Annonce
Debat

Da kvinderne endelig fik stemmeret til kommunevalget ved lov i 1908

Frederiksberg Kommune har altid ønsket at bevare sin selvstændighed, men det er ikke sket uden sværdslag. Foto: Bo Børresen
Annonce

Læserbrev: Første gang kvinderne kunne sende mændene til tælling var til kommunevalget i 1909, hvor demokratiet blev udstrakt til noget så ”forfærdeligt og politisk uvidende som en kvinde”.

Det var også der, de konservative (Højre) Marius Godskesen fik posten som sognerådsformand (borgmester), og de radikale blev sendt ud i kulden på Frederiksberg.

Højre indgik i Det Konservative Folkeparti i 1915 og valgte Marius Godskesen som Frederiksbergs første borgmester. Frederiksberg blev efter en ny købstadskommunallov fra 1919 betragtet som købstad.

Frederiksberg var sidst i år 1800 nærmest et fallitbo helt frem til 1920erne, hvor Københavns Kommune efterfølgende meget gerne ville have fingrene i Frederiksberg Kommune.

Det blev hævdet fra Københavns Kommunes side, at Frederiksberg, som følge af en mere velstillet befolkning både havde et bedre skattegrundlag og lavere kommunale udgifter blandt andet på det sociale område, og derfor kunne holde skatterne langt under Københavns Kommunes niveau.


Frederiksberg Kommune har altid ønsket at bevare sin selvstændighed, men det er ikke sket uden sværdslag.

Frits Degner (K)


De sociale og økonomiske uligheder burde udjævnes, og det kunne bedst ske gennem en sammenlægning af de to kommuner. Dette synspunkt mødte kraftig modstand fra Frederiksberg og befolkning, idet Frederiksberg Kommune kunne dokumentere, at Frederiksberg ikke var så gunstigt stillet som påstået. Den reelle forklaring på det lavere skatteniveau var derimod i en billigere administration og en mere økonomisk bevidsthed, når de økonomiske opgaver skulle løses på Frederiksberg.

Frederiksberg Kommune har altid ønsket at bevare sin selvstændighed, men det er ikke sket uden sværdslag. Hvilke faktorer, der medvirkede til, at Frederiksberg bevarede sin selvstændighed som kommune, har ikke været genstand for en større undersøgelse, og der kan kun gives nogle foreløbige forklaringer som tradition og historie, idet det frederiksbergske bysamfund altid har udgjort en enhed. Frederiksberg udskilles af Københavns amt og får samme status som København 1. april 1900, der både er amt og kommune.

Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune mistede deres status som selvstændige amter 1. januar 2007 i forbindelse med kommunalreformen.

Frederiksberg er fortsat en selvstændig kommune blandt andet takket være de tro vælgere og dermed det konservative styre i mere end 100 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aveny-T mister milliontilskud

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Konservativ ordentlighed?

Debat

Hvorfor er der så få der bliver testet?

Klumme

Vi er alle sammen vores egne

Kultur

Frederiksbergs street-art foreviges i malebog

Debat

Glem ikke klimaet midt i coronakrisen

Annonce