Annonce
Frederiksberg

Demonstration fik mimret politikere ud på slotspladsen

Amagersøstrene Annette Seeger (til venstre) og Dunja Fogelberg Hansen arrangerede demonstrationen med en forventning om 1.000-1.500 deltagere. Det så der i hvert fald ud til at være under paraplyerne. - Foto: Hanne Bjørton

I går holdt initiativet ‘Fingrene væk fra mimrekortet’ demonstration på Christiansborg Slotsplads og fik opbakning fra flere politikere. Men der er stadig lang vej til de 50.000 nødvendige underskrifter på et borgerforslag.

Annonce
Annonce

Tekst og fotos: Hanne Bjørton

»Det er jo dejligt at se så mange mimrekort-ramte mennesker. Når man tænker på, hvor mange der står her i dag med det ene ben i graven og det andet på et stykke grøn sæbe, er det vidunderligt at se så mange, der har trodset vejrguderne.«

Så er dagens mimrekort-demonstration foran Christiansborg ligesom skudt i gang fra blokvognen. Det er skuespiller Peter Larsen, der har ordet i sin magt, åbner ballet og derefter præsenterer sin medkonferenciøse Anne Marie Helger for en slotsplads oversået af kulørte paraplyer med demonstrationslystne, men glade pensionister under.

»Kom nærmere fru Helger, hvor ser de dejlig ud i Deres nye folkedragt. Helger har lige taget tænder på, nu er hun her,« koketterer han.

»Jaha, nu er det både med tænder og Tena-indlæg og hele balladen. Det er dejligt at se, at der er så mange under paraplyerne, ældre og yngre førstegangsdøende, som vil kæmpe til sidste blodsdråbe for, at vi bevarer mimrekortet,« galer fru Helger til den jublende menneskemængde.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Præsenteret bliver også de to søstre fra Amager, Annette Seeger og Dunja Fogelberg Hansen, der har startet protesten mod nedlæggelse af mimrekortet. Altså det særlige tre måneders rejsekort af pap for pensionister til rejser i den offentlige transport.

Annonce

Prisen flerdoblet

Tidligere i år varslede DSB, Movia og Metroselskabet en udfasning af mimrekortet som en del af en landsdækkende harmonisering af rabatordninger for pensionister.

Men harmoniseringen betød prisstigninger på over 100 procent, for nogle endda 200, der især ramte pensionister i hovedstadsområdet.

»Jeg læste en lørdag aften et opslag om, at nu ville de udfase rejsekortet, og så tænkte jeg: Det skal være løgn! Man burde oprette et borgerforslag. »Så lad os gøre det,« sagde min søster, og det gjorde jeg så med min søster, min veninde og min datter som medstillere. Senere oprettede vi også Facebookgruppen ’Fingrene væk fra mimrekortet’,« fortæller 58-årige Annette Seeger.

Så fulgte ideen om at arrangere en demonstration.

»Vi startede med at have 0 kroner, og det har vi stadig. Men vi fik sponseret en højttalervogn fra Himmelblåfonden, Anne Marie Helger og Peter Larsen stiller op som konferencierer, og De Knækkede Blomsters Kor har lavet en sang om mimrekortet, som de kommer og synger,« siger Annette Seeger.

Hun blev selv pensioneret som 37-årig efter en kræftlidelse bag næsen, der krævede omfattende operation.

»Mange tror, at mimrekortet kun er for dem, der er +65, men det er også for os, der engang blev kaldt invalidepensionister og i dag førtidspensionister. Men nej, vi er alle sammen pensionister, og det er de svage i samfundet,« siger Annette Seeger.

(Artiklen fortsætter under billedet)

På slotspladsen foran Folketinget pisker regnen ned, men folk holder stædigt ud den første time.

Politikere fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet kommer på skift til blokvognen for at tale. SF har måttet melde afbud på grund af influenza, men i stedet kommer Isabella Arendt fra Kristendemokraterne. Og Pia Kjærsgaard (DF) kommer også ned til demonstrationen og bliver interviewet til TV Lorry.

Anne Marie Helger og Peter Larsen forsøger sammen med De Knækkede Blomsters Kor at holde gryden varm og gejsten oppe hos den vejrbidte forsamling.

Til sidst må mange give op for kulden og sive væk fra pladsen.

Annonce

Mangler underskrifter

Demonstrationens mål er både opmærksomhed, men også at samle underskrivere til borgerforslaget om at beholde mimrekortet af pap.

Der skal 50.000 underskrifter til, før det bliver rejst i Folketinget. De skal findes inden 21. juli, og før demonstrationen var der blot indløbet godt 2.100.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Man kan underskrive på borgerforslag.dk, og for de mere analoge demonstranter har arrangøren medbragt blanketter, som kan udfyldes og afleveres på Borgen.

»Men vi måtte desværre kassere en del af dem, fordi der enten ikke var personnummer på, eller folk havde glemt at skrive under,« fortæller Annette Seeger efter demonstrationen.

Blanketter til at underskrive borgerforslag kan i øvrigt bestilles på telefonnr. 33373338

Mimrekortet i fare, eller hvad?

  • Tidligere i år varslede DSB, Movia og Metroselskabet (tilsammen DOT - Din Offentlige Transport), at pensionistrabatkortet - også kaldet mimrekortet, skulle udfases til sommer. I stedet skulle indføres en landsdækkende harmonisering af rabatordninger for pensionisters rejser med offentlig transport.
  • Reformen betød, at 60.000 pensionister, primært i hovedstadsområdet, Nord- og Østsjælland, ville opleve prisstigninger. Heraf 15.000 på mere end 100 procent.
  • 125.000 andre pensionister, som i dag ikke har gavn af rabatterne, ville få rabatter på 30-50 procent. Mange af dem bor i Vest- og Sydsjælland.
  • Efter protester fra borgere, Ældre Sagen, Danske Seniorer, Forbrugerrådet, kritik fra Rigsrevisorerne og flere politikere, blev reformen 21. januar sat på pause.
  • DOT skal dog stadig komme med et nyt bud på en reform af pensionistrabatterne, og det er ikke endeligt afklaret, om mimrekortet får lov at overleve.
Annonce
Annonce
Frederiksberg

Fremtidssikret låseforretning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce