Da de stilladser, som i månedsvis omsluttede Frederiksberg Rådhustårn, forsvandt efter endt renovering, kom nogle små kasser til syne på muren oven over tårnets to balkoner på henholdsvis øst- og vestsiden.
De i alt otte kasser syner ikke af meget set fra landjorden, og du har sandsynligvis slet ikke lagt mærke til dem. Det er sådan set heller ikke meningen, at du skal se dem. Til gengæld skulle du gerne glædes over kassernes fremtidige beboere.
Der er nemlig tale om redekasser til mursejlere. En strømlinet, hurtigflyvende, lille fugl, som forhåbentlig skal udgøre en del af den frederiksbergske sommers lydtapet mange år ud i fremtiden.
Mursejlere symboliserer på mange måder den biodiversitet, som Frederiksberg Kommune - på tværs af partiskel - prioriterer, undskyld udtrykket, tårnhøjt. Så da SF's medlem af kommunalbestyrelsen Balder Mørk Andersen og ornitolog Jesper Toft i foråret 2020 indledte en dialog, blev de hurtigt enige om at udnytte, at rådhustårnet var pakket ind i stilladser.
Hurtig proces
Men der skulle handles forholdsvis hurtigt, for stilladset var ikke mange måneder fra at skulle pilles ned igen. Og man hænger jo ikke sådan uden videre ting op på byens rådhustårn uden, at det er vedtaget på øverste plan.
Forvaltningen undersøgte i en fart, om det var muligt at opsætte redekasserne uden at det medførte gene for nogen. Det kunne det og endda for et beskedent beløb.
På et møde i kommunalbestyrelsen 22. juni stillede Balder Mørk Andersen officielt forslag om opsætning af mellem seks og tolv mursejler-redekasser på rådhustårnet. Forslaget blev taget vel imod og enstemmigt vedtaget 28. september.
Det viste sig, at der i princippet slet ikke blev brug for stilladset for at sætte redekasserne op, da det kunne gøres fra rådhustårnets to balkoner.
- Det var oprindeligt meningen, at redekasserne skulle sættes op under balkonerne. Det ville kun kunne lade sig gøre via et stillads. Men af sikkerhedshensyn så besluttede vi at placere kasserne få meter over balkonen. Skulle det umulige ske, at en af redekasserne, som er lavet af træbeton, falder ned, så falder den ned på tårnets balkon og ikke i hovedet på en forbipasserende nede på rådhuspladsen, forklarer Balder Mørk Andersen.
Der mangler sprækker
SF's rådmand ser tiltaget med mursejler-redekasserne som endnu et led i en øget biodiversitet på Frederiksberg:
- Bestanden af mursejlere i byerne har de senere år været kraftigt faldende. Det er en tendens, vi skal have vendt. Mursejlere i byrummet er grundlæggende en af de bedste indikatorer for god biodiversitet. Jeg betragter derfor redekasserne som et bidrag til Frederiksbergs indsats for biodiversitet og bynatur, erklærer Balder Mørk Andersen.
Om den faldende bestand siger Jesper Toft, som er landets mest vidende ornitolog, når det kommer til mursejlere:
- I takt med at bygninger renoveres, mister mursejlerne deres redepladser. Bygningerne bliver gjort tætte. Sprækker og revner i murværk og under tagudhæng forsvinder, og med det forsvinder fuglenes adgang til deres redepladser, siger Jesper Toft og fortsætter:
- Mursejlerne er en typisk byfugl og er livet igennem meget trofaste mod deres redeplads og yngler ofte tæt sammen i en bygning. Derfor betyder en renovering af en bygning med ynglende mursejlere tab af typisk flere par, der ofte opgiver at yngle resten af deres liv ved tabet af deres redeplads.
Ingen fugleklatter
Jesper Toft fremhæver, at mursejleren er en meget renlig fugl:
- Forældrefuglene spiser simpelthen ungernes ekskrementer og efterlader derfor ikke fugleklatter ned af facaden. De roder ikke i isoleringen, bruger ikke meget redemateriale, og dens parasit, mursejlerlusefluen, er uskadelig for mennesker. De skader med andre ord hverken bygning eller omgivelser, fastslår Jesper Toft, der administrerer hjemmesiden mursejlerne.dk.
Jesper ToftBestanden af mursejlere i Danmark er reduceret med 35 procent de seneste ti år. Vi skønner, at der hvert år forsvinder 400 mursejlerredepladser.
De i alt otte nye redekasser på Frederiksberg Rådhustårn, som er opsat mellem balkonen og rådhusuret med fire kasser på henholdsvis øst- og vestsiden, skiller sig farvemæssigt en smule ud fra tårnets murværk. Men det bliver bedre med tiden:
- Redekasserne er indfarvet i samme røde farve som rådhusets oprindelige mursten og tegl. Farven på redekasserne vil med tiden patinere og komme til at ligne rådhusets øvrige murværk, oplyser stadsgartner Karsten Klintø, der er en anden af de bærende kræfter bag redekassernes opsætning.
Unger i sommeren 2022
Mursejlerne er på Miljøstyrelsens 'røde liste' over sårbare og truede arter. Den fortsatte bysanering kan udgøre en trussel for artens udryddelse, pointerer Jesper Toft:
- Bestanden af mursejlere i Danmark er reduceret med 35 procent de seneste ti år. Vi skønner, at der hvert år forsvinder 400 mursejlerredepladser. Derfor er det vitalt enten at bevare redepladserne, eller at der, som erstatning, opsættes redekasser som de otte her på Frederiksberg.
Jesper Toft forventer ikke, at der flytter mursejlere ind i de nye redekasser allerede i den kommende ynglesæson:
- Mursejlere skal som regel lige have et års tid til at se det hele lidt an. Men i den tidlige sommer 2022 skulle der gerne være nyudklækkede mursejlerunger, vurderer Jesper Toft.
Indtil da hører han meget gerne fra borgere, som har kendskab til ynglende mursejlere på Frederiksberg:
- Det vil være vigtig viden i arbejdet for at sikre mursejlernes få tilbageværende ynglesteder. Jeg kan kontaktes ved at skrive til jesper@toft.dk.