden i stolen.

Selvom hun er bange for det dybe vand, har hun kastet sig ud i det flere gange. Det fortalte hun også om i mødelokalet, hvor hun løftede sløret for sit igangværende bogprojekt. En voksenroman, der måske har lidt mystiske og mørke sider, men slet ikke kan betegnes som fantasy.

- Jeg synes jo, at jeg gør det nu, ved at jeg prøver at lave den her bog, der kan være et spildt arbejdsår, hvor jeg lige så godt kunnet have skrevet seks bøger, jeg vidste solgte, og som ville gøre en masse børn glade.

- Jeg skriver i flere genrer, men jeg er altid hjemme, når jeg skriver fantasy. Det er ikke noget, jeg gør for at tjene penge, få fans eller berømmelse, det er noget, jeg gør, fordi jeg synes, det er fedt. Mit store mål med mit forfatterskab er, at jeg helst ikke vil være bitter, når jeg bliver gammel. Derfor skriver jeg de historier, der brænder i mig.

- Hvorfor skulle du gå hen og blive bitter, spurgte manden i stolen.

- Der findes mange gamle bitre mænd (forfattere red.) af begge køn i dansk litteratur. Mange af dem er det, fordi de måske netop skrev nogle steder, hvor de synes, de skulle have mere berømmelse, end de fik. Nu er jeg så heldig, at jeg elsker at skrive i en genre, hvor man ikke vinder så mange priser. Til gengæld er gennemsnits-fantasyelskeren et meget sympatisk menneske, som man gerne gider være sammen med, sagde Mette Finderup.

Manden i stolen havde fundet sin hovedperson.

- Hvad skal jeg gøre, havde hun spurgt.

Manden var ikke i tvivl om at Mette Finderup var den helt rigtige til at svare på det store spørgsmål. Så han stillede det:

- Skurken i denne historie er coronaen. Den har været ved at aflive festivalen. Hvordan vil du slå skurken ihjel?

Der var 15 inviterede gæster til Mette Finderups foredrag til Fantasyfestival søndag. Mange flere fulgte med online. Foto: Tue Sørensen

- Det her er en særlig historie, for den handler ikke om at slå skurken ihjel. Den handler om, at Fantasyfestival gennemskuede skurken i god tid og i stedet for at tage kampen op og knække halsen, arbejdede arrangørerne udenom. Det er jo helt fantastisk, at de så tidligt aflyste, så de havde tid til at lave det her. Det betyder, at Fantasyfestival lang fra er død. Der er ikke et tomrum, den har fået et nyt udtryk, og jeg vil tro, at man lærer, at man kan køre nogle livestreams af foredragene, som man ikke har gjort før. Det kan godt være der er en skurk, men vi kan også godt lære af den, sagde hun.

Og så fik manden i stolen slet ikke den historie, han kom efter. Måske var de utrættelige arrangører alligevel historiens superhelte, tænkte han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Succes for frokostpop

Annonce