Annonce
Frederiksberg

Daginstitutioner bag facaden: Flyttede barn fra udskældt institution og blev tilbudt en dårligere

Jan Alexis Nielsen og Fie lykke Hansens barn gik i en af de berørte institutioner i forbindelse med dokumentaren, ‘Daginstitutioner bag facaden.’ - Foto: Chili Djurhuus

Jan Alexis Nielsen og Fie lykke Hansens er nogle af de forældre, der havde et barn i en af de berørte institutioner i forbindelse med TV2 dokumentaren: ’Daginstitutioner bag facaden.’ Fie og Jan tog deres barn ud og ønskede efterfølgende en anden institution. De endte med at få tilbudt en institution med en dårligere tilsynsrapport.

Det er tirsdag 21. maj klokken er 11.30, og Jans telefon ringer på kontoret. Det er hans kone, Fie. Hun siger, at der i ForældreIntra er kommet to mails. En mail fra Københavns kommune og en fra TV2. I begge står der, at der er filmet med skjult kamera i deres barns institution, og at der ugen efter vil komme en dokumentar med navnet: ”Daginstitutioner bag facaden”. En dokumentar der vil tage udgangspunkt i institutionens tilsynsrapport samt skjulte optagelser.

»Fie ringer til mig, og fortæller om de to mails, og så siger hun: `Du kører bare ned og henter hende nu.´«

Jan rydder sin kalender på arbejdet og henter sit barn med det samme. På Fies arbejdsplads er der forståelse for, at hun og Jan ikke ønsker, at deres barn skal tilbage til institutionen, så hun tager fri på ubestemt tid.

Annonce

Fie kontakter institutionens leder for at få institutionens tilsynsrapport udleveret. Tilsynsrapporten viser sig at have fem gule anmærkninger og en rød.

Når der også står, at de voksne skal lære at være glædesfulde og engagerede med børnene, så tænker jeg puha: Er det en gul? Hvordan er en rød institution så?

Dokumentar stemte overens med tilsynsrapport

Fie modtager tilsynsrapporten to dage senere. Hun er glad for, at hun besluttede sig for, at de hentede deres barn med det samme. I tilsynsrapporten står der blandt andet: ‘at der ikke er tilstrækkelig med faglig viden omkring børnenes almene udviklings- og trivselsbehov’, at det er ’sjældent at personalets sprog og handlinger er tilpasset børnenes udtryk’, og at ’det virker som om de praktiske opgaver bliver prioriteret højere end samværet og pædagogiske aktiviteter med børnene.‘

»Jeg læste tilsynsrapporten, før jeg så dokumentaren. For mig var det næsten hårdere at læse tilsynsrapporten end at se dokumentaren. Det, jeg så i dokumentaren, var jo det, der stod med ord i tilsynsrapporten,« siger Fie, der til dagligt arbejder som psykolog.

Hun fortsætter: »Når der står ting som, at børnene kun får den nødvendige praktiske omsorg med reference til bleskift, søvn og mad, at de derudover er overladt til sig selv, og ikke altid opnår kontakt og trøst, og når de gør, er de voksens udtryk ikke afstemt med børnenes, så tænker jeg puha: Er det en gul? Hvordan er en rød institution så?«

I institutions tilsynsrapport står der blandt andet.

 • at der ikke er tilstrækkelig med faglig viden omkring børnenes almene udviklings- og trivselsbehov
 • det virker som om de praktiske opgaver bliver prioriteret højere end samværet og pædagogiske aktiviteter med børnene
 • i (en af de berørte institutioner, red) leger børnene for det meste for sig selv
 • der var flere situationer, hvor børnene ikke blev set og fik hjælp fra en voksen
 • det er sjældent at personalets sprog og handlinger er tilpasset børnenes udtryk
 • det anbefales at have fokus på hvordan, det pædagogiske personale understøttes i
 • at være nærværende, engagerede og glædesfulde voksne i mødet med børnene
 • dagens gang foregår mere ad hoc uden nogle didaktiske pædagogiske overvejelser
 • Ingen hjælp fra pladsanvisningen
 • Fra gul til rød institution
 • Ingen klagemuligheder
 • Børne- og ungdomsborgmester: Anvisning er et tilbud af kvalitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce