Annonce
Royal serie (3:3)

Badekarret og det kongelige trekantsdrama på Frederiksberg Slot

Badekarret på Frederiksberg Slot blev bygget til Christian den 7., men kongen fik aldrig indviet det, da han havde fobier over for små og trange rum, som nedgangen til baderummet må betegnes som. Foto: Bo Børresen
Ægteskabet mellem Christian den 7. og hans kusine, den engelske Prinsesse Caroline Mathilde, var alt andet end lykkeligt, og da kongens livlæge, J.F. Struensee, kom ind i billedet, krakelerede det fuldstændig. Mange af de ulykkelige scener udspillede sig på Frederiksberg Slot.
Annonce

På Frederiksberg Bakke knejser Frederiksbergs kongelige stolthed, Frederiksberg Slot. Det var Frederik den 4., som i årene 1699-1703 opførte det prægtige bygningsværk, der skulle fungere som kongefamiliens sommerslot.

Det er imidlertid ikke Frederik den 4. denne uges royale fortælling handler om, men Frederiks oldebarn, Christian den 7. og ikke mindst dennes kusine og hustru, Prinsesse Caroline Mathilde af England.

Dronning Caroline Mathilde. Foto af maleri: Ritzau Scanpix

De to blev mand og kone i hvad der mildt sagt kan betegnes som et arrangeret ægteskab. Parret blev forlovet i 1765, og 1. oktober 1766 fandt vielsen sted i London. Der var tale om en såkaldt prokurationsvielse. Christian den 7. var nemlig ikke selv til stede, så brudens storebror trådte til som kongens stedfortræder.

Herefter påbegyndte Caroline Mathilde, som på det tidspunkt blot var 15 år gammel, rejsen til sit nye hjemland. Den første nat i Danmark tilbragte Caroline Mathilde på Frederiksberg Slot.  8. november 1766 gjorde hun sit indtog gennem et jublende København, og senere samme dag bekræftede Christian den 7. og Caroline Mathilde deres ægteskab ved en vielse i Christiansborg Slotskirke.

Annonce

Bad med spejl

Kongen viste imidlertid ikke meget interesse for sin unge hustru. Christian den 7. havde i det hele taget svært ved at passe ind nogen steder. Hans sindstilstand var særdeles svingende, og han led af, hvad man i dag vil kalde svær skizofreni.

Christian den 7. Foto af maleri: Ritzau Scanpix

Christian den 7.'s livlæge, Johann Friedrich Struensee, forsøgte i 1770 at lindre kongens sindslidelse ved at lade et badekar - eller rettere et bassin - installere i kælderen på Frederiksberg Slot. Meningen var, at den syge konge dagligt kunne få sig et helsebringende bad.

Læs også seriens to øvrige royale fortællinger:Christian den 10. var indlagt på Peter Bangs Vej og Det var i Falkonersalen, at man første gang 'tog den én gang til for Prins Knud'

Der var tale om et nedsænket marmorbadekar, hvorover der var installeret en baldakin med spejl i. Struensee fik imidlertid aldrig Christian den 7. i badet, for kongen havde fobier over for små og trange rum, hvilket trappenedgangen til baderummet kan betegnes som.

Annonce

Brutal henrettelse

Mens kongen altså aldrig fik indviet badekarret, så siges det, at Caroline Mathilde og Struensee derimod var flittige brugere af det. De to havde indledt et forhold. Livlægen havde i det hele taget fået en enorm indflydelse og magt, hvilket gjorde ham upopulær ved hoffet.

Johann Friedrich Struensee. Foto af maleri: Ritzau Scanpix

Affæren med dronningen blev med tiden afsløret, og Struensee dømt til døden for majestætsfornærmelse. Henrettelsen fandt sted 28. april 1772 på Østerfælled og blev en særdeles brutal forestilling. Efter at Struensee havde fået sin højre hånd hugget af, vred han sig så meget, at bøddelen ikke ramte ordentligt i næste hug. Der skulle yderligere to hug til, før Struensees hoved var helt skilt fra kroppen.

Annonce

Døde som 23-årig

Caroline Mathilde var blevet forvist til Hannover og døde tre år senere knap 24 år gammel. Hun efterlod sig to børn: Prins Frederik og Prinsesse Louise Augusta. Prins Frederik var Christian den 7.'s søn, mens Struensee - uofficielt - anses som biologisk far til Louise Augusta.

Den 'hemmelige' nedgang til baderummet. Foto: Bo Børresen

Caroline Mathildes børn var henholdsvis fire og knap ét år, da deres mor blev revet fra dem. I modsætning til sin far udviklede Prins Frederik sig dog til en velafbalanceret, ung mand og blev senere en yderst vellidt konge. Noget der var med til at gøre Frederik den 6. til en populær konge var hans mange sommerture i Frederiksberg Have. Det er således også en statue af Frederik den 6., der byder Frederiksberg Haves mange besøgende velkomne lige inden for hovedindgangen ved Frederiksberg Runddel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Er den lokale idræt bange for børn?

Politi

Cyklist skubbet af cyklen på Howitzvej

Debat

Tillid forpligter

Klumme

Historiens store viskelæder

Klumme

Septembers himmel

Nyåbnet

Ny frisørsalon: Bliv smuk på spansk

Kronik

KRONIK: Bag den gule trøje

Debat

Fantastisk for idrætten på Frederiksberg

Miljø

53 nye elbusser på vej

Annonce