Annonce
Frederiksberg

Big bang ned på jorden

Annonce

Planetariet åbner en stor udstilling, der skal være med til at gøre naturvidenskaben og astrofysikken mere jordnær.

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

Foto: Dan Møller.

 

Planetariet ligner en stor byggeplads. Gulve er hevet op, nye elkabler lægges og udstillingslokalet er så småt ved at tage form.

Det eneste, der står tilbage af det oprindelige udstillingslokale, er de bærende søjler.

Forvandlingen er total og tiltrængt!

»Det er det største udstillingsprojekt jeg har været med til, og det største siden planetariet åbnede,« fortæller Tina Ibsen, astrofysiker og tovholder på den visuelle, digitale udstilling 'Made in Space - vores kosmiske historie', der åbner 1. februar.

Udstillingen handler om universet og historien om big bang, solen, vand, kulstof, ilt, jern og zink.

»For mange er naturvidenskab og astrofysik både uforståeligt og abstrakt, så det gør vi mere håndgribeligt og forståeligt.

Udstillingen er ikke så talfikseret. Vi har fokuseret på grundprincipperne og forståelsen for vores univers og prøver at afmystificere emnerne,« forklarer Tina Ibsen og fortsætter:

»Udstillingen handler om dig og mig. Den går på jagt i vores egen kosmos og astronomiske fænomener, altså emner der er vigtige for os alle sammen,« forklarer Tina Ibsen og understreger, at det er en meget visuel udstilling.

 

Alle kan være med

Udstillingens appel er bred og kan opleves af børn fra 12 år, af skoler, børnefamilier og universitetsstuderende.

Desuden udarbejdes der materiale til folkeskolerne. Udstillingens tekster og speak laves på både dansk og engelsk, så turister og expats også kan være med.

»Hovedmålgruppen er helt almindelige mennesker uden den store naturviden-skabsbaggrund eller forstå-else, men der er også mulig-hed for at dykke et lag dybe-re. Efter den umiddelbare wauw-oplevelse, kan man også få en grundigere og fyldigere gennemgang af de enkelte emner,« forklarer Tina Ibsen.

 

Nysgerrige og kedelige

»Naturvidenskab, fysik og astrofysik er kreative og innovative fag, fyldt med nysgerrige mennesker, men fagene opfattes af mange som kedelige.

Det er ærgerligt, for naturvidenskab har mange aspekter, der også kan bruges i hverdagen.

Jeg var heldig at have dygtige og inspirerende lærere, men der er desværre også mange, der underviser kedeligt, og det dræber nysgerrigheden.

Vi håber, at udstillingen kan være med til at gøre folk nysgerrige på området,« forklarer Tina Ibsen og beskriver arbejdet med udstillingen sådan:

»Det er sjovt, ambitiøst, tidskrævende og meget spændende.

Jeg har også lært nyt undervejs, blandt andet om solens dannelse, liv og død,« forklarer astrofysikeren, der har arbejdet tæt sammen med de engelske samarbejdspartnere, 59 Production, der lige nu har stor succes med den turnerende udstilling 'David Bowie is a ground-breaking exhibition on a legendary artist'.

 

FAKTA

Tycho Brahe Planetarium. Åbnede i 1989.

59 Produc-tions, London laver den kommende udstilling 'Made in Space - vores kosmiske historie' i samarbejde med danske forskere og et hold fra planetariet.

A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal har doneret 11 mio. kr. Udstillingen åbner 1. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Er bæredygtighed da virkelig så slemt?

Debat

Børn: Det handler ikke kun om flere ressourcer

Annonce