Annonce
Debat

Debat: Tag de unges første møde med arbejdsmarkedet seriøst

Annonce
"Og til de lokale erhvervsdrivende: Jeres ungarbejdere er ikke blot billig arbejdskraft. Det udgør et specielt ansvar at introducere unge mennesker til arbejdslivet", skriver Malte Mathies Løcke i dette debatindlæg. Pressefoto.

De sidste 6 somre har jeg sammen med andre frivillige i Jobpatruljen besøgt arbejdspladser på Frederiksberg og andre steder i Hovedstaden, hvor vi har interviewet unge under 18 år om deres arbejdsforhold.

I slutningen af juli blev vi færdige med dette års rundfart, og efter endnu engang at have oplevet uacceptable forhold, bliver jeg nu nødt til at komme med et opråb. Jeg er en stolt frederiksbergborger, men hvis der er noget, vores by er elendig til, så er det at sørge for, at unge får en god start på arbejdslivet.

Det er på tide, at forældre og lokale forretningsdrivende begynder at tage ansvar. Mange af os husker sikkert vores første job. Nogle af os var avisbude, andre flaskedrenge eller bagerjomfruer. Selv hjalp jeg til i en tøjbutik.


Mange af de unge ved desværre ikke, at de bliver udnyttet. De vil, ligesom vi selv ville, blot gøre et godt indtryk og har aldrig hørt om fagforeninger eller rettigheder på arbejdsmarkedet. Derfor skal mit opråb gå ud til Frederiksbergs forældre. Tal med jeres børn om deres arbejde


Vi var alle nervøse og ville gerne gøre det godt, og som chefen ønskede. Sådan har de unge, jeg hvert år taler med, det også. Hvad der desværre også går igen er den elendige behandling, mange unge bliver udsat for i Frederiksbergs butikker. Nogle bliver nægtet pause, andre får ikke lov at gå på toilettet.

Der er selvfølgelig også det sædvanlige snyd med lønnen, men hvad jeg bliver allermest harm over, er de decideret farlige arbejdsforhold, jeg af og til støder på. Ingen bør acceptere et farligt arbejdsmiljø, men jeg når møder unge under 18 år, der allerede nu må leve med kroniske rygproblemer eller ar fra brandsår, må jeg tage mig til hovedet.

Man skulle tro, at det var løgn, at man hvert eneste år som del af jobpatruljen skal møde unge på Frederiksberg, hvis rettigheder på jobbet ikke overholdes, eller som må leve med arbejdsskader, før de overhovedet er blevet myndige. Og det er ikke kun i små baggårdsbikse og andre halvskumle steder, hvor der er problematiske arbejdsforhold. I flere af de mest hæderkronede forretninger på Frederiksberg – dem vi alle er glade for og stolte over at have i lokalområdet – møder unge frederiksbergborgere en uværdig og til tider direkte ulovlig start på arbejdslivet.

Mange af de unge ved desværre ikke, at de bliver udnyttet. De vil, ligesom vi selv ville, blot gøre et godt indtryk og har aldrig hørt om fagforeninger eller rettigheder på arbejdsmarkedet. Derfor skal mit opråb gå ud til Frederiksbergs forældre. Tal med jeres børn om deres arbejde.

Lær dem, at de ikke bør acceptere at skulle holde sig en hel arbejdsdag eller at få ondt i ryggen af deres arbejde. Og meld dem nu ind i en fagforening!

De fleste af os er alligevel selv medlemmer i forvejen. Og til de lokale erhvervsdrivende: Jeres ungarbejdere er ikke blot billig arbejdskraft. Det udgør et specielt ansvar at introducere unge mennesker til arbejdslivet.

Tag det ansvar alvorligt og sørg for at håndhæve deres rettigheder. Lad os tage de unges første møde med arbejdslivet seriøst!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Er den lokale idræt bange for børn?

Annonce
Forsiden netop nu
Politi

Cyklist skubbet af cyklen på Howitzvej

Debat

Tillid forpligter

Klumme

Septembers himmel

Nyåbnet

Ny frisørsalon: Bliv smuk på spansk

Kronik

KRONIK: Bag den gule trøje

Debat

Fantastisk for idrætten på Frederiksberg

Miljø

53 nye elbusser på vej

Debat

Nej til p-kælder – ja til ny høring

Debat

Nu dratter folkehelten snart af soklen

Politi

Formodede drabsmænd anholdt og sigtet

Debat

Byggeriet vil være en gevinst for Frederiksberg

Annonce