Annonce
forside

Ribe Biogas har vokseværk: Bruger millioner på ny reaktor

Direktør Claus Lindholt Mikkelsen og bestyrelsesformand Erik Husted, Ribe Biogas A/S. Foto: Ole Maass.

I næste uge sættes spaden i jorden til byggeriet af en 8300 kubik stor reaktortank hos Ribe Biogas. En reaktor, som baner vejen for en stor udvidelse af produktionen.

RIBE: For anden gang på omkring tre år står Ribe Biogas foran vokseværk i deres anlæg.

I næste uge vil spaden nemlig blive sat i jorden til et byggeri af en af en 8300 kubikmeter stor tank - eller reaktor, som tanken kaldes hos Ribe Biogas. Det vil blive den hidtil største tank på stedet, og det giver en markant forøgelse af tankkapaciteten oveni de eksisterende 12.800 kubikmeter. Samtidig er det en stor udvidelse af Ribe Biogas' produktionsanlæg, som ventes at stå færdig om et års tid.

- I 2016 producerede vi 9,6 millioner kubikmeter biogas. Med den nye tank forventer vi at komme op på en produktion på 15 millioner kubikmeter biogas. Men kapaciteten rækker til 18 millioner kubikmeter, fortæller direktør Claus Lindholt Mikkelsen.

Den nye store 8300 kubikmeter reaktor koster knap otte millioner kroner af den samlede investering på 37 millioner kroner. Men hertil kommer, at der skal opføres en ny produktionshal, og der skal laves et opgraderingsanlæg, så Ribe Biogas' produktion kan blive koblet til naturgasnettet.

45 leverandører

Ribe Biogas A/S har 45 leverandører, som leverer den gylle, som bruges til produktionen af biogas. På nuværende tidspunkt har firmaet fire reaktortanke med en samlet kapacitet på 12.800 kubikmeter. Ribe Biogas A/S er et privat aktieselskab, som ejes af leverandørforeningen RBMF samt gasselskabet NGF Nature Energy.

Bestyrelsesformand Erik Husted og direktør Claus Lindholt Mikkelsen ved det sted, hvor Ribe Biogas' nye 8200 kubikmeter store tank skal opføres. Den hvide pind markerer midten af den kommende tank. Foto: Ole Maass.

Tilslutningsafgift

- Vi skal betale 6,3 millioner kroner i tilslutningsafgift til Dansk Gasdistribution, og det er jo mange penge. Men oprindelig var der udsigt til, at vi skulle betale ikke mindre end 30 millioner kroner i tilslutningsafgift, så i den sammenhæng er de 6,3 millioner kroner jo et mindre beløb. Ved at komme på naturgasnettet kan vi næsten fordoble produktionen af metan til 1200 kubikmeter i timen, fortæller Erik Husted, som er bestyrelsesformand for Ribe Biogas A/S.

Produktionen af biogas er et led i den grønne omstilling, som foregår i Danmark i disse år.

- Det er politisk besluttet, at Danmark skal være fossilfri i 2050. Biogas er en vedvarende og CO2-neutral energiform, og det er en billig løsning til reduktion af drivhusgasudledningen. Biogas kan med stor fordel anvendes i transportsektoren til både bybusser og lastbiler, så miljømæssigt er der store perspektiver i en øget brug af biogas i mange forskellige sammenhænge, siger Erik Husted.

Annonce