Annonce
Frederiksberg

Beboerrepræsentanter: Genhus beboerne - I kan stadig nå det

Beboerne i Bebyggelsen Søndermarken bønfalder beslutningstagerne om at blive genhuset, så det kan slippe væk fra det levende mareridt, som de fem boligblokke har vist sig at være under den omfattende renovering. Foto: Bo Børresen
Niels Vissing Holst og Anja Brinch, som repræsenterer beboerne i den skandaleramte renovering af Bebyggelsen Søndermarken, er i oprør over, at FFB og KAB afviser, at det er sundhedsskadeligt at bo i de lejligheder, der er under renovering. De kræver beboerne genhuset øjeblikkeligt.
Annonce

Stadigt flere beboere i Bebyggelsen Søndermarken vil væk. Alene i denne uge er Frederiksberg Bladet kommet i besiddelse af ni mails sendt til KAB og en række kommunalpolitikere, hvori beboere bønfalder beslutningstagerne om at blive genhuset.

Beboerne - heriblandt også helt små børn - lider af forskellige kroniske sygdomme som hjerteflimmer, komplikationer efter hjerneblødning, epilepsi, astma, komplikationer efter bypassoperation, gigt og nedsat immunforsvar. Alle har de det til fælles, at de frygter for deres eller deres børns helbred. Ønsket om at komme væk fra Søndermarken, så længe deres lejligheder bliver renoveret, er inderligt.

Annonce

Hensynsløshed

To som har et indgående kendskab til beboernes akutte problemer er Niels Vissing Holst og Anja Brinch, der repræsenterer beboerne. De er især fortørnet over, at Laurits Roikum, formand for FFB og Rolf Andersson, byggedirektør i KAB i et læserbrev i Frederiksberg Bladet 1. juli 2020 skriver:

- Det er ikke sundhedsfarligt at bo i Søndermarken (citat slut).

- Blot to dage senere, 3. juli, fik beboerne i Søndermarken en seddel i postkassen fra FFB, der oplyser, at der er fundet asbestfibre i en af "til-venstre-lejlighederne" i blok 2. Her er man i øjeblikket i gang med at etablere ventilationskanaler. Det betyder, at der er fri passage for støv og fibre mellem samtlige "til-venstre-lejligheder" i blokken. Med andre ord er der risiko for asbest fra stue til 15. etage, fortæller Anja Brinch og fortsætter:

Håndværkere i Søndermarkens blok 2 har opsat dette skilt til intern advarsel. Skiltet advarer mod fundet af asbest i lejligheden. Privatfoto

- Beboerne er målløse over den hensynsløshed, man udviser i FFB og KAB, for ikke at tale om den udprægede arrogance, der hviler over beslutningen om at lade de mange beboere bo under forhold, ingen mennesker skal bo under, vel vidende at eksperter har udtalt, at det foruden at være utrygt at opholde sig i Søndermarken, også er direkte sundhedsfarligt, og at boligerne ikke er egnede til beboelse, siger hun blandt andet med henvisning til Frederiksberg Bladet 20. maj 2020.

Annonce

Respirabelt kvarts

Her konkluderer to læger fra arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital efter at have været på en lægefaglig besigtigelse i Søndermarken:

- På baggrund af de ovenfor beskrevne sundhedsskadelige støv- og støjforhold samt forekomst af skimmelsvamp vurderes det, at ophold i lejligheder vil kunne forvolde skader på helbredet for beboerne – både på kort og lang sigt. Der er risiko for at udvikle luftvejssygdomme som hoste, astma, forværring af bestående lungesygdom og udvikling af alvorlige sygdomme (citat slut).

Niels Vissing Holst, som foruden at være beboer i Søndermarken er laboratorietekniker på Kemisk Institut, supplerer:

- Allerede i 2013 kunne man i en rapport fra Teknologisk Institut læse om store mængder af bly, asbest og PCB i Bebyggelsen Søndermarken. Eftersom bygningerne er af beton fra 1950’erne, og da arbejdet med boringer og fræsning udvikler en masse støv, bliver luften grå af støv. Støv som vel at mærke er voldsomt usundt, idet det blandt andet indeholder respirabelt kvarts.

Annonce

Genhus beboerne

Niels Vissing Holst fortsætter:

- Hvad betonen ellers indeholder, kan man kun gisne om. Jeg ved dog, at hexavalent krom var et ganske almindeligt stof i beton dengang i 50’erne. Så det er ikke usandsynligt, at beboerne også indånder dette. Begge er på listen over kræftfremkaldende stoffer. Og for at gøre det hele helt vanvittigt, blysaneres der i voldsom grad uden for boligerne. Støvet fra dette arbejde siver også ind i boligerne.


Beboerne er målløse over den hensynsløshed, man udviser i FFB og KAB, for ikke at tale om den udprægede arrogance, der hviler over beslutningen om at lade de mange beboere bo under forhold, ingen mennesker skal bo under.


Anja Brinch tilføjer:

- Vi ved, at en del beboere er blevet syge af renoveringen og er begyndt at tage astmamedicin. Mange af dem er henvist til arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital.

I Niels Vissing Holst og Anja Brinchs verden er der kun én rigtig ting at gøre:

- Genhus beboerne, der lever med denne sundhedsfarlige renovering. I kan stadig nå det, lyder den direkte opfordring til FFB og KAB.

Annonce

Kortfattet svar

Hos KAB møder man opfordringen med et kortfattet svar på mail. Kommunikationschef Anette Hertz skriver:

- Vi arbejder i øjeblikket på at skaffe anden midlertidig bolig til de beboere i Søndermarken, der har et helt særligt behov. Vi har ikke yderligere kommentarer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Løftet pegefinger

Københavns Politi inden udsigt til hedebølge: Vi er nødt til at stramme skruen

Debat

Opkald plads efter Bent Fabricius-Bjerre

Debat

Nye målebånd til kommunen

Læserbrev

Glem ikke p-pladser ved rådhuset

Cirkus

Cirkus Arli holder jubilæumsforestilling

Klumme

Byen og præsten: Drømmestof

Annonce