Annonce
Byliv

Alberta blev udstillet i Tivoli og låst inde i et bur: Nu skal hendes grav på Solbjerg Kirkegård markeres

Alberta Viola Roberts og Victor Waldemar Cornelins. Foto fra Victor Cornelins' erindringsbog 'Fra St. Croix til Nakskov'
En barsk og umenneskelig historie om en lille vestindisk piges møde med 1900-tallets danske koloniherredømme bør markeres med et lokalt mindesmærke, mener kultur- og fritidsformand, Nikolaj Bøgh (K).

Den 31. marts 1917 blev en 15-årig pige begravet på Solbjerg Kirkegård.

Samme dag, mere end 7.000 kilometer væk, blev Dannebrog for sidste gang strøget i Charlotte Amalie på St. Thomas for at markere, at det 246-årige danske herredømme i området nu var forbi.

Albertas grav på Solbjerg Kirkegård er for længst sløjfet, men man ved, at den var placeret et sted her på plænen. Foto: Nikolaj Bøgh

Pigen var Alberta Viola Roberts. Hun var død af tuberkulose syv dage forinden på Sankt Josephs Hospital på Nørrebro.

Annonce

Men hvad er det, der gør en pige, som er død for mere end 100 år siden, så interessant? Svaret er, at hun spiller en helt særlig rolle i den danske kolonihistorie. Her er historien:

Udstillet i Tivoli

I 1905 blev der afholdt en stor koloniudstilling i Tivoli, hvor man udstillede genstande og mennesker (!) fra blandt andet Dansk Vestindien og Grønland. Det havde været vanskeligt at finde personer fra Vestindien, og arrangørerne sendte derfor bud efter to sorte børn.Kronprinsessen var som altid meget interesseret, købte gaver til skolebørnene og talte livligt med de små negre.

Politiken, 25. august 1905Den 29. juli ankom så Alberta sammen med den lidt ældre Victor Waldemar Cornelins. De to vakte stor opsigt i byen. I Nationaltidende kunne man læse, at de var "sorte som ibenholt, smilende og søde og lige med det samme publikums erklærede yndlinge."

Kongefamilien besøgte flittigt udstillingen, og 25. august 1905 kunne man i Politiken læse om Kronprinsesse Louise og Prinsesse Dagmars besøg dagen forinden: "Kronprinsessen var som altid meget interesseret, købte gaver til skolebørnene og talte livligt med de små negre, der efterhånden synes at befinde sig under de ny forhold."

Alberta befandt sig dog efter alt at dømme ikke ret godt. I Nationaltidende kunne man læse, hvordan Kronprinsessen til tivoligæsternes begejstring tog hende op på armen: "Den eneste, som ikke delte denne begejstring, var den lille sorte Alberta. Hun var ganske uforstående overfor den ære, der blev hende til del, og hylede i vilden sky."

Annonce

Sat i bur

Det var især svært for Victor at forholde sig i ro i den vestindiske afdeling. Han syntes, der var mere spændende i den grønlandske afdeling og løb ofte rundt i Tivoli.For at holde styr på de to børn indkøbte man nu et bur, som de blev låst inde i.For at holde styr på de to børn indkøbte man nu et bur, som de blev låst inde i, så de kunne forholde sig roligt.

Da udstillingen var slut, var det tanken, at Victor og Alberta skulle hjem til Vestindien igen, men planerne blev ændret, og de blev i stedet indskrevet i Vajsenhusets Skole i Nørre Farimagsgade.

Herefter kom Alberta på tjenestepigeskolen i Emiliegade på Frederiksberg, som lå ved Vodroffsvej, hvor Frederiksberg Søpark ligger i dag. Det var her, hun fik konstateret tuberkulose og kort efter døde.

Bedre gik det Victor. Han blev viceskoleinspektør i Nakskov og var i mange år en populær skikkelse i byen.

Annonce

Lokalt mindesmærke

Albertas triste skæbne blev derimod mere eller mindre glemt. Placeringen af hendes grav på Solbjerg Kirkegård er kendt, men gravstedet er for længst sløjfet.Historien om de to vestindiske børn er en vigtig del af den danske kolonihistorie.

Nikolaj Bøgh (K)Det er synd og skam, hvis man spørger Nikolaj Bøgh (K), formand for kultur- og fritidsudvalget. Han mener, at Alberta Roberts grav bør markeres som et lokalt mindesmærke over den danske kolonihistorie. Han har derfor stillet et forslag til forvaltningen i Frederiksberg Kommune om at etablere en markering af Albertas grav på Solbjerg Parkkirkegård.

- Markeringen kan eventuelt tage form af en kunstnerisk udsmykning, der kan søges fondsfinansieret, siger Nikolaj Bøgh og forklarer om baggrunden for forslaget:

- Historien om de to vestindiske børn er en vigtig del af den danske kolonihistorie, som der de senere år har været stigende opmærksomhed omkring. I den forbindelse efterspørger mange en større synlighed af kolonihistoriens efterladenskaber i vore dages Danmark. Derfor vil det være oplagt at markere stedet på Solbjerg Parkkirkegård, hvor Alberta ligger begravet, siger han og tilføjer:

- En markering vil også kunne blive en del af en øget synliggørelse af kirkegårdens kulturhistoriske værdier, der kan indtænkes i den helhedsplan for kirkegårdens fremtid, som kommunalbestyrelsen skal udarbejde inden længe, slutter Nikolaj Bøgh.

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Politiansat tiltalt for moms- og skattesvindel for 736.000

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce