Annonce
Debat

Debat: Tag de unges første møde med arbejdsmarkedet seriøst

"Og til de lokale erhvervsdrivende: Jeres ungarbejdere er ikke blot billig arbejdskraft. Det udgør et specielt ansvar at introducere unge mennesker til arbejdslivet", skriver Malte Mathies Løcke i dette debatindlæg. Pressefoto.

De sidste 6 somre har jeg sammen med andre frivillige i Jobpatruljen besøgt arbejdspladser på Frederiksberg og andre steder i Hovedstaden, hvor vi har interviewet unge under 18 år om deres arbejdsforhold.

I slutningen af juli blev vi færdige med dette års rundfart, og efter endnu engang at have oplevet uacceptable forhold, bliver jeg nu nødt til at komme med et opråb. Jeg er en stolt frederiksbergborger, men hvis der er noget, vores by er elendig til, så er det at sørge for, at unge får en god start på arbejdslivet.

Det er på tide, at forældre og lokale forretningsdrivende begynder at tage ansvar. Mange af os husker sikkert vores første job. Nogle af os var avisbude, andre flaskedrenge eller bagerjomfruer. Selv hjalp jeg til i en tøjbutik.

Annonce


Mange af de unge ved desværre ikke, at de bliver udnyttet. De vil, ligesom vi selv ville, blot gøre et godt indtryk og har aldrig hørt om fagforeninger eller rettigheder på arbejdsmarkedet. Derfor skal mit opråb gå ud til Frederiksbergs forældre. Tal med jeres børn om deres arbejde


Vi var alle nervøse og ville gerne gøre det godt, og som chefen ønskede. Sådan har de unge, jeg hvert år taler med, det også. Hvad der desværre også går igen er den elendige behandling, mange unge bliver udsat for i Frederiksbergs butikker. Nogle bliver nægtet pause, andre får ikke lov at gå på toilettet.

Der er selvfølgelig også det sædvanlige snyd med lønnen, men hvad jeg bliver allermest harm over, er de decideret farlige arbejdsforhold, jeg af og til støder på. Ingen bør acceptere et farligt arbejdsmiljø, men jeg når møder unge under 18 år, der allerede nu må leve med kroniske rygproblemer eller ar fra brandsår, må jeg tage mig til hovedet.

Man skulle tro, at det var løgn, at man hvert eneste år som del af jobpatruljen skal møde unge på Frederiksberg, hvis rettigheder på jobbet ikke overholdes, eller som må leve med arbejdsskader, før de overhovedet er blevet myndige. Og det er ikke kun i små baggårdsbikse og andre halvskumle steder, hvor der er problematiske arbejdsforhold. I flere af de mest hæderkronede forretninger på Frederiksberg – dem vi alle er glade for og stolte over at have i lokalområdet – møder unge frederiksbergborgere en uværdig og til tider direkte ulovlig start på arbejdslivet.

Mange af de unge ved desværre ikke, at de bliver udnyttet. De vil, ligesom vi selv ville, blot gøre et godt indtryk og har aldrig hørt om fagforeninger eller rettigheder på arbejdsmarkedet. Derfor skal mit opråb gå ud til Frederiksbergs forældre. Tal med jeres børn om deres arbejde.

Lær dem, at de ikke bør acceptere at skulle holde sig en hel arbejdsdag eller at få ondt i ryggen af deres arbejde. Og meld dem nu ind i en fagforening!

De fleste af os er alligevel selv medlemmer i forvejen. Og til de lokale erhvervsdrivende: Jeres ungarbejdere er ikke blot billig arbejdskraft. Det udgør et specielt ansvar at introducere unge mennesker til arbejdslivet.

Tag det ansvar alvorligt og sørg for at håndhæve deres rettigheder. Lad os tage de unges første møde med arbejdslivet seriøst!

Annonce
Annonce
Alarm112

Sygeplejerskestuderende filmede i smug: Dømt til behandling for sine krænkelser

Annonce
Annonce
Alarm112

Anklager: Meget på spil i sag om dødsulykke med barn

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Månedens Buket: Hos Naim går man altid ud af butikken med et smil på læben

Alarm112

Kørte femårig pige ihjel: Straffes med seks års fængsel

Alarm112

20-årig dømt for stribevis af voldtægter og dødstrusler

LIVe

FrederiksbergLIV bringer uenigheder sammen: Samtale om minimumsnormeringer sendes LIVE på Facebook

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Byliv

Når Frederiksberg Bladet kan, så kan jeg vel også: Mød Miss Bodil

Alarm112

Anklager kræver otte års fængsel efter trafikdrab på femårig

Alarm112

22 piger menes at være ofre for trusler i samme sag

Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Byliv

Pernille blev påkørt: Nu søger hun kvinden, der var vidne til ulykken

#72 timer

Fra tømrer til hjemløs: Carsten skal leve på gaden i 72 timer

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Konkurrence

Konkurrence: Vind malebøger med Frederiksbergs gadekunst

KULTUR

Kirke inviterer til gudstjeneste under åben himmel

Indland

København Zoo opgiver pandaparring for i år

Debat

- Jeg er blevet trukket rundt i et benhårdt system, der er totalt ligeglad med menneskelige følelser

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Annonce