Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Whistleblowerordning er på vej til Esbjerg

Sarah Nørris opfatter ikke sig selv som specielt sippet, men der er et rette tid og sted for alt, mener hun. Foto: Tue Sørensen (Arkiv)
Enigt byråd bakker op om, at ansatte i kommunen skal kunne bekymre sig frit.

Politik: Mandag besluttede politikerne sig for, at Esbjerg Kommune skal arbejde for at indføre en såkaldt ”Whistleblower-ordning”. Det er en ordning, hvor ansatte anonymt kan få mulighed at udtrykke bekymring over forhold på arbejdspladsen.

Det kan være alt fra dårligt arbejdsmiljø til mistanke om korruption eller uhensigtsmæssige relationer på arbejdspladsen, som man netop har oplevet i Fredericia, hvor borgmesteren, kommunaldirektøren, stabschefen for uddannelse, bosætning og turisme og økonomi- og personalechefen enten selv er stoppet, bortvist eller fritaget for arbejde, der kan være i spil.

Det var Enhedslistens Sarah Nørris, der bragte forslaget i byrådssalen, og der var sådan set  pæn enighed om, at det var en god ide, men Jakob Lose pointerede, at der rent faktisk er et lov arbejde i gang, der skal være afsluttet i december, og mente derfor, at det måske var lidt overflødigt, at man selv iværksatte et arbejde med at formulere ordningen før man havde set, hvad der sker på nationalt plan, så han og Venstre fremsatte et ændringsforslag til Nørris oprindelige forslag.

Annonce

Har forsøgt tidligere

SFs Diana Mose Olsen mindede blandt andet om, at man havde forsøgt at indføre en lignende ordning i 2013, men hvor man af Hovedsamarbejdsudvalget var blevet informeret om, at det følte man ikke var nødvendigt på daværende tidspunkt, men nu er det et lovkrav, og tiden er en anden, så SF bakkede også op.

Venstres Preben Rudiengaard undrede sig over, at det i det hele taget var nødvendigt at have sådan en ordning og drog paralleller tilbage til efterkrigstiden, hvor man kaldte anonyme henvendelser for stikkeri.

- Men tiden er måske en anden nu, og jeg er en gammel mand, så efter at have konfereret med  mine partikolleger, så stemmer jeg for, naturligvis, sagde han.

Socialdemokratiets Jørgen Ahlquist foreslog, at den slags henvendelser skal håndteres af en udefra kommende advokat, men blev gjort opmærksom på, at man i borgerrådgiveren allerede har en person, der kan håndtere den slags, at vedkommende er ansat af byrådet og ikke er underlagt den kommunale forvaltning.

Til sidst blev det besluttet, at man lige venter og ser tiden an med henblik på at skabe en ordning, der er i fuld overensstemmelse med hvad lovgivningsarbejdet på Christiansborg ender i.


Hvis der er noget, man ikke kan lide, så skal man med åben pande lære at sige fra.

Preben Rudiengaard, Venstre.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce