Annonce
Ældrepleje

Bedre normeringer er løsningen - ikke eksternt tilsyn

Der er brug for ekstra hænder. Hverken mere eller mindre, mener Enhedslistens Thyge Enevoldsen i dette indlæg. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Annonce

I to læserbreve i Frederiksberg Bladet argumenteres der for, at der skal være ekstern tilsyn af kommunens ældrepleje. Men der er der allerede!

Styrelsen for Patientsikkerhed foretager faktisk hele to tilsyn, dels et ”risikobaseret”, der fokuserer på det sundhedsfaglige og overholdelse af sundhedsloven, dels et ”ældretilsyn”, som med udgangspunkt i serviceloven vurderer kvaliteten af hjælpen og plejen.


Hvis man virkelig ”vil tage vare på de ældre” burde man i stedet støtte vores forslag om at øge normeringerne i ældreplejen


Det som et flertal i ældrerådet vil privatisere/outsource er det kommunale tilsyn, som med udgangspunkt i de lokalt vedtagne kvalitetsstandarder fører tilsyn med, om f.eks. de private og de selvejende plejecentre også leverer ydelse i den kvalitet og i det omfang kommunalbestyrelsen har vedtaget de skal.

Det gælder også private hjemmehjælpsfirmaer. Enheden fører også tilsyn med den kommunale hjemmehjælp og plejecentre med udgangspunkt i den såkaldte BUM-model, hvor en 2 adskilte enheder i kommunen, henholdsvis ”bestiller” og ”udfører” opgaverne.

Den model stemte vi faktisk imod i Enhedslisten da den blev indført, men vi deler ikke den opfattelse som kommer frem i læserbrevene af at man ikke kan stole på de kommunalt ansatte, og det derfor er bedre med et privat tilsynsfirma. En holdning der efter debatten i kommunalbestyrelsen at dømme deles af flere partier med Liberal Alliance og Socialdemokratiet i spidsen.

I Enhedslisten synes vi faktisk, at det er en rigtig dårlig idé at privatisere netop tilsynsenheden. Den er netop krumtappen i udviklingen af kvaliteten i vores ældrepleje, fordi den sikre, at erfaringer, både gode og dårlige, kan give læring, både hos de private firmaer og i kommunen.

Vi tror ikke på at et årligt tilsyn eller to kan sikre, at der ikke sker fejl i vores ældrepleje, for det gør der desværre. Vi får ikke en bedre service end den der er mulig med de normeringer flertallet i kommunalbestyrelsen bestemmer. Det har desværre bare vist sig, at det er svært at skabe flertal for bedre normeringer!

Hvis man virkelig ”vil tage vare på de ældre” burde man i stedet støtte vores forslag om at øge normeringerne i ældreplejen, f.eks. som et første skridt at tildele hvert plejecenter en stilling mere målrettet sikring af kvaliteten af pleje!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Manden på risten

Debat

Teksten på stenen er absurd

Frederiksberg

Gratis hul i øret

Galleri

Nordens Plads og de skjulte perler

Klumme

Find Holger

Annonce