Annonce
Byliv

70 forskellige sprog: Martin har oversat et ønske om et studiejob til en millionforretning

Trods sine blot 30 år har Martin Boberg drevet oversættelsesbureauet 'Diction' i 10 år. Foto: Bo Børresen
Hvad gør man, hvis man som sprogstuderende på CBS står og mangler et relevant studiejob? Martin Boberg stiftede sit eget oversættelsesbureau i en alder af 20 år. Her 10 år senere omsætter 'Diction' for et tocifret millionbeløb og har tilknyttet 2.000 oversættere fra 70 forskellige lande.

Det var egentlig ikke, fordi Martin Boberg havde en ambition om at skabe en erhvervskarriere inden for sprog, eller fordi han havde en iværksætter i maven. Sagen var den, at han tilbage i 2010 stod og manglede et studiejob.

Martin forklarer:

- Jeg læste spansk på CBS og havde svært ved at finde et studierelevant job. Jeg vidste også, at jeg ikke var de eneste på sprogstudiet, der havde det sådan. Samtidig var jeg træt af at oversætte fiktive tekster. Hvorfor ikke bruge mine spanskkundskaber på noget virkeligt og på noget, som andre kunne få glæde af?

Martin Boberg hjemme i lejligheden på J.M. Thieles Vej få meter fra barndomshjemmet på Thorvaldsensvej. Hans far er dansk og moren peruviansk. Foto: Bo Børresen

Eftersom der var for langt mellem de relevante studiejobs, så måtte Martin selv skabe dem. Han allierede sig med en kammerat fra gymnasietiden, Frederik Bruun Andersen, og med blot 3.000 kroner på lommen stiftede de i 2010 'Diction', og blev hurtigt klar over, hvor stor efterspørgslen efter studierelevante jobs var:

- På mindre end to døgn fik vi 138 ansøgninger fra sprogstuderende, fortæller Martin.

Annonce

Gazelle-virksomhed

Herefter gjaldt det om at finde jobs til de mange potentielle medarbejdere.

- Vi trawlede diverse jobportaler igennem og tilbød vores arbejdskraft til diverse virksomheder. Her gjorde jeg god brug af mine salgsevner, som jeg havde tilegnet mig ved at sælge Berlingske-avisabonnementer på gaden foran blandt andet Frederiksberg Centret.


Det er vigtig, at en oversætter har et indgående kendskab til den branche, den enkelte kunde begår sig i.

Martin Boberg


Det viste sig hurtigt, at der var et behov og et marked for kompetente oversættelser. Det første år omsatte Martin og Frederik for beskedne 71.000 kroner, men herefter tog det fart. Fra 2011 til 2016 havde Diction en gennemsnitlig årlig vækst på 125 procent.

Både i 2018 og i 2019 blev Diction udnævnt af Børsen som Gazelle-virksomhed, og i 2020 rundede virksomheden en omsætning på 10,2 millioner kroner eksklusiv moms.

Annonce

Komplicerede opgaver

Martin har været eneejer af Diction siden 2014:

- Frederik havde lyst til at prøve sig af i andre brancher. Vi skiltes i gensidig forståelse og er den dag i dag stadig gode venner, understreger Martin.

Det var også omkring 2014, at Diction gik fra at være et fritidsjob på hobbyplan til et dybt seriøst et af slagsen, som Martin dedikerede al sin tid til, når altså ikke han passede  kandidatstudiet.

- Frederiksberg emmer af iværksætteri, samtidig med at vi værner om de gode, gamle caféer og de små specialforretninger, fastslår Martin Boberg. Foto: Bo Børresen

- Vi fik flere og flere store kunder, og opgaverne blev mere og mere komplicerede, fortæller Martin og forklarer, at han kom til en erkendelse:

- Jeg indså, at sprogstuderende ikke længere kunne opfylde vores kunders behov. Det er vigtig, at en oversætter har et indgående kendskab til den branche, den enkelte kunde begår sig i, for at oversættelsen bliver 100 procent korrekt. Det uanset om det er patientjournaler, byggeplanstegninger eller juridiske dokumenter, der skal oversættes.

Annonce

Aftale med tre ministerier

Sideløbende med, at kundekredsen og medarbejderstaben voksede eksplosivt op gennem 2010'erne, færdiggjorde Martin sin uddannelse på CBS og kunne i sommeren 2016 kalde sig for cand.merc.int.

To år forinden havde Diction fået hovedkontor på Gammeltorv, og i 2017 etablerede man sig med kontorer i både Sverige og Norge. I dag har Diction 11 fuldtidsansatte i administrationen på det danske hovedkontor. Der er tale om et ungt team med en gennemsnitsalder på knap 29 år.

Diction har i alt tilknyttet 2.000 oversættere fra 70 forskellige lande verden over og beskæftiger i gennemsnit, hvad der svarer til 15 fuldtidsoversættere om måneden. Virksomheden oversætter mere end 10 millioner ord om året for både erhvervslivet, det offentlige og for privatpersoner.


Frederiksberg har et internationalt uddannelsesmiljø i verdensklasse.

Martin Boberg


Kartoteket tæller mere end 4.000 kunder fra ind- og udland - heriblandt Københavns Universitet, Meyers, Bonnier Publications, Momondo, Berlingske Media, Santander Consumer Bank, Københavns Kommune, Red Bull, Europcar, Arriva, Altan.dk, Anti Doping Danmark, Dansk Supermarked, Det Kongelige Bibliotek, DMI, Danske Regioner, DJØF, Nybolig, Røde Kors og Aarhus Universitet.

Senest har Diction landet en eneaftale med tre ministerier, Social- og Indenrigsministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Klima-, Energi og Forsyningsministeriet, til en samlet værdi af 5,5 millioner kroner.

Annonce

Far er ansat

Der er med andre ord mange og stadigt større tal at holde styr på. Til det job har Martin ansat sin far, Claus Boberg, som bestrider stillingen som regnskabschef (CFO) i Diction.

Martins forældre bor stadig i hans barndomshjem på Thorvaldsensvej. Martin selv bor med sin kæreste lige rundt om hjørnet på J.M. Thieles Vej. Martin lægger ikke skjul på, at Frederiksberg har en stor plads i hans hjerte:

- Jeg elsker Frederiksberg. Selvom jeg har været på en del udlandsophold i både Schweiz, Malaga, Madrid, Peru og også USA, da jeg arbejdede på Det Danske Generalkonsulat i New York, så har basen altid været Frederiksberg, siger han og fortsætter:

- Jeg gik på Johannesskolen - både grundskole og gymnasium - og derefter på CBS, som jo også er her på Frederiksberg. Jeg elsker byens parker som Frederiksberg Have, Søndermarken og Landbohøjskolens Have, og så er der Den Grønne Sti. Den er genial, når man skal til og fra skole.

Annonce

Verdensklasse på Frederiksberg

Også byens erhvervsliv er noget Martin sætter pris på:

- Frederiksberg emmer af iværksætteri, samtidig med at vi værner om de gode, gamle caféer og de små specialforretninger. Og så må man ikke glemme byens mange uddannelsesmuligheder. Det bliver ofte undervurderet, men sagen er den, at Frederiksberg har et internationalt uddannelsesmiljø i verdensklasse.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg med tiden godt kunne tænke mig at flytte Dictions danske kontor til Frederiksberg, fortæller Martin Boberg. Foto: Bo Børresen

Står det til Martin, så fortsætter hans tætte tilknytning til Frederiksberg i mange år frem. Om muligt må der gerne knyttes yderligere bånd til barndomsbyen:

- Jeg drømmer da om at stifte familie på Frederiksberg, og så er det heller ingen hemmelighed, at jeg med tiden godt kunne tænke mig at flytte Dictions danske kontor til Frederiksberg, fastslår Martin Boberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce