Annonce
Royal serie (3:3)

Badekarret og det kongelige trekantsdrama på Frederiksberg Slot

Badekarret på Frederiksberg Slot blev bygget til Christian den 7., men kongen fik aldrig indviet det, da han havde fobier over for små og trange rum, som nedgangen til baderummet må betegnes som. Foto: Bo Børresen
Ægteskabet mellem Christian den 7. og hans kusine, den engelske Prinsesse Caroline Mathilde, var alt andet end lykkeligt, og da kongens livlæge, J.F. Struensee, kom ind i billedet, krakelerede det fuldstændig. Mange af de ulykkelige scener udspillede sig på Frederiksberg Slot.

På Frederiksberg Bakke knejser Frederiksbergs kongelige stolthed, Frederiksberg Slot. Det var Frederik den 4., som i årene 1699-1703 opførte det prægtige bygningsværk, der skulle fungere som kongefamiliens sommerslot.

Det er imidlertid ikke Frederik den 4. denne uges royale fortælling handler om, men Frederiks oldebarn, Christian den 7. og ikke mindst dennes kusine og hustru, Prinsesse Caroline Mathilde af England.

Dronning Caroline Mathilde. Foto af maleri: Ritzau Scanpix

De to blev mand og kone i hvad der mildt sagt kan betegnes som et arrangeret ægteskab. Parret blev forlovet i 1765, og 1. oktober 1766 fandt vielsen sted i London. Der var tale om en såkaldt prokurationsvielse. Christian den 7. var nemlig ikke selv til stede, så brudens storebror trådte til som kongens stedfortræder.

Annonce

Herefter påbegyndte Caroline Mathilde, som på det tidspunkt blot var 15 år gammel, rejsen til sit nye hjemland. Den første nat i Danmark tilbragte Caroline Mathilde på Frederiksberg Slot.  8. november 1766 gjorde hun sit indtog gennem et jublende København, og senere samme dag bekræftede Christian den 7. og Caroline Mathilde deres ægteskab ved en vielse i Christiansborg Slotskirke.

Bad med spejl

Kongen viste imidlertid ikke meget interesse for sin unge hustru. Christian den 7. havde i det hele taget svært ved at passe ind nogen steder. Hans sindstilstand var særdeles svingende, og han led af, hvad man i dag vil kalde svær skizofreni.

Christian den 7. Foto af maleri: Ritzau Scanpix

Christian den 7.'s livlæge, Johann Friedrich Struensee, forsøgte i 1770 at lindre kongens sindslidelse ved at lade et badekar - eller rettere et bassin - installere i kælderen på Frederiksberg Slot. Meningen var, at den syge konge dagligt kunne få sig et helsebringende bad.

Læs også seriens to øvrige royale fortællinger:Christian den 10. var indlagt på Peter Bangs Vej og Det var i Falkonersalen, at man første gang 'tog den én gang til for Prins Knud'

Der var tale om et nedsænket marmorbadekar, hvorover der var installeret en baldakin med spejl i. Struensee fik imidlertid aldrig Christian den 7. i badet, for kongen havde fobier over for små og trange rum, hvilket trappenedgangen til baderummet kan betegnes som.

Annonce

Brutal henrettelse

Mens kongen altså aldrig fik indviet badekarret, så siges det, at Caroline Mathilde og Struensee derimod var flittige brugere af det. De to havde indledt et forhold. Livlægen havde i det hele taget fået en enorm indflydelse og magt, hvilket gjorde ham upopulær ved hoffet.

Johann Friedrich Struensee. Foto af maleri: Ritzau Scanpix

Affæren med dronningen blev med tiden afsløret, og Struensee dømt til døden for majestætsfornærmelse. Henrettelsen fandt sted 28. april 1772 på Østerfælled og blev en særdeles brutal forestilling. Efter at Struensee havde fået sin højre hånd hugget af, vred han sig så meget, at bøddelen ikke ramte ordentligt i næste hug. Der skulle yderligere to hug til, før Struensees hoved var helt skilt fra kroppen.

Annonce

Døde som 23-årig

Caroline Mathilde var blevet forvist til Hannover og døde tre år senere knap 24 år gammel. Hun efterlod sig to børn: Prins Frederik og Prinsesse Louise Augusta. Prins Frederik var Christian den 7.'s søn, mens Struensee - uofficielt - anses som biologisk far til Louise Augusta.

Den 'hemmelige' nedgang til baderummet. Foto: Bo Børresen

Caroline Mathildes børn var henholdsvis fire og knap ét år, da deres mor blev revet fra dem. I modsætning til sin far udviklede Prins Frederik sig dog til en velafbalanceret, ung mand og blev senere en yderst vellidt konge. Noget der var med til at gøre Frederik den 6. til en populær konge var hans mange sommerture i Frederiksberg Have. Det er således også en statue af Frederik den 6., der byder Frederiksberg Haves mange besøgende velkomne lige inden for hovedindgangen ved Frederiksberg Runddel.

Annonce
Annonce
Alarm112

Sygeplejerskestuderende filmede i smug: Dømt til behandling for sine krænkelser

Annonce
Annonce
Alarm112

Anklager: Meget på spil i sag om dødsulykke med barn

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Månedens Buket: Hos Naim går man altid ud af butikken med et smil på læben

Alarm112

Kørte femårig pige ihjel: Straffes med seks års fængsel

Alarm112

20-årig dømt for stribevis af voldtægter og dødstrusler

LIVe

FrederiksbergLIV bringer uenigheder sammen: Samtale om minimumsnormeringer sendes LIVE på Facebook

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Byliv

Når Frederiksberg Bladet kan, så kan jeg vel også: Mød Miss Bodil

Alarm112

Anklager kræver otte års fængsel efter trafikdrab på femårig

Alarm112

22 piger menes at være ofre for trusler i samme sag

Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Byliv

Pernille blev påkørt: Nu søger hun kvinden, der var vidne til ulykken

#72 timer

Fra tømrer til hjemløs: Carsten skal leve på gaden i 72 timer

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Konkurrence

Konkurrence: Vind malebøger med Frederiksbergs gadekunst

KULTUR

Kirke inviterer til gudstjeneste under åben himmel

Indland

København Zoo opgiver pandaparring for i år

Debat

- Jeg er blevet trukket rundt i et benhårdt system, der er totalt ligeglad med menneskelige følelser

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Annonce