Annonce
Frederiksberg

Daginstitutioner bag facaden: Jan Hoby: »Dårlig tilsynsrapport skyldes ny observationsmetode«

Annonce

Tilsynsrapporterne er, ifølge børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (A), arbejdsredskaber til at højne den pædagogiske praksis. staging-kbhlivdk.kinsta.cloud har søgt aktindsigt i tilsynsrapporterne i perioden 2015 - 2017 i en af de udskældte institutioner fra Dokumentaren: ‘Daginstitutioner bag facaden.’

»Man skal huske, at tilsynsrapporterne er udtænkt som et arbejdsredskab til at udvikle den pædagogiske praksis,« sådan udtaler børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) til Frederiksberg Bladet, da avisen i en tidligere artikel skriver om Fie og Jan der tog deres barn ud af, efter det gik op for dem at deres barn gik i en af de institutioner fra dokumentaren: ’Daginstitutioner bag facaden.’

Annonce

Fra grøn til gul og rød

staging-kbhlivdk.kinsta.cloud har søgt aktindsigt i tilsynsrapporterne for Fie og Jans institution. Tilbage i 2015 var havde institutionen seks grønne anmærkninger, i 2016 seks gule anmærkninger, hvorefter de røde anmærkninger også blev en del af tilsynsrapporten.

Annonce

Tilsyn ændret i 2016

I et telefoninterview med staging-kbhlivdk.kinsta.cloud fortæller Jan Hoby, næstformand Landsforeningen for socialpædagoger (LFS) der organiserer Københavns pædagoger, at Københavns kommune er i fuld gang med at sikre, at den pædagogiske kvalitet bliver bedre og mere ensrettet. Han slår fast, at indsatsen i den udskældte institution, hvor Fie og Jans barn gik, er i fuld gang

Ifølge Jan Hoby skyldes ændringen fra grøn til gul og rød, at Københavns kommunes pædagogiske konsulenter i 2016 begyndte at bruge en ny observationsmetode, ’Kvalitetsudvikling i daginstitutioner’ kaldet KIDS.»

Annonce

Tilsynsrapporterne fra 2015 til 2019

Annonce

– 2015 - seks grønne

Annonce

– 2016 - seks gule

Annonce

– 2017 - Fem gule og en rød

Annonce

– 2018 - Fem gule og en rød

– 2019 - Fire gule og to røde

Grøn betyder, at man skal vedligeholde indsatsen.

Gul betyder, at man skal tilpasse indsatsen.

Rød betyder, at der er behov for en ny og ændret indsats.

Kilde. I en af de to udskældte institutioner fra dokumentaren, ’Daginstitutioner bag facaden’ går institutionens tilsynsrapport fra at have seks grønne anmærkninger til fire gule og to røde i 2019. Der er ikke noget tidspunkt, hvor det, på papiret, går bedre, til trods for at tilsynsrapporterne, ifølge Jesper Christensen, burde være et arbejdsredskab til at styrke den pædagogiske kvalitet.

FIGUR 1

Ændret fokus i 2018

»KIDS resulterede i gule og røde anmærkninger for en del københavnske institutioner,« forklarer Jan Hoby.

»Og nu er der, (på grund af dokumentaren, red) kommet ekstra skærpet fokus på institutionerne. Pædagogerne skal have en fælles faglig praksis og kultur der sikrer, at de gør det, de har aftalt i personalegruppen,« forklarer Jan Hoby og fortsætter:

»Pædagoger er ikke uddannet i at modtage og give feedback, så her kan man virkelig ændre noget - i kombination med planlægning og struktur. Uden det er der ingen kultur,« siger Jan Hoby

»Pædagogerne skal turde at sige fra, når de oplever noget, der ikke er okay. »

Jeg er sikker på, at tilsynsrapporten i den pågældende institution er bedre i 2020,« siger Jan Hoby til staging-kbhlivdk.kinsta.cloud.

Hvad hvis det ikke virker?

»Hvis feedback fra ledelse og kollegaer ikke ændrer praksis, eller hvis ledelsen accepterer en ikke-acceptabel adfærd blandt personalet eller ikke handler på den, så har man som offentlig ansat ifølge serviceloven paragraf 153 skærpet underretningspligt. Man desuden som pædagog, huske at bruge sin ytringsfrihed - den strækker faktisk ret langt,« slår Jan Hoby fast.Lektor: Uansvarligt

staging-kbhlivdk.kinsta.cloud har forelagt lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), Ole Henrik Hansen tilsynsrapporternes tilstand. Ole Henrik Hansen kalder det uansvarligt, at en institution over fire år går fra seks gule anmærkninger til seks gule og to røde, uden at det bliver bedre.

»Det er børn, de her pædagoger har ansvaret for, og det er dybt uansvarligt, at det kan ske år efter år.

Læs også Daginstitutioner bag facaden: Flyttede barn fra udskældt institution og blev tilbudt en dårligere

Læs juleevangeliet i stedet

»Ved tilsynsrapporter handler det om at handle og agere på observationerne. Sker det ikke, kan man ligeså godt læse juleevangeliet,« siger Ole Henrik Hansen til staging-kbhlivdk.kinsta.cloud og fortsætter.

»Det handler om kvalificeret ledelse både i institutionen og i forvaltningen. Man skal finde årsagen og rette på den dårlige pædagogiske kvalitet, som tilsynsrapporterne giver udtryk for.

Er flere hænder løsningen?

»Man skal først og fremmest finde årsagen. Hvis man bare ansætter flere pædagoger i en dårlig institution, risikerer man, at der er flere der går rundt og har en dårlig pædagogisk praksis og det er spild af penge ,« siger Ole Henrik Hansen.

staging-kbhlivdk.kinsta.cloud har også talt med specialist i pædagogisk psykologi og klinisk psykolog, Lone Hygum hun siger:

»Når der er så få voksne som der er, er det ekstremt vigtigt, at de voksne, der er der, gør sit allerbedste. Især i forhold til de 0-3-årige, da de er i gang med deres primære tilknytning.”

Psykolog: Det er skadeligt

»Hvis det her er virkeligheden i et helt vuggestueliv, er det skadeligt for vuggestuebarnet,« fortæller Lone Hygum og forklarer, at barnet kan få nogle udviklingssårbarheder, der giver udfordringer i forhold til for eksempel at bearbejde sanseindtryk, regulere følelser og indgå i sociale fællesskaber.

Hvad med normeringen?

»Når der er så få voksne som der er, er det ekstremt vigtigt, at de voksne, der er der, gør sit allerbedste. Især i forhold til de 0-3-årige. De er i gang med deres primære tilknytning. De skal have hjælp til udvikling af sprog, til at regulere deres følelser, til at afstemme sig med omverdenen og til at få stimuleret deres nysgerrighed og opmærksomhed. Vuggestuebarnet skal mødes i dets nysgerrighed på verdenen, og ikke mindst have omsorg og voksenkontakt.”

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

Almene familieboliger på toppen

Frederiksberg

Er haven for alle?

Annonce