Annonce
forside

Skovby havde blik for de svage

Harald Skovby betænkte de dårligst stillede i sit testamente.

En århusiansk købmand, der var byrådspolitiker og medstifter af Aarhus Privatbank, efterlod sin ejendom til ældre, enlige kvinder.

Annonce

AARHUS: Købmand Christian Schouby og hans ægtefælle Anna Emilie Køpke fik lige før jul 1832 en dreng, som fik navnet Harald Martin Peter. Forældrene boede i København, men flyttede senere til Aarhus, hvor faderen fortsat ernærede sig som købmand. Harald Skovby havde seks søskende.

Harald Skovby gik på Den Videnskabelige Realskole i Aarhus. Efter endt skolegang kom han i lære i faderens købmandsforretning. Efter nogle år i København vendte han tilbage til faderens forretning i Aarhus. Han overtog den senere. Han var i 1871 med til at stifte Aarhus Privatbank. Dette skete bl.a. sammen med borgmester Ulrich Christian von Schmidten, kancelliråd Nors og købmand H. Meyer. Banken begyndte i lokaler i Rosensgade, som man havde lejet. Den flyttede senere til Kannikegade. I 1888 blev Harald Skovby administrerende direktør.

Harald Skovby var i årene 1870-1881 medlem af Aarhus Byråd for partiet Højre. Han var et flittigt og arbejdsomt menneske, som bl.a. interesserede sig meget for skoleområdet. Han boede i Fredensgade 44, og efter hans ønske skulle huset efter hans død indrettes til fribolig for ældre, enlige kvinder. Han efterlod sig også en beslutning om, at en del af hans penge skulle gå til konfirmationsudstyr til "Pigebørn fra Byens Skoler". Harald Skovby var ugift.

Harald Skovby døde i 1896. Dødsannoncen i Aarhus Stiftstidende blev rykket ind af hans søskende, og man kunne i avisen læse: "Ifølge Afdødes ønske foregaar Begravelsen i Stilhed, ligesom Meddelelsen om Dødsfaldet kun sker på denne Maade."

Harald Skovbys Gade ligger i centrum af Aarhus, nær Kannikegade og Bispetorvet. Den fik sit navn i 1906, men ligger på et absolut historisk sted, idet den går vinkelret over byens gamle vikingevold.

Harald Skovbys Gade går tværs over den gamle vikingevold i Aarhus. Arkivfoto: Jens Thaysen
Annonce